bart3q Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Witam. Posiadam 1l soku z aronii. Wymyśliłem, że przy okazji warzenia jakiegoś lekkiego ale odlać kilka litrów, i dodać tego soku. Jak myślicie, ma to sens? Jak chmielić takie piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) W wątku obok na temat piwa Stout od Coopersa piszą, że nic z tego nie będzie. Z soku pozostanie najwyżej wyższe blg i kolor. Edytowane 3 Listopada 2013 przez santa Carno 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 W wątku obok na temat piwa Stout od Coopersa piszą, że nic z tego nie będzie. Z soku pozostanie najwyżej wyższe blg i kolor. Blg i kolor owszem. Ale do tego smak, witaminy, sole mineralne. Bez eksperymentów nie mielibyśmy piwa. Ja bym dał tego soku pod koniec gotowania lub przy chłodzeniu. A chmielenie- normalnie, tak jak przy piwie bazowym. Raczej nie dawałbym jakiś amerykańców bo ich aromat będzie zakłócany przez sok i po prostu ich szkoda, marynka i lubelski starczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Bez eksperymentów nie mielibyśmy piwa. W 100% się zgadzam, powtarzam tylko co piszą obok . Sam mam w planach na przyszły tydzień piwo zbliżone do witbiera, z dodatkiem zaprawki dziadka do spirytusu, na goździkach i cytrusach i sam jestem bardzo ciekaw co z tego wyjdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Wymyśliłem, że przy okazji warzenia jakiegoś lekkiego ale odlać kilka litrów, i dodać tego soku. Musi to być na prawdę lekkie i mało chmielone na aromat piwo, chociaż o ile dobrze pamiętam, to sok z aronii nie ma jakiegoś bardzo porywającego aromatu. Anyway zawsze lepiej lać sok do brzeczki niż do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Wymyśliłem, że przy okazji warzenia jakiegoś lekkiego ale odlać kilka litrów, i dodać tego soku. Musi to być na prawdę lekkie i mało chmielone na aromat piwo, chociaż o ile dobrze pamiętam, to sok z aronii nie ma jakiegoś bardzo porywającego aromatu. Anyway zawsze lepiej lać sok do brzeczki niż do piwa Sok z aronii nie ma ani aromatu ani smaku - jest cholernie cierpki. Chyba że kto lubi ten smak to proszę bardzo, ale mi on nijak do piwa nie pasuje piwo ma swoją gorycz co z cierpkością soku z aronii może dać bardzo dziwny i zapewne dla 99% pijących niepijalny napój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Mój sok jest tylko trochę cierpki - zbierałem dojrzałą i słodką aronię. Poza tym ja uwielbiam ten smak:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Cierpki to jest soczek z granatu, możę przesadziłem z tą cierpkością ale mi tam sok z aronii nie pasuje na moim podniebieniu Najlepsze jak w turcji byliśmy syn sobie zażyczył soczek z granatu, dostał wypił łyk i zobaczyć jego minę to było bezcenne i usłyszeć śmiech sprzedawcy. Musiałem po nim resztę wypić przeżyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Aronię przed zrobieniem soku należy wymrozić, wtedy produkt końcowy w ogóle nie będzie cierpki. Dodatkowo można (a jak dla mnie nawet trzeba ) dodać liści wiśni, także wymrożonych. Taki sok jest rewelacyjny, gwarantuje Wam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Dokładnie - zamrożenie aronii na min. 48h lub/i dodanie wywaru z gotowanych liści wiśni spowoduje, że aronie będą miały przyjemny smak pozbawiony goryczki i cierpkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Dlaczego ma nie wyjść? Cerna Hora sprzedaje piwo z dodatkiem ekstraktu soku z jagód (borówki?) - smak owocu naprawdę wyczuwalny. Nic tylko eksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi