Skocz do zawartości

Browar Niepołomice


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich w moich zapiskach.

 

Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę metodą zacierania. Dotychczas piwo robiłem z puchy, na początku był to brewkit następnie sam chmieliłem płynne słody, później przeszłem do częściowego zacierania (celem barwienia piwa np. stout).

Z puchy było na ten moment 13 piw myśle że wystarczy ;)

 

 

Warka #14(1) Lekki Milk Stout a'la Karmi (specjalne zamówienie dla Rodziców)

 

słody:

1 kg - Pale Ale Strzegom

1 kg - Pilzeński Strzegom

0,5 kg - 150 Strzegom (karmelowy)

0,1 kg - Czekoladowy Weyerman

 

zacieranie w 8 litrach wody:

62°C dodnie słodów jasnych i podgrzanie do 72°C

72°C 60 min. (na początku dodany Weyerman)

76°C 10 min. mash out

 

18 litrów wody do wysładzania o temp. ok 85°C

 

gotowanie brzeczki:

60 min. - 15g Iunga

15 min. - 750g Laktoza

 

po przelaniu do fermentatora wyszło 22 litry i 10° BLG

 

drożdze US-05

rehydratacja

dodanie w 25°C

fermentacja przewidywana w 20°C

ok. tydzień burzliwa później cicha

 

Z chęcią czekam na uwagi i wskazówki :)

 

ps. Specjalne podziękowania dla AndrzejKu za cenne wskazówki i za to że "zaraził" mnie piwowarstwem

Edytowane przez Grudniowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #15 (2) Dunkel Weizen:

 

1 kg - Wiedeński Strzegom

1 kg - monachijski typ I Strzegom

1 kg - pszeniczny jasny Strzegom

0,5 kg - orkiszowy Weyermann

0,5 kg - pszeniczny ciemny Weyermann

0,25 kg - słód karmelowy pszeniczny Carawheat Weyermann

0,15 kg - słód czekoladowy pszeniczny Weyermann

 

zacieranie w 13,2 litrach wody:

42°C - 30 min.

62°C - 20 min.

71°C - 45 min.

76°C - 10 min.

 

14,8 litrów wody do wysładzania o temp. ok 80°C

 

gotowanie brzeczki:

15 min. - 30 g Iunga

 

po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 20 litrów i 12° BLG

 

drożdze Mauribrew Weiss

 

ps. część młóta zamroziłem jak wychoduje zakwas będzie chleb :)

Edytowane przez Grudniowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #16 (3) Belgian Blond Ale:

 

1 kg - pilzneński klepiskowy Bruntal

1 kg - pilzneński ekstra jasny

1 kg - pilzneński Weyermann

1 kg - bohemian pilsner Weyermann

1 kg - wiedeński Weyermann

0,5 kg - Pilzneński Premium (Extra Jasny) Weyermann

 

zacieranie w 17,1 litrach wody:

54°C - 10 min.

62°C - 20 min.

68°C - 45 min.

72°C - 20 min.

78°C - 10 min.

 

 

13,4 litrów wody do wysładzania o temp. ok 80°C

 

gotowanie brzeczki:

60 min. - 20 g Marynka

30 min. - 20 g Northern Brewer

15 min. - 15 g Hallertauer Mittelfruh

0 min. - 15 g Hallertauer Mittelfruh

0 min. - 250g Cukier kandyzowany biały

 

po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 23 litrów i 13° BLG

 

drożdze S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #17 (4) Wędzone - NH Smog

 

2 kg - jęczmienny wędzony torfem Brewferm

1 kg - pszeniczny wędzony do Grodziskiego Weyermann

1 kg - pale ale Weyermann

0,5 kg - Pilzneński Premium (Extra Jasny) Weyermann

0,5 kg - karmelowy pszeniczny Carawheat

0,04 kg - czekoladowy pszeniczny Weyermann

 

zacieranie w 14,6 L wody:

54°C - 10 min.

62°C - 60 min.

72°C - 10 min.

 

17,9 litrów wody do wysładzania o temp. ok 85°C

 

60 min. - 30 g Marynka

15 min. - 10 g Saaz

10 min. - 10 g Saaz

5 min. - 10 g Saaz

 

po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 22 litrów i 14° BLG

 

drożdze gęstwa S-04 - gęstwa nie dała rady miała 2 miechy i coś czuje że było jej za mało.

Saszetka Danstar Nottingham załatwiła sprawę :)

Edytowane przez Grudniowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Warka #18 (5) IPA - EIPA

 

6 kg - Pale Ale Strzegom

1 kg - Monachijski II Strzegom

0,5 kg - Karmelowy 300 Strzegom

 

zacieranie w 21 L wody:

54°C - 10 min.

64°C - 70 min.

72°C - 20 min.

78°C - 15 min.

 

14 litrów wody do wysładzania o temp. ok 86°C

 

60 min. - 30 g Northern Brewer

25 min. - 30 g Aurora Super Styrian

20 min. - 20 g Aurora Super Styrian i 10 g Saaz

15 min. - 10 g Saaz i 20 g Spalt Select

10 min. - 30 g Spalt Select

5 min. - 30 g Hallertauer Mittelfruh

2 min. - 30 g Styrian Golding

 

po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 21 litrów i 16,5° BLG

 

drożdze gęstwa Danstar Nottingham

 

na cichą:

w 3 dniu 10 g Styrian Golding i 10 g Hallertauer Mittelfruh

w 6 dniu 10 g Styrian Golding i 10 g Hallertauer Mittelfruh

Edytowane przez Grudniowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #19 (6) AAA - American Amber Ale

 

3 kg - Pale Ale Strzegom

1 kg - Pearl Blend Muntons

1 kg - Wiedeński Strzegom

0,25 kg - Karmelowy 30 Strzegom

0,25 kg - Caramunich I Weyermann

0.05 kg - Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann

 

zacieranie w 15 L wody:

56°C - dodanie słodu

54°C - 10 min.

68°C - 80 min.

78°C - 20 min.

 

17 litrów wody do wysładzania o temp. ok 88°C

 

60 min. - 20 g Target

15 min. - 15 g Cluster

5 min. - 15 g Cluster

 

po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 21 litrów i 14° BLG

 

drożdze Danstar Windsor

 

na cichą:

w 3 dniu 10 g Cluster

w 6 dniu 10 g Cluster

Edytowane przez Grudniowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #20 (7) Emilia - Pale Ale

 

4 kg - Pilzneński Strzegom

0,2 kg - Karmelowy 30 Strzegom

 

zacieranie w 12,6 L wody:

56°C - zasyp

54°C - 10 min.

68°C - 65 min.

78°C - 10 min.

 

17 litrów wody do wysładzania o temp. ok 85°C

 

60 min. - 30 g Target

15 min. - 15 g Fuggels

0 min. - 15 g Fuggels

 

po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 20 litrów i 11° BLG

 

drożdze Mauribrew Ale 514

 

na cichą:

20 g Fuggels

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #21 (8) Saison

 

3 kg - Pilzneński Strzegom

0,8 kg - Wiedeński Strzegom

0,7 kg - Pszeniczny jasny Weyermann

0,5 kg - karmelowy ciemny Spec B

0,3 kg - Karmelowy 30 Strzegom

0,1 kg zakwaszający Weyermann

 

zacieranie w 16,5 L wody:

 

57°C - zasyp

64°C - 65 min.

72°C - 15 min. (dodanie słodu zakwaszającego)

76°C - podgrzewanie i koniec

 

15,5 litrów wody do wysładzania o temp. ok 80°C

 

60 min. - 40 g Brewers Gold

30 min. - 10 g Brewers Gold, 20 g Fuggels

15 min. - 30 g Fuggels

10 min - 20 g Curacao

5 min - starta skórka z limonki i 2 grejpfrutów (razem ok 50g)

0 min - glukoza 0,3 kg

 

po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 21 litrów i 13° BLG

 

drożdze WB-06

 

na cichą:

łyżeczka imbiru w proszku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.