Grudniowy Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Witam Wszystkich w moich zapiskach. Wczoraj uwarzyłem pierwszą warkę metodą zacierania. Dotychczas piwo robiłem z puchy, na początku był to brewkit następnie sam chmieliłem płynne słody, później przeszłem do częściowego zacierania (celem barwienia piwa np. stout). Z puchy było na ten moment 13 piw myśle że wystarczy Warka #14(1) Lekki Milk Stout a'la Karmi (specjalne zamówienie dla Rodziców) słody: 1 kg - Pale Ale Strzegom 1 kg - Pilzeński Strzegom 0,5 kg - 150 Strzegom (karmelowy) 0,1 kg - Czekoladowy Weyerman zacieranie w 8 litrach wody: 62°C dodnie słodów jasnych i podgrzanie do 72°C 72°C 60 min. (na początku dodany Weyerman) 76°C 10 min. mash out 18 litrów wody do wysładzania o temp. ok 85°C gotowanie brzeczki: 60 min. - 15g Iunga 15 min. - 750g Laktoza po przelaniu do fermentatora wyszło 22 litry i 10° BLG drożdze US-05 rehydratacja dodanie w 25°C fermentacja przewidywana w 20°C ok. tydzień burzliwa później cicha Z chęcią czekam na uwagi i wskazówki ps. Specjalne podziękowania dla AndrzejKu za cenne wskazówki i za to że "zaraził" mnie piwowarstwem Edytowane 26 Listopada 2013 przez Grudniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grudniowy Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Warka #15 (2) Dunkel Weizen: 1 kg - Wiedeński Strzegom 1 kg - monachijski typ I Strzegom 1 kg - pszeniczny jasny Strzegom 0,5 kg - orkiszowy Weyermann 0,5 kg - pszeniczny ciemny Weyermann 0,25 kg - słód karmelowy pszeniczny Carawheat Weyermann 0,15 kg - słód czekoladowy pszeniczny Weyermann zacieranie w 13,2 litrach wody: 42°C - 30 min. 62°C - 20 min. 71°C - 45 min. 76°C - 10 min. 14,8 litrów wody do wysładzania o temp. ok 80°C gotowanie brzeczki: 15 min. - 30 g Iunga po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 20 litrów i 12° BLG drożdze Mauribrew Weiss ps. część młóta zamroziłem jak wychoduje zakwas będzie chleb Edytowane 26 Listopada 2013 przez Grudniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grudniowy Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Warka #16 (3) Belgian Blond Ale: 1 kg - pilzneński klepiskowy Bruntal 1 kg - pilzneński ekstra jasny 1 kg - pilzneński Weyermann 1 kg - bohemian pilsner Weyermann 1 kg - wiedeński Weyermann 0,5 kg - Pilzneński Premium (Extra Jasny) Weyermann zacieranie w 17,1 litrach wody: 54°C - 10 min. 62°C - 20 min. 68°C - 45 min. 72°C - 20 min. 78°C - 10 min. 13,4 litrów wody do wysładzania o temp. ok 80°C gotowanie brzeczki: 60 min. - 20 g Marynka 30 min. - 20 g Northern Brewer 15 min. - 15 g Hallertauer Mittelfruh 0 min. - 15 g Hallertauer Mittelfruh 0 min. - 250g Cukier kandyzowany biały po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 23 litrów i 13° BLG drożdze S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grudniowy Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Warka #17 (4) Wędzone - NH Smog 2 kg - jęczmienny wędzony torfem Brewferm 1 kg - pszeniczny wędzony do Grodziskiego Weyermann 1 kg - pale ale Weyermann 0,5 kg - Pilzneński Premium (Extra Jasny) Weyermann 0,5 kg - karmelowy pszeniczny Carawheat 0,04 kg - czekoladowy pszeniczny Weyermann zacieranie w 14,6 L wody: 54°C - 10 min. 62°C - 60 min. 72°C - 10 min. 17,9 litrów wody do wysładzania o temp. ok 85°C 60 min. - 30 g Marynka 15 min. - 10 g Saaz 10 min. - 10 