bart3q Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Witam. Posiadam 1l soku z aronii. Wymyśliłem, że przy okazji warzenia jakiegoś lekkiego ale odlać kilka litrów, i dodać tego soku. Jak myślicie, ma to sens? Jak chmielić takie piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) W wątku obok na temat piwa Stout od Coopersa piszą, że nic z tego nie będzie. Z soku pozostanie najwyżej wyższe blg i kolor. Edytowane 3 Listopada 2013 przez santa Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 W wątku obok na temat piwa Stout od Coopersa piszą, że nic z tego nie będzie. Z soku pozostanie najwyżej wyższe blg i kolor. Blg i kolor owszem. Ale do tego smak, witaminy, sole mineralne. Bez eksperymentów nie mielibyśmy piwa. Ja bym dał tego soku pod koniec gotowania lub przy chłodzeniu. A chmielenie- normalnie, tak jak przy piwie bazowym. Raczej nie dawałbym jakiś amerykańców bo ich aromat będzie zakłócany przez sok i po prostu ich szkoda, marynka i lubelski starczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Bez eksperymentów nie mielibyśmy piwa. W 100% się zgadzam, powtarzam tylko co piszą obok . Sam mam w planach na przyszły tydzień piwo zbliżone do witbiera, z dodatkiem zaprawki dziadka do spirytusu, na goździkach i cytrusach i sam jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Wymyśliłem, że przy okazji warzenia jakiegoś lekkiego ale odlać kilka litrów, i dodać tego soku. Musi to być na prawdę lekkie i mało chmielone na aromat piwo, chociaż o ile dobrze pamiętam, to sok z aronii nie ma jakiegoś bardzo porywającego aromatu. Anyway zawsze lepiej lać sok do brzeczki niż do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Wymyśliłem, że przy okazji warzenia jakiegoś lekkiego ale odlać kilka litrów, i dodać tego soku. Musi to być na prawdę lekkie i mało chmielone na aromat piwo, chociaż o ile dobrze pamiętam, to sok z aronii nie ma jakiegoś bardzo porywającego aromatu. Anyway zawsze lepiej lać sok do brzeczki niż do piwa Sok z aronii nie ma ani aromatu ani smaku - jest cholernie cierpki. Chyba że kto lubi ten smak to proszę bardzo, ale mi on nijak do piwa nie pasuje piwo ma swoją gorycz co z cierpkością soku z aronii może dać bardzo dziwny i zapewne dla 99% pijących niepijalny napój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Mój sok jest tylko trochę cierpki - zbierałem dojrzałą i słodką aronię. Poza tym ja uwielbiam ten smak:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Cierpki to jest soczek z granatu, możę przesadziłem z tą cierpkością ale mi tam sok z aronii nie pasuje na moim podniebieniu Najlepsze jak w turcji byliśmy syn sobie zażyczył soczek z granatu, dostał wypił łyk i zobaczyć jego minę to było bezcenne i usłyszeć śmiech sprzedawcy. Musiałem po nim resztę wypić przeżyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Aronię przed zrobieniem soku należy wymrozić, wtedy produkt końcowy w ogóle nie będzie cierpki. Dodatkowo można (a jak dla mnie nawet trzeba ) dodać liści wiśni, także wymrożonych. Taki sok jest rewelacyjny, gwarantuje Wam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Dokładnie - zamrożenie aronii na min. 48h lub/i dodanie wywaru z gotowanych liści wiśni spowoduje, że aronie będą miały przyjemny smak pozbawiony goryczki i cierpkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Dlaczego ma nie wyjść? Cerna Hora sprzedaje piwo z dodatkiem ekstraktu soku z jagód (borówki?) - smak owocu naprawdę wyczuwalny. Nic tylko eksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się