wienio45 Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 w mojej pierwszej warce wyszło mi blg 17 czy mogłem dodać przegotowanej wody i czy piwo wtedy nie wyszło by wodniste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Ile blg miało wyjść? Ile litrów brzeczki Ci wyszło na końcu? Dodanie porządnie przegotowanej (lub mineralnej) wody w odpowiednim momencie nie tylko nie zaszkodzi, a w takim przypadku jest wskazane. Jak nie dodasz, po prostu wyjdzie piwo mocniejsze i będzie go mniej. Edytowane 1 Listopada 2013 przez Winger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 myślałem że wyjdzie około 12 blg warzyłem w garze 40 l , 27l wody i 7.5.kg słodu na koniec wyszło 27l brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Co to za receptura dokładnie, że 7,5 kg słodu miało dać 12 Blg? Coś mi tu nie gra. Jakbyś użył 27l wody na wszystko to po zacieraniu zostałoby Ci z tego ok. 16-18 litrów, nie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 proporcje były zgodne z przepisem tylko słód śrutowałem we młynie i wyszła prawie mąka .Przerypane z wysładzaniem zajęło mi to chyba z 90 minut ale śrutowanie tanie za 25 kg słodu powiedział mi młynarz 2,5 zł bo bierze 10zł od metra głupio mi było i dałem mu 10zł powiedział że następnym razem zmieni wałki na grubsze i będzie gratis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 wysładzałem do 4 blg i tyle wyszło litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perf Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Zmień młynarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) taka była receptura http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Edytowane 1 Listopada 2013 przez wienio45 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 czym mierzyłeś BLG bo coś tu całkowicie nie gra . Wysładzanie z mąki to parę godzin a tyle słodu na 27 to też bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 też będę robił to piwo za tydzień i 20l warki przy wydajności 73% potrzebuję 4,6 kg słodu aby uzyskać 12,8 BLG według BS2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 w przepisie jest 6kg słodu a blg oczywiście że mierzyłem i to w temp.brzeczki 22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Uwodnij saszetkę drożdży w 3 litrach wody. Po dodaniu, spadnie ci za wysoki ekstrakt. Nie dziękuj za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 6 kg jest w wersji przepisu na 30l brzeczki. To, w połączeniu z faktem zacierania praktycznie mąki, tłumaczy Twoje 17 Blg. Dolej wody, tak jak Marcrac napisał. Ja jutro będę warzył wg tej samej receptury, ale w wersji na 20l. Słody śrutowane standardowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wienio45 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 trochę nie sprecyzowany ten przepis bo w zacieraniu pisze słód pilzneński 6,0kg Całość zasypu wsypana do 20 l wody o temp. 40C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Ależ sprecyzowany, spórz na sekcję "Informacje o recepturze" i linię "Brzeczka nastawna w litrach". Czarno na białym 30 litrów, mało tego, na liście receptur jest podana wersja tego przepisu dla 20l. Po prostu nie doczytałeś, warto zwracać uwagę na każdy szczegół w przepisie i wszystko czytać uważnie po kilka razy jak się zaczyna przygodę z piwowarstwem. Tak czy inaczej, źle nie jest, dodasz 3 litry i będziesz miał te piwo, tylko o połowę więcej niż planowałeś :-) Pomyłka raczej na plus niż na minus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się