Maszat Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam . W tamtym miesiącu zrobiłem fajną ściąganą izolacje do fermentora temperaturę ładnie trzyma bo spadek 2'' w ciągu 2 h jednak jest pewien problem. Robiłem już 2 warki i wszystko cacy tylko zawsze jest problem przy podgrzaniu zacieru do 78 st. Ostatnio robiłem AIPA temp na koniec zacierania 66,5 st dolałem jeden garnek potem drugi, trzeci wrzątku a temp ustaliła się tylko na 73 st, więcej już właściwie nie mogłem dolewać bo zacieru było prawie 30 l. Dodam że stosuję regułę 2,5 l wody na 1 kg słodu więc zacieram na gęsto ale po dodaniu takiej ilości wody moje wysładzanie trwa bardzo krótko i w związku z tym są straty cukru. Czy możecie coś polecić ? a może tak właśnie powinno to wyglądać ?, myślałem o grzałce do czajnika ale nie chcę nic przypalić. Zastanawiałem się czy po tej 2 h przerwie po prostu tego nie zlać bez podgrzewania a dopiero wysładzać wodą ok 75 -78 st ? Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Możesz nie robić wygrzewu. Programy takie jak BeerSmith czy kalkulator Brewzor na androida wyliczają takie rzeczy. U mnie się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Robiłem już 2 warki i wszystko cacy tylko zawsze jest problem przy podgrzaniu zacieru do 78 st. Ostatnio robiłem AIPA temp na koniec zacierania 66,5 st dolałem jeden garnek potem drugi, trzeci wrzątku a temp ustaliła się tylko na 73 st, więcej już właściwie nie mogłem dolewać bo zacieru było prawie 30 l. Mash out tak naprawdę nie jest obowiązkowy i można go pominąć, aczkolwiek przy piwach, w których spodziewamy się utrudnionej filtracji ułatwia ją poprzez zmniejszenie lepkości zacieru, może też polepszyć wydajność. Potrzebną ilość wrzątku do podniesienia temperatury X do Y możesz obliczyć z toolkitu dostępnego w plikowni. myślałem o grzałce do czajnika ale nie chcę nic przypalić. Myślę, że grzałkę możesz zastosować, jeśli będziesz mieszał przy podgrzewaniu nic nie powinno Ci się przypalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 myślałem o grzałce do czajnika ale nie chcę nic przypalić. Myślę, że grzałkę możesz zastosować, jeśli będziesz mieszał przy podgrzewaniu nic nie powinno Ci się przypalić. To właściwie przekreśla cały zysk z zacierania na lenia. Proponuję jednak sobie obliczyć ilość potrzebnej wody, nie ma z tym najmniejszych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Co by Cię zupełne lenistwo nie dopadło możesz sobie zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Ja często nie robię wygrzewu. Jak już to przy piwach z dużą ilością pszenicy lub surowców niesłodowanych w zasypie aby nie zatkać filtracji. Filtruję szybko tylko, że mi nie zależy na % wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 (edytowane) Witam . W tamtym miesiącu zrobiłem fajną ściąganą izolacje do fermentora temperaturę ładnie trzyma bo spadek 2'' w ciągu 2 h jednak jest pewien problem. Robiłem już 2 warki i wszystko cacy tylko zawsze jest problem przy podgrzaniu zacieru do 78 st. Ostatnio robiłem AIPA temp na koniec zacierania 66,5 st dolałem jeden garnek potem drugi, trzeci wrzątku a temp ustaliła się tylko na 73 st, więcej już właściwie nie mogłem dolewać bo zacieru było prawie 30 l. Dodam że stosuję regułę 2,5 l wody na 1 kg słodu więc zacieram na gęsto ale po dodaniu takiej ilości wody moje wysładzanie trwa bardzo krótko i w związku z tym są straty cukru. Czy możecie coś polecić ? a może tak właśnie powinno to wyglądać ?, myślałem o grzałce do czajnika ale nie chcę nic przypalić. Zastanawiałem się czy po tej 2 h przerwie po prostu tego nie zlać bez podgrzewania a dopiero wysładzać wodą ok 75 -78 st ? Pozdrawiam . Nie musisz robić mash-out po prostu wymieszaj dobrze zacier, odlej przednią brzeczkę szybko, dolej tyle wody ile ci brakuje do brzeczki przed gotowaniem. Ta woda jest w temp ok 83°C I to jest twój mashout. Pomieszaj to dobrze przez 5 min, odlej brzeczkę. Gotowe. To się nazywa "batch sparging". W ten sposób robisz wysładzanie i mash-out razem. Jeszcze kilka uwag: nie potrzebujesz zacierać przez 2h, 1h wystarczy I to jest z zapasem. Przy "batch sparge" nie musisz "wysładzać powoli", brzeczkę się przelewa szybko, tylko trzeba dobrze pomieszać przed przelewaniem. Dobrze jest też w połowie zacierania (30 min) dolać troche wrzątku I dobrze zamieszać przez kilka minut. Ja dodaję ok 2L wrzątku na zacier do 40L warki. Nie robisz to po to aby podnieść znacznie temp, ale po to aby odrobić straty temp przez pierwsze 30 min, a także aby nie stracić temperatury przy mieszaniu. Takie dodatkowe mieszanie w połowie podniesie ci nieco wydajność. Edytowane 6 Listopada 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się