Cichus Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Tydzień temu, w czasie urlopu, uwarzyłem ostatnią warkę sezonu. Można powiedzieć, że tradycyjnie był to RIS na wykorzystanie resztek słodów, ale to nie do końca prawda. Miałem jeszcze zrobić lambika, ale przeniosłem jego warzenie na jesień, dlatego została mi odrobina surowców na niego. Wracając jednak do RISa to chcąc osiągnąć solidne 15% palonych ziaren musiałem sobie doprażyć trochę niesłodowanej pszenicy. Zrobiłem to w ten sposób, że wziąłem sobie pszenicę, wypłukałem ją wodą. Następnie po oddzieleniu zanieczyszczeń przeniosłem ją na blachę do pieczenia i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 280°C i prażyłem tak przez około 45 minut z włączonym termoobiegiem. W rezultacie otrzymałem ziarno brunatnej barwy o charakterystycznym zapachu kawy zbożowej. Warka No. 293 - Russian Imperia Stout Zakładana objętość: 20 l/20l Zakładany ekstrakt: 1.110/1.110 Surowce fermentowalne: Słód pale ale, Crisp - 10 kg Słód żytni, Viking - 1,4 kg Płatki owsiane - 2 kg Special B, Castle - 0,27 kg Karmelowy żytni, Viking - 0,5 kg Kawowy, Castle - 1 kg Brown, Fawcett - 0,8 kg Domowa prażona pszenica - 0,7 kg Palona pszenica - 0,4 kg Carafa III, Weyermann - 0,4 kg Chmiele: Iunga - 40 g Drożdże: White Labs WLP090 "San Diego Super Yeast" - 300 ml gęstwy Zacieranie: 68°C - 120' Wygrzew do 75°C - 10' Filtracja i wysładzanie: OK Do gotowania trafiła jedynie brzeczka przednia, zacieranie w stosunku 1:3. Z wysłodzin zrobiłem oddzielne piwo. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 120' Fermentacja: Start w 18°C i po tygodniu podniesione o 1°C. Napowietrzone przed zadaniem drożdży oraz około 8 h po zadaniu drożdży, za pomocą wiertarki z podpiętym mieszadłem. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Warka No. 293a - Kveik FES Zakładana objętość: 20 l/20 l Zakładany ekstrakt: 1.060/1.060 Chmiele: Iunga - 20 g Drożdże: Stalljen Kveik - 1 łyżki stołowe gęstwy po Kveik IPA Filtracja i wysładzanie: Wysłodzone o objętości około 25 l, po RISie Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 60' Fermentacja: Cały czas 35°C. Planuję dodać żelatyny i zrobić cold crash. Uwagi: Rozważam dodatek skórek orzeszków cola, ale to jeszcze się zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Dawno nic nie warzyłem, głównie z powodu braku czasu, z racji przenoszenia się na nową miejscówkę, ale na szczęście już mogę nadrobić. 11.11.2020 uwarzyłem neipa na kveikach Tormodgarden. Fermentowałem ze sterownikiem RT-2 rozkręconym na maksa i podgrzewane kablem grzewczym w torbie izolacyjnej. W 5 dni praktycznie została osiągnięta gęstość końcowa, co nie jest dużym zaskoczeniem. Warka No. 294 - Kveik NEIPA Zakładana objętość: 25 l/25l Zakładany ekstrakt: 1.060/1.055 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński, Viking - 3kg Słód owsiany, Viking - 3 kg Chmiele: Citra - 100 g Idaho Gem - 100 g Mosaic - 100 g Drożdże: Tormodgarden - starter 150 ml Zacieranie: 70°C - 60' Wygrzew do 75°C - 10' Filtracja i wysładzanie: OK - słód owiany z vikinga posiada łuskę, która w tym przypadku uławtiła filtrację. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 60' Chmieliłem na hop stand dokładnie połową chmielu, w temperaturze mniej więcej 75°C. Fermentacja: W maksymalnej możliwej temperaturze. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zaginiona warka z 23 listopada: Warka No. 295 - Kveik ale Zakładana objętość: 25 l/25l Zakładany ekstrakt: 1.050/1.050 Surowce fermentowalne: Słód pszeniczny, Viking - 3 kg Słód pilzneński, Viking - 2kg Słód owsiany, Viking - 0,5 kg Chmiele: Iunga - 15 g Drożdże: Stalljen - starter z gęstwy, która rok stała w lodówce "pod solą fizjologiczną" Zacieranie: 68°C - 60' Wygrzew do 75°C - 10' Filtracja i wysładzanie: OK Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 60' iunga - 15 g - 60' Fermentacja: W maksymalnej możliwej temperaturze. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Ostatnio czasu na warzenie mało, ale sytuacja zaczyna się powoli poprawiać. Z okazji zbliżających się świąt postanowiłem sobie zrobić coś słodszego. Na magazynie posiadałem jeszcze słód owsiany padło na stout owsiany. Żeby nie było nudno uprażyłem odrobinę słodów owsianego (0,5 kg) i pilzneńskiego (0,3kg) w piekarniku, a następnie 100 g tej mieszanki jeszcze przypiekłem, zeby uzyskać ciemną barwę. Z racji dostępności dużej ilości kveików do fermentacji poleciały Oslo. Liczę, że po nagazowaniu w kegu uda się wypić co nieco w sylwestra. Warka No. 296 - Oslo Oatmeal Stout Zakładana objętość: 20 l/20l Zakładany ekstrakt: 1.050/1.044 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński, Viking - 3.8kg Słód owsiany, Viking - 1,5 kg Słód, Carafa I Special, Weyermann - 0,2 kg Chmiele: Iunga - 20 g Drożdże: Oslo - płatki rzucone na brzeczkę Zacieranie: 68°C - 60' Wygrzew do 75°C - 10' Filtracja i wysładzanie: OK Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 60' Iunga, 20 g - 60' Fermentacja: W temperaturze otoczenia, około 20°C, bez kontroli, ale jeśli fermentacja będzie się ślimaczyć użyję kabli grzewczych. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Dzisiejsza warka. Flanders na szybko. Maksymalnie uproszczony zasyp do tego mieszanka (mam nadzieję żywa) kveików i lactobacillusów. Po zakończeniu fermentacji trafi do szklanego naczynia i będzie dojrzewał, aż nabierze odpowiednich walorów smakowych.\ Warka No. 297 - Flanders Red Ale Zakładana objętość: 23 l/23l Zakładany ekstrakt: 1.050/1.050 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński, Viking - 5kg Słód Special B, Castle - 0,5 kg Drożdże: Oslo+ lacsto - gęstwa Zacieranie: 65°C - 10' 72°C - 50' Wygrzew do 75°C - 10' Filtracja i wysładzanie: OK Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 60' Fermentacja: W temperaturze otoczenia, około 20°C, bez kontroli. Po zakończeniu burzliwej piwo trafi do szkła, żeby zajęły się nim bretty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Mam zamiar popełnić wreszcie pierwszego flandersa. Gęstwa bretanomyces clauseni powinna chyba się nadać?Marnuje się w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 No pewnie, że się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Warka No. 298 - Saison Zakładana objętość: 23 l/23l Zakładany ekstrakt: 1.060/1.060 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński, Viking - 5kg Słód aromatic, Castle - 0,5 kg Drożdże: Dry Belgian Ale - gęstwa Zacieranie: 65°C - 60' Wygrzew do 75°C - 10' Filtracja i wysładzanie: OK Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 60' Fermentacja: W temperaturze otoczenia - 17-18°C, bez kontroli. Uwagi: Przez dużą ilość słodu karmelowego wyszło dosyć ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 (edytowane) Warka No. 299 - Saison Zakładana objętość: 23 l/25l Zakładany ekstrakt: 1.060/1.056 Surowce fermentowalne: Słód pilzneński, Viking - 5,8kg Słód aromatic, Castle - 0,2 kg Drożdże: Escrapment Labs "Spooky Saison" - starter dwustopniowy (250 ml->1200ml) Zacieranie: 65°C - 60' Wygrzew do 75°C - 10' Filtracja i wysładzanie: OK Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 60' Fermentacja: Start w 25°C, w trzeciej dobie podniesione do 26°C i stopniowo podnoszone do 28°C. Po tygodniu od zadania drożdży obniżam temperaturę do temperatury otoczenia. Drożdże w tak wysokiej temperaturze uwinęły się praktycznie w 48h. Liczyłem, że uda mi się zebrać drożdżę z piany, ale nie było już czego. Aromatycznie, na tym etapie, jak najbardziej rasowy saison. FG=1.009, szczerze liczyłem na ciut więcej. Zabutelkowane 18.02.2021, z dodatkiem 124 g cukru białego. Uwagi: Profil aromatyczny na etapie butelkowania bardzo przyjemny. Owocowy w typie belgijskim, z lekką gumą balonową w tle z lekko pieprznym fenolem w tle. Idealny pod saisona. Edytowane 18 Lutego 2021 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Gdzie dorwałeś te drozdze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Dostałem od znajomego, w zamian za przysługę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 I stało się, warka 300 na liczniku, chociaż postanowiłem ją uczcić czymś bardziej specjalnym, zamienię numerację, z bardziej "zwykłym" piwem. Postanowiłem poeksperymentować i zrobić sobie grodzisza na kveikach, dokładnie na Oslo. Na grupie Kveik Polska, jakaś dobra dusza podlinkowała artykuł o czystych piwach na kviekach i stwierdziłem, że zastosuję się do wskazówek. Warka No. 301 - Oslo Grodziskie Zakładana objętość: 25 l/23l Zakładany ekstrakt: 1.028/1.030 Surowce fermentowalne: Słód grodziski (pszeniczny wędzony dębem), Bruntal* - 3 kg Chmiele: Iunga - 15g Lubelski - 30 g Drożdże: Oslo - namnożone w starterze suszone płatki. Zacieranie: 70°C - 60' Wygrzew do 75°C - 10' Filtracja i wysładzanie: OK - co mnie zdziwiło. Filtrowane w Grainfatherze, bez żadnych wspomagaczy typu łuska ryżowa. Gotowanie i chmielenie: Łączny czas - 60' Iunga 15g - 60' Lubelski 30g - 5' Fermentacja: *według mojej wiedzy w browarze w Grodzisku używają właśnie tego słodu. Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się