Skocz do zawartości

Problem z obliczeniem ibu


mariuszt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Układam recepture triple z programem brew target. Dodając cukier na koniec gotowania zwiekszam gęstość. Planując chmielenie mam brać pod uwagę gęstość przed dodaniem cukru czy po dodaniu? Cukier nie wniesie nic do smaku a dodatkowo zwiększa odfermentowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W brewtarget masz mozliwosc zaznaczenia dla skladnika "zacierany", przy doborze wiekszosci slodow domyslnie masz ustawiona opcje "zacierany". Z kolei wybierajac cukier to domyslnie powinien byc niezacierany (spojrz czy jest odhaczony).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.