Skocz do zawartości

Pomoc(czekoladowy stout)


karolskra

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny mój post na temat pomocy przy składnikach na piwo. Na stronie angielskiej znalazłem fajny przepis na piwo czekoladowe i nie wiem czy z tego może coś wyjść. Także będę bardzo wdzięczny za pomoc i jeszcze raz dziękuję za pomoc przy witbierze.

 

Styl: Foreign Extra Stout

 

Słód:

pale ale 3kg

Caramel/Crystal Malt 0,3kg

Czekoladowy 1200 0,4kg

 

Chmiel:

40g Fuggles - 60 minut

10g EKG - 60 minut

 

Dodatki:

5g mech irlandzki 15minut

230g cukier brązowy 15 minut

110g cukier biały 15minut

170g kakao odtłuszczone 15minut

350g Laktoza 15minut

230g mleczna czekolada(starta) 15 minut

 

Zacieranie:

68C wsypuje słód jasny 60minut do próby jodowej

68C wsypuje ciemny słód 10-15minut

72C 15minut

78C wygrzew

 

Gotowanie:65minut

 

Jeszcze na cichą bym wrzucił trochę startej czekolady mlecznej

 

Drożdże:

S-04

 

Co o tym sądzicie? Nie wyjdzie za mdłe?

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czekolada pozamiata pianę. Jak pisałem wcześniej: wg mnie zacieranie w ten sposób + laktoza dadzą strasznie pełne i słodkie piwo. Zrobiłbym 250 g kakao na 15' i bez laktozy. Ale możesz zrobić tak, też wyjdzie dobre piwo. Po prostu ja nie przepadam za bardzo pełnymi i słodkimi piwami.

 

Déjà vu

http://www.piwo.org/topic/11643-czekoladowe-do-weryfikacji/

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.