mariuszt Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam. Układam recepture triple z programem brew target. Dodając cukier na koniec gotowania zwiekszam gęstość. Planując chmielenie mam brać pod uwagę gęstość przed dodaniem cukru czy po dodaniu? Cukier nie wniesie nic do smaku a dodatkowo zwiększa odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Powinno być coś takiego, jak "late addition", wtedy nie uwzględni ci tego cukru w wyliczeniu IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 W brewtarget masz mozliwosc zaznaczenia dla skladnika "zacierany", przy doborze wiekszosci slodow domyslnie masz ustawiona opcje "zacierany". Z kolei wybierajac cukier to domyslnie powinien byc niezacierany (spojrz czy jest odhaczony). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Sprawdze jak wrócę z pracy. A tak na przyszłość, to przy dużym udziale cukru, mogę nie uwzględniać go w obliczeniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się