mcpol1 Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Nastawiam właśnie triple'a i chcę go chmielić na zimno Amarillo. Zastanawiam się ile go sypnąć na warkę 20ltr ? Jeśli ktoś używał proszę o sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Oczywiście to Twój pomysł,ale ja bym nie kłócił ze sobą takich charakterystycznych aromatów. Tripel jest piwem na tyle aromatycznym dzięki belgijskim drożdżom,że chyba szkoda by mi było zakrywać to, skądinąnd, świetnym aromatem amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 A to faktycznie nie mój pomysł... stosują go już piwowarzy a ja chcę takowe uwarzyć gdyż zasmakował mi "Szczun" od Szałów i może nie chcę dokładnej kopii ale mam zamiar pójść w tym kierunku... Niestety nigdy nie używałem tego chmielu i zastanawiają mnie proporcje jakich trzeba użyć do chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Jeśli to ma być piwo jak Szczun czy też w stylu Belgian Imperial Ale to chmielisz podczas gotowania i później na zimno jak amerykańskie odmiany AIPA lub IIPA czyli sporą dawką chmielu, jeśli jedynie chcesz zaznaczyć owocowy, cytrusowy aromat to dodać można jedynie na zimno, ale 10x mniej też amerykańskiego lub NZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Dzięki Josefik. 30gr na zimno starczy? na tydzień? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
attomek Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Witam, odgrzewam temat. Jak kolega wyżej, chciałbym zrobić piwo w kierunku Szczuna z browarów Szał Piw - mam surowce na przygotowanie belgijskiego tripla i chcę zrobić eksperyment z dodatkiem amerykańskich chmieli 30g Amarillo i 30g Simcoe. Czy moglibyście podpowiedzieć jak dodać te chmiele na ciepło? czy na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się