Skocz do zawartości

Jakie drożdże do szkockiego mocnego ale?


Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem uwarzyć mocne szkockie ale (Wee Heavy). Niestety, drożdże które chciałem zadać nie doszły, a planowane awaryjnie S-04 (gęstwa) okazały się nie do wykorzystania. Mam jeszcze gęstwę ardenów belgijskich, gęstwę American Ale II oraz suche S-33. Czy coś z tego mogę zadać bez ryzyka uzyskania czegoś niepijalnego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałem uwarzyć mocne szkockie ale (Wee Heavy). Niestety, drożdże które chciałem zadać nie doszły, a planowane awaryjnie S-04 (gęstwa) okazały się nie do wykorzystania. Mam jeszcze gęstwę ardenów belgijskich, gęstwę American Ale II oraz suche S-33. Czy coś z tego mogę zadać bez ryzyka uzyskania czegoś niepijalnego?

 

Z tego co masz najbliżej byłyby American Ale II

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też tak myślałem, w końcu to ale i to ale :) Tylko czy nie wniesie jakichś dziwnych aromatów?

 

Drożdże do szkockich ale powinny być podobnie jak do amerykańskich ale w miarę neutralne. Różnice pomiędzy drożdżami do piw brytyjskich/amerykańskich nie są na tyle duże by popsuć piwo. Po prostu niektóre drożdże lepiej akcentują aromaty chmieli inne słodu, jedne są bardziej intensywne inne trochę mniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.