mezzea Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Przepis trochę opóźniony i tym razem bez zdjęć mojego autorstwa, gdyż grissini zdążyły zostać pochłonięte nim naładowałam aparat Grissini to włoska przekąska - pyszne chlebowe paluszki, chrupiące, często podawane owinięte pancettą bądź prosciutto Zdjęcie jest czysto poglądowe, pochodzi z sieci (http://fiestafarms.c...our-average-ham) i ma na celu jedynie przedstawienie jak wyglądają grissini i co to, nie roszczę sobie żadnych praw do zdjęcia, gdyż nie jestem jego autorem : Drożdże używane do przepisu to S-04ki. Grissini na gęstwie: 120g mąki pszennej 450 12g gęstwy drożdżowej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ⅓ szklanki wody 2 łyżki oliwy (może być smakowa) + 1 do posmarowania ciasta do smaku: białko jaja (do wcześniej dodanych przeze mnie precli potrzebne było białko, wiec można zbiec w czasie pieczenie obu ) gruboziarnista sól i/lub suszone zioła typu oregano lub tymianek 1. Wszystkie składniki na ciasto (prócz wody) wymieszać w misce, dolewać powoli wodę i wyrabiać do sprężystości, następnie