karolskra Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Kolejny mój post na temat pomocy przy składnikach na piwo. Na stronie angielskiej znalazłem fajny przepis na piwo czekoladowe i nie wiem czy z tego może coś wyjść. Także będę bardzo wdzięczny za pomoc i jeszcze raz dziękuję za pomoc przy witbierze. Styl: Foreign Extra Stout Słód: pale ale 3kg Caramel/Crystal Malt 0,3kg Czekoladowy 1200 0,4kg Chmiel: 40g Fuggles - 60 minut 10g EKG - 60 minut Dodatki: 5g mech irlandzki 15minut 230g cukier brązowy 15 minut 110g cukier biały 15minut 170g kakao odtłuszczone 15minut 350g Laktoza 15minut 230g mleczna czekolada(starta) 15 minut Zacieranie: 68C wsypuje słód jasny 60minut do próby jodowej 68C wsypuje ciemny słód 10-15minut 72C 15minut 78C wygrzew Gotowanie:65minut Jeszcze na cichą bym wrzucił trochę startej czekolady mlecznej Drożdże: S-04 Co o tym sądzicie? Nie wyjdzie za mdłe? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Czekolada pozamiata pianę. Jak pisałem wcześniej: wg mnie zacieranie w ten sposób + laktoza dadzą strasznie pełne i słodkie piwo. Zrobiłbym 250 g kakao na 15' i bez laktozy. Ale możesz zrobić tak, też wyjdzie dobre piwo. Po prostu ja nie przepadam za bardzo pełnymi i słodkimi piwami. Déjà vu http://www.piwo.org/topic/11643-czekoladowe-do-weryfikacji/ Edytowane 12 Listopada 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się