g Saaz 5 min. - 10 g Saaz po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 22 litrów i 14° BLG drożdze gęstwa S-04 - gęstwa nie dała rady miała 2 miechy i coś czuje że było jej za mało. Saszetka Danstar Nottingham załatwiła sprawę Edytowane 22 Marca 2014 przez Grudniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grudniowy Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #18 (5) IPA - EIPA 6 kg - Pale Ale Strzegom 1 kg - Monachijski II Strzegom 0,5 kg - Karmelowy 300 Strzegom zacieranie w 21 L wody: 54°C - 10 min. 64°C - 70 min. 72°C - 20 min. 78°C - 15 min. 14 litrów wody do wysładzania o temp. ok 86°C 60 min. - 30 g Northern Brewer 25 min. - 30 g Aurora Super Styrian 20 min. - 20 g Aurora Super Styrian i 10 g Saaz 15 min. - 10 g Saaz i 20 g Spalt Select 10 min. - 30 g Spalt Select 5 min. - 30 g Hallertauer Mittelfruh 2 min. - 30 g Styrian Golding po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 21 litrów i 16,5° BLG drożdze gęstwa Danstar Nottingham na cichą: w 3 dniu 10 g Styrian Golding i 10 g Hallertauer Mittelfruh w 6 dniu 10 g Styrian Golding i 10 g Hallertauer Mittelfruh Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Grudniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grudniowy Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) Warka #19 (6) AAA - American Amber Ale 3 kg - Pale Ale Strzegom 1 kg - Pearl Blend Muntons 1 kg - Wiedeński Strzegom 0,25 kg - Karmelowy 30 Strzegom 0,25 kg - Caramunich I Weyermann 0.05 kg - Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann zacieranie w 15 L wody: 56°C - dodanie słodu 54°C - 10 min. 68°C - 80 min. 78°C - 20 min. 17 litrów wody do wysładzania o temp. ok 88°C 60 min. - 20 g Target 15 min. - 15 g Cluster 5 min. - 15 g Cluster po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 21 litrów i 14° BLG drożdze Danstar Windsor na cichą: w 3 dniu 10 g Cluster w 6 dniu 10 g Cluster Edytowane 9 Maja 2014 przez Grudniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grudniowy Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Warka #20 (7) Emilia - Pale Ale 4 kg - Pilzneński Strzegom 0,2 kg - Karmelowy 30 Strzegom zacieranie w 12,6 L wody: 56°C - zasyp 54°C - 10 min. 68°C - 65 min. 78°C - 10 min. 17 litrów wody do wysładzania o temp. ok 85°C 60 min. - 30 g Target 15 min. - 15 g Fuggels 0 min. - 15 g Fuggels po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 20 litrów i 11° BLG drożdze Mauribrew Ale 514 na cichą: 20 g Fuggels Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grudniowy Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Warka #21 (8) Saison 3 kg - Pilzneński Strzegom 0,8 kg - Wiedeński Strzegom 0,7 kg - Pszeniczny jasny Weyermann 0,5 kg - karmelowy ciemny Spec B 0,3 kg - Karmelowy 30 Strzegom 0,1 kg zakwaszający Weyermann zacieranie w 16,5 L wody: 57°C - zasyp 64°C - 65 min. 72°C - 15 min. (dodanie słodu zakwaszającego) 76°C - podgrzewanie i koniec 15,5 litrów wody do wysładzania o temp. ok 80°C 60 min. - 40 g Brewers Gold 30 min. - 10 g Brewers Gold, 20 g Fuggels 15 min. - 30 g Fuggels 10 min - 20 g Curacao 5 min - starta skórka z limonki i 2 grejpfrutów (razem ok 50g) 0 min - glukoza 0,3 kg po przelaniu do fermentatora wyszło ok. 21 litrów i 13° BLG drożdze WB-06 na cichą: łyżeczka imbiru w proszku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się