Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) SPIS TREŚCI: #4 "God Bless America" AIPA 14Blg #5 "Wit Stwosz" Belgium Wit 10Blg #6 "Czarny Drań" Dry Stout (12Blg) #7 "Rudy Rydz" Irish Red Ale (13Blg) #8 "Merry Christmas (I)" Świąteczne (16-17Blg) #9 "Napruty Mnich" Belgium Tripel (19-20Blg) #10 "Jasny Kłos" Hefe Weizen (12,5Blg) #11 "Hamerykaniec" American Pale Ale (14Blg) #12 "Poświąteczne" Belgian Special Ale (15Blg) #13 "Fairsquare" Simcoe Single Hop American Imperial India Pale Ale (18Blg) #14 "???" Classic American Pilsenser (13Blg) #15 "???" Imperial Witbier (14Blg) #16 "Uwędzony" Grodzisz (7Blg) #17 "Hamerykaniec #2" Chinook Single Hop American India Pale Ale (15Blg) Edytowane 10 Lutego 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Browar domowy BlackEar startuje! Pierwszy pomysł warzenia piwa wpadł mi do głowy jakieś 10 lat temu, gdy na którymś spotkaniu browarbizu jako 18letni młokos dostałem do spróbowania piwa domowego jednego z forumowiczów. To było to! Musiało minąć jednak wiele lat zanim pomysł wcieliłem w życie Pierwsze 2 warki z brewkitów miałem już za sobą. Próbę piwka z zacieru też (co okazało się bardzo pouczające - za mały garnek, brak filtratora, zbyt duże nachmielenie). Numerację warek zaczynam więc od “4”. Po skompletowaniu sprzętu postanowiłem zacząć na poważnie. Filtrator z BA, w planach dodziurkowanie. Chłodnica z browarbizu. Przy modyfikowaniu receptur/obliczaniu ilości potrzebnych składników posiłkuję się programem “BrewPal” na iphone. Nazwa browaru domowego “Czarny Kłos” pochodzi od mojego nazwiska - Kłosowski Uwarzyć chciałbym bardzo dużo, zobaczymy ile zapału będę miał. Napewno często będą to style Amerykańskie (intensywnie aromatyczne chmiele) i Belgijskie (lekki Wit i mocne Tripple). Na początku AIPA z delikatnie zmodyfikowanego przepisu Staśka(link) i zaraz później Wit. W związku z czym, że przygotowałem się do dokumentacji internetowej przez 2-3msc, doszły kolejne piwa, które opiszę od razu Zaczynamy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 WARKA #4 “God Bless America” - AIPA wg przepisu Staśka (14 °Blg) Data uwarzenia: 10.08.2013 PLAN Styl: AIPA IBU: 56 EBC: 20 ABV: 5.8% SKŁAD Zasyp: - 3,9 kg Pilzeński - 1,6 kg Pale Ale - 0,5 kg Monachijski - 0.44 kg CaraPils - 0,33 kg Crystal 20L - 0,22 kg Special B 400L Chmiel: - 100g Amarillo - 75g Cascade - 75g Citra Drożdże: - Safale US-05 Inne: - 5g Irish Moss - 3g Gips Piwowarski ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 22,9 litry Podgrzanie do 68°: - 3g gipsu - 3,9 kg Pilzeński - 1,6kg Pale Ale - 0,5kg Monachijski 15’ 62° 30’ 68°: - 0,44kg CaraPils - 0,33kg Crystal 15’ Mash Out: - 0,22kg Special B Mash Hopping: 25g Amarillo FILTRACJA/WYSŁADZANIE Ilość wody do podbicia: 4 litry FWH: 25g Cascade Ilość wody do wysładzania: 11,18 litra GOTOWANIE 60’ 25g Amarillo 30’ 25g Amarillo 15’ 25g Cascade + 3g Irish Moss 5’ 25g Citra 0’ 25g Citra Objętość brzeczki po gotowaniu 27 litry Gęstość ok. 14,5 Blg Wydajność ok 60% ? FERMENTACJA Drożdze Safale US-05 po rehydratacji zadane w temp. 22° Fermentacja w temp. 24-25 ( lato ) Po 13 dniach, pomiar gęstości wskazuje 2 Blg. Po 15 dniach zlane na cichą. Chmielenie na zimno w muślinowych woreczkach: - 25g Citra - 25g Amarillo - 25g Cascade KOMENTARZ Pierwsze poważne piwo z zacieru i od razu dość głęboka woda. Całość razem z filtracją przebiegło jednak bardzo sprawnie. Po 24h ruszyła burzliwa, po ok 9-10 dniach uspokoiła się. Przy zlewaniu na cichą, spróbowane - smakuje wybornie, od razu człowiek się cieszy Po leżakowaniu piwo smakuje przednio. Jedyną wadą może być wyczuwalny DMS, na początku delikatnie, po 2 msc już bardziej. Warzenie w domu latem jest jednak wyzwaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) WARKA #5 “Wit Stwosz” - Belgijski Wit (10 °Blg) Data uwarzenia: 24.08.2013 PLAN Styl: WIT IBU: ? EBC: ? ABV: 3.9% SKŁAD Zasyp: - 2,1 kg Pilzneński - 1,5 kg Pszeniczny - 0,2 kg Pale Ale - 0,1 kg Melanoidowy - 0,1 kg Zakwaszający - 0,4 kg Płatki jęczmienne - 0,4 kg Płatki owsiane - 1kg kasza manna Chmiel: - Cascade 23g - Hallertauer 30g Drożdże: - Wyeast Forbidden Fruit Inne: - Skórka pomarańczy Curacao 20g - Kolendra indyjska 20g ZACIERANIE Kleikowanie 72st. kaszy i płatków. Ilość wody do zacierania: 28 litrów Podgrzanie do 54°: - Zasyp słodów 30’ 54° - Zasyp płatków skleikowanych 1h' 64° FILTRACJA/WYSŁADZANIE Ciężko. Źle wyliczyłem i za dużo wody na gotowanie a za mało na wysładzanie. Podbicie 2l, wysładzanie 3 l. GOTOWANIE 60’ 23g Cascade 15’ 10g Curacao + 10g kolendry 10’ 30g Hallertauer 5’ 10g Curacao + 10g kolendry Objętość brzeczki po gotowaniu 22 litry Gęstość ok. 10 Blg FERMENTACJA 3 tygodnie burzliwa. Przy rozlewie 2,5blg KOMENTARZ Dziwne piwo. Ma wyczuwalny profil owocowy, natomiast jest jednocześnie zbyt kwaśne i bardzo źle zbalansowane. Pomarańcza curacao jest za bardzo wyczuwalna, miejscami przykrywa delikatność profilu drożdżowego. Nie jestem zadowolony. Edytowane 14 Listopada 2013 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) WARKA #6 “Czarny Drań” - Dry Stout (12 °Blg) Data uwarzenia: 2-3.10.2013 PLAN Styl: DRY STOUT IBU: 30 EBC: ? ABV: 4,9% SKŁAD Zasyp: - 4,3 kg Pale Ale - 0,29 kg Pszenica-Czekolada - 0,18 kg Jęczmień palony - 1,1 kg Płatki jęczmienne Chmiel: - EKG 68g Inne: - Irish Moss 8g Drożdże: - Wyeast Irish Ale ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 15,24 l. 1h w 68° FILTRACJA/WYSŁADZANIE 21,74 litry w 77° GOTOWANIE 60° - EKG 68g 10° - Irish Moss 5g FERMENTACJA Blg początkowe - 12. Drożdze Wyeast Irish Moss zadane w temp 20° Fermentacja w temp. 24° Po ponad 2 tygodniach, pomiar gęstości wskazuje 2,5 Blg. KOMENTARZ Po 2 tygodniach leżakowania sprawia wrażenie fajnego piwka. Znów kwaskowość, może trochę za mocno (skąd to się bierze?), wyraźna nuta palonego słodu, wyraźna słodowość. Niestety lekki DMS (zbyt mała temp gotowania) i wychodzące fenole; nie zmienia to faktu że bardzo pijalne. Edytowane 29 Listopada 2013 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) WARKA #7 “Rudy Rydz” - Irish Red Ale (13 °Blg) Data uwarzenia: 30.10.2013 PLAN Styl: IRISH RED ALE IBU: 28 EBC: 13 ABV: 4.6% SKŁAD Zasyp: - 4,5 kg Pilzeński - 0,45 kg CaraRed - 0,45 kg Monachijski - 0,27 kg CaraAmber - 0,22 kg Pale Ale - 0,022 kg CaraMunich - 0,013 kg CaraAroma Chmiel: - 25g Marynka (szyszka, zbiór tegoroczny) - 30g Challenger Drożdże: - Gęstwa Wyeast Irish Ale Inne: - 5g Irish Moss ZACIERANIE Ilość wody do zacierania: 18,5 l. 20’ 52° 40’ 66° 30' FILTRACJA/WYSŁADZANIE Podbicie: 4l Ilość wody do wysładzania: 14,5 litra GOTOWANIE 60’ - 25g Marynka 30’ - 19g Challenger 10’ - 11g Challenger + 5g Irish Moss FERMENTACJA Blg początkowe - 12. Drożdże z powodów technicznych zadane noc po schłodzeniu. Temp 20° Zadane gęstwą z poprzedniego piwa - Wyeast Irish Ale. Wystartowało po kilku h, bardzo intensywnie. KOMENTARZ Niestety kwasek. Pijalne, ale jest to definitywnie spieprzone piwo. Po nim wywalam wąż do przelewania; a dezynfekcje fermentorów i rurek robię z użyciem ClO2. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) WARKA #8 “Merry Christmas (I)” - Świąteczne (16-17 °Blg) Data uwarzenia: 02.11.2013 PLAN Styl: ŚWIĄTECZNE IBU: 20 EBC: 43 ABV: ponad 7% SKŁAD Zasyp: - 4 kg Pszenica (Strzegom) - 2,5 kg Pilsneński (Strzegom) - 0,4 kg Barwiący (Strzegom) - 0,1 kg Pszenica Czekolada Chmiel: - 30g Marynka (szyszka, zbiór tegoroczny) Drożdże: - Safbrew WB-06 Inne: - 5g Cynamon laska - 4g Goździki - 4g Kardamon ziarno - 3g Imbir świeży - 3g Gałka muszkatałowa - 1g Ziele Angielskie - 100g Miód Gryczany ZACIERANIE ( DO UZUPEŁNIENIA ) FILTRACJA/WYSŁADZANIE ( DO UZUPEŁNIENIA ) GOTOWANIE 60’ 30g Marynka FERMENTACJA Rehydratacja drożdży. Wstawione na ok. 7 dni na burzliwą KOMENTARZ Kwas. Kanał Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) WARKA #9 “Napruty Mnich” - Belgijski Tripel (19,5 °Blg) Data uwarzenia: 23.11.2013 PLAN Styl: TRIPEL KLASZTORNY IBU: 30 EBC: 17 ABV: ok. 8,6% SKŁAD Zasyp: - 6,9 kg Pilzneński (Strzegom) - 0,5 kg Monachijski II - 0,1 kg Zakwaszający Chmiel: - 45g Marynka (szyszka, zbiór tegoroczny) - 30g Lublin - 15g Saaz Drożdże: - Wyeast Belgium Abbey Inne: - 1kg cukru belgijskiego w krysztale ZACIERANIE 61° - 26,5 l wody 60 min 64-66° 15 min 71-72° 5min 76-77° wygrzew 78° FILTRACJA/WYSŁADZANIE Do 40 litrów GOTOWANIE 90min 65' 45g Marynka (szyszka, zbiór tegoroczny) 35' 30g Lublin 15' 30g Cascade 10' cukier kandyzowany + glukoza 5' 15g Saaz FERMENTACJA Po 7 dniach burzliwej 9 BLG Po 14 dniach BLG 2,5 - zlane na cichą Po 21 dniach cichej zlane do butelek, ok 30 litrów; 170g cukru na refermentację KOMENTARZ ( DO UZUPEŁNIENIA ) Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) WARKA #10 “Jasny Kłos” - Hefeweizen (ok 12 °Blg) Data uwarzenia: 01.12.2013 PLAN Styl: Hefeweizen IBU: 15 EBC: 8 ABV: ok. 4,5% SKŁAD Zasyp: - 2,7 kg Pszeniczny - 1,6 kg Pilzneński - 0,1 kg Crystal 160EBC Chmiel: - 30g Halletauer Mittelfruh (4,6% alfa) Drożdże: - Starter drożdżowy - Wyeast #3068 - Weihenstephan Weizen ZACIERANIE 47° - 11,36 l wody 15 min 45° 15 min 55° 40 min 62° 40 min 72° wygrzew 77° FILTRACJA/WYSŁADZANIE Do 25,25 litrów GOTOWANIE 60min 60' 30g Hallertauer Mittenfruh FERMENTACJA Po 7 dniach ok 3BLG, zlane do butelek. KOMENTARZ Zgodne z oryginalnym piwem warzonym na tych drożdżach; trochę chyba niedofermentowane (warka B), więc z obawy przed wybuchami szybko wypite. Gęstwa zebrana, trzeba będzie niedługo powtórzyć Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) WARKA #11 “Hamerykaniec” - American Pale Ale (13 °Blg) Data uwarzenia: 14.12.2013 PLAN Styl: American Pale Ale IBU: 34 EBC: 9 ABV: ok. 5,1% SKŁAD Zasyp: - 3,3 kg Pilzneński - 0,8 kg Pale Ale - 0,5 kg Monachijski typ II - 50g CaraMunich typ II Chmiel: - 25g Cascade - 25g Citra Drożdże: - Gęstwa - Wyeast #1056 - American Ale ZACIERANIE Zasyp 68° ok 11L wody Temp 65° 60' Pils, Pale Ale 45' Monachijski 15' Mashout + CaraMunich wygrzew 77° FILTRACJA/WYSŁADZANIE Ok. 21l Wody GOTOWANIE 60min 60' 25g Cascade 15' 15g Citra 5' 10g Citra FERMENTACJA 10 dni burzliwa Po 10 dniach 1(!)blg 116 g na ok 18litrów Refermentacja 3 dni, w 22° KOMENTARZ Wypite testowo po refermentacji. Goryczka zbyt duża jak na to co chciałem uzyskać natomiast aromatu za mało. Nie zmienia to faktu, że bardzo pijalne. Po 3 tygodniach jest nieźle. Recenzje zbiera pozytywne, ale nie do końca jestem z niego zadowolony. Za mało aromatów z chmielu; słodowość nie ułożona. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) WARKA #12 “Poświąteczne” - Belgian Special Ale (15 °Blg) Data uwarzenia: 22.12.2013 PLAN Styl: Belgian Speciality Ale IBU: 15 EBC: 21 ABV: ok. 5% SKŁAD Zasyp: - 3,4 kg Pilzneński - 2 kg Wiedeński - 0,2 kg Pszeniczny Czekoladowy - 0,15kg Zakwaszający Chmiel: - 50g Saaz Dodatki: - Skórka z 2 grejpfrutów - Skórka z 1 cytryny - Skórka z 1 limonki - 20g kolendra - 50g miód gryczany Drożdże: - Gęstwa - Wyeast #1214 - Belgian Abbey ZACIERANIE Ok 15L wody 52° - 10 min - Pils + Wiedeński 63° - 40 min 72° - 30 min 79° - 20 min - Czekoladowy + Zakwaszający FILTRACJA/WYSŁADZANIE Do ok 30l Wody - 11-12Blg Po filtracji wyszło ok 30l 11,5Blg GOTOWANIE 60min 60' 30g Saaz 20' 20g Saaz + dodatki 5' 10g Citra FERMENTACJA 14 dni burzliwa Zlane na cichą KOMENTARZ Po cichej zlane do butelek; nic nie wskazywało że mogą być problemy. Po 1,5tygodnia leżakowania, spróbowałem. Niestety czuć wpływ drożdży dzikich. Sądziłem że już się pozbyłem tego problemu; będę musiał przyjrzeć się procesowi - w którym miejscu może być coś nie tak. Dodatkowo muszę pomyśleć nad napowietrzaniem; im szybciej drożdże wystartują, tym mniejsze ryzyko że dzikie przejmą środowisko.. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) WARKA #13 “---” - Simcoe Single Hop Imperial AIPA (18 °Blg) Data uwarzenia: 31.12.2013 / 01.01.2014 PLAN Styl: Simcoe Single Hop AIPA IBU: 59 EBC: 11 ABV: ok. 8,5% SKŁAD Zasyp: - 10,485 kg Pilzneński - 0,5 kg CaraPils - 0,3 kg Crystal 160L - 40g CaraAroma (Resztki ;p) Chmiel: - 300g Simcoe 12,6ak (2012) Dodatki: - 8g Gips piwowarski - 20ml Biersol Drożdże: - Gęstwa z warki #11 - Wyeast #1056 - American Ale - ok 200ml ZACIERANIE Ok 29,5l wody ok 72° Temp zacierania 65,5° - 1h Na mashout 78° (ostatnie 15min) wrzucona CaraAroma FILTRACJA/WYSŁADZANIE Do ok 45 litrów - 15-16Blg Po filtracji wyszło ok 48l 18Blg Mam chyba większą wydajność niż ustawiłem w programie BrewPal. Więcej niż 47-48litrów nie dało się, w garnku pod kurek. Całe szczęście zmieściłem się w widełkach stylu. GOTOWANIE 90min 90' - 50g Simcoe 15' - 50g Simcoe + BierSol 5' - 60g Simcoe 0' Flameout - 70g Simcoe Dry hopping (4-5dni) - 70g FERMENTACJA Po gotowaniu wyszło ok 40l, do fermentacji poszło więc ok 36-38l (nie mam skali na nowym fermentorze). Brzeczka schłodzona do 14,5-15°. Drożdże zadane w temp ok 15-16° (nie mierzyłem, ale sądzę że max 1° może podnieść przelanie z rurki do fermentora). Pierwszy raz brzeczka nie będzie fermentowała w mieszkaniu (temp 22-23°), tylko w piwnicy/garażu (11,5-12°). Fermentor opatuliłem kocami z polaru, mam nadzieję, że temp fermentacji będzie o kilka stopni wyższa niż otoczenie i dobije do tych 15stopni - dolnej granicy fermentacji tych drożdzy. Niestety - nie mam na tym fermentorze naklejonego termometru, więc ciężko kontrolować temperaturę. Jeśli ruszy, po 2-3 dniach zdejmę koce. Planuję 7-14dni fermentacji i 2 tygodnie cichej do której dorzucę jeszcze 70g Simcoe na aromat. Edycja 3.01.2014: Po ok. 30 godzinach od zadania, fermentacja nie wystartowała - przyniosłem go więc do mieszkania. W piwnicy ciemno jak diabli i nie dużo widziałem, w domu zorientowałem się, że coś tam powoli plumka; niestety fermentor ma gruby plastik i piany jako takiej jeszcze nie widać. Po kilku godzinach/max jutro rano - jak już będzie dziarsko działać - przeniosę spowrotem na dół. Niewiem czy takim postępowaniem nie wkurzę drożdży. Miejmy nadzieję że nie, bo na tym piwie bardzo mi zależy Edycja 4.01.2014: Czy dziarsko to niewiem, ale śmignęło w domu, przeniosłem na dół, otuliłem kocami. BLG sprawdzę po 7-10dniach od zadania, narazie niech sobie pracuje. Edycja 15.01.2014: Powrót do domu. Niestety po prawie 2 tygodniach temp w garażu zaczęła spadać i drożdże usnęły. W domu ustawiłem pod oknem i je rozszczelniłem. Żona marudzi że zimno, ale w okolicach fermentora temp utrzymuje się w granicach 18,5-19 stopni. Potrzymam tydzień, zobaczymy co z tego wyjdzie. Edycja 29.01.2014: 2 dni temu sprawdzane BLG - 4, dziś sprawdzane - 3. Fermentacja jednak ostro zwolniła, piana praktycznie opadła (pozostały "wysepki"). Postanowiłem zlać na cichą (wyszło ok 38l) + chmielenie na zimno 70g Simcoe. Plan to 4-5 dni i butelkowanie, ale wszystko zależy od tego jak długo jeszcze sobie na tej cichej dofermentuje. Jeśli zejdzie niżej to wyjdzie bardzo mocne (już teraz ma ok. 8%) - co ciekawe, w smaku w ogóle tego nie czuć; alkoholu praktycznie nie ma, goryczka silna, przykryta mocną słodowością, nie zalegająca. Może to się w procesie refermentacji i leżakowania zmienić, ale ma duży potencjał. KOMENTARZ (DO UZUPEŁNIENIA) Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) WARKA #14 “---” - Classic American Pilsener (13 °Blg) Data uwarzenia: 18.01.2014 / 19.01.2014 Z przepisu: http://www.homebrewe...erican-pilsner/ Pierwszy dolniak PLAN Styl: Classic American Pilsener IBU: 35 EBC: 2-3 ABV: ok. 4,5% SKŁAD Zasyp: - 4,08 kg Pilzneński - 0,2 kg Zakwaszający - 0,9 kg Kasza Kukurydziana (zastępstwo za płatki) Chmiel: - 100g Sterling 4,5ak (2012) Dodatki: - 5g Irlandzki Mech Drożdże: - Wyeast #2056 - American Lager ZACIERANIE Ok 20l wody - 68° 75 min, infuzyjnie 66° FILTRACJA/WYSŁADZANIE Do ok 28 litrów - 11-12Blg Po filtracji wyszło ok 28l 9,5Blg Tym razem zawierzyłem przepisowi. Po wysładzaniu wyszło 9Blg - a nie zamierzone ok 11-11,5. Będzie cieńsze ;/ GOTOWANIE 60min 60' - 40g Sterling 30' - 15g Sterling 20' - 15g Sterling 0' Flameout - 30g Sterling FERMENTACJA Do fermentacji poszło 20 litrów, blg 11-11,5 Drożdże zadane w temp. ok 12°, przeniesone do garażu - gdzie panuje temp. ok 10° KOMENTARZ Edycja 21.01.2014: No i nie ruszyła fermentacja. Minęło ok 36h i nadal piany nie ma, co2 sie nie uwalnia. Temp. otoczenia 8°, a brzeczki 9°. Po pracy wniosę na górę do domu i potrzymam parę godzin do startu. Co jest nie tak z tą fermentacją u mnie ?. Edycja 22.01.2014: Wniosłem wczoraj do domu, a fermentacja ruszyła po prawie dobie od stania w cieple (teraz temp brzeczki wynosi 20°) - i powiem że szału z tą fermentacją nie ma, piany dużej nie widzę - bulka co mniej więcej minutę. Zostawię jeszcze na kilka h i zaniosę do piwnicy. Tam temp. spadła już do 8 stopni (mrozy), ale chyba brzeczka która wystartowała nie zahamuje.. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 WARKA #15 “---” - Wit Imperialny (14 °Blg) Data uwarzenia: 24.01.2014 / 25.01.2014 PLAN Styl: Imperial Witbier IBU: 21 EBC: 5 ABV: ok. 6% SKŁAD (Do uzupełnienia) ZACIERANIE (Do uzupełnienia) FILTRACJA/WYSŁADZANIE (Do uzupełnienia) GOTOWANIE (Do uzupełnienia) FERMENTACJA (Do uzupełnienia) KOMENTARZ (Do uzupełnienia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 WARKA #16 “Uwędzony” - Grodzisz (7 °Blg) Data uwarzenia: 04.02.2014 PLAN Styl: Grodziskie IBU: 28 EBC: 2.5 ABV: ok. 2,5% SKŁAD (Do uzupełnienia) ZACIERANIE (Do uzupełnienia) FILTRACJA/WYSŁADZANIE (Do uzupełnienia) GOTOWANIE (Do uzupełnienia) FERMENTACJA (Do uzupełnienia) KOMENTARZ (Do uzupełnienia) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) WARKA #17 “Hamerykaniec #2” - Chinook Single Hop American India Pale Ale (15 °Blg) Data uwarzenia: 09.02.2014 PLAN Styl: American India Pale Ale IBU: 40 EBC: 8 ABV: ok. 6,5% SKŁAD (Do uzupełnienia) ZACIERANIE (Do uzupełnienia) FILTRACJA/WYSŁADZANIE (Do uzupełnienia) GOTOWANIE (Do uzupełnienia) FERMENTACJA (Do uzupełnienia) KOMENTARZ (Do uzupełnienia) Edytowane 10 Lutego 2014 przez Belze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się