Skocz do zawartości

Amarillo na zimno do triple'a


mcpol1

Rekomendowane odpowiedzi

A to faktycznie nie mój pomysł... stosują go już piwowarzy a ja chcę takowe uwarzyć gdyż zasmakował mi "Szczun" od Szałów i może nie chcę dokładnej kopii ale mam zamiar pójść w tym kierunku... Niestety nigdy nie używałem tego chmielu i zastanawiają mnie proporcje jakich trzeba użyć do chmielenia na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli to ma być piwo jak Szczun czy też w stylu Belgian Imperial Ale to chmielisz podczas gotowania i później na zimno jak amerykańskie odmiany AIPA lub IIPA czyli sporą dawką chmielu, jeśli jedynie chcesz zaznaczyć owocowy, cytrusowy aromat to dodać można jedynie na zimno, ale 10x mniej też amerykańskiego lub NZ.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Witam, odgrzewam temat.

Jak kolega wyżej, chciałbym zrobić piwo w kierunku Szczuna z browarów Szał Piw - mam surowce na przygotowanie belgijskiego tripla i chcę zrobić eksperyment z dodatkiem amerykańskich chmieli 30g Amarillo i 30g Simcoe. Czy moglibyście podpowiedzieć jak dodać te chmiele na ciepło? czy na zimno?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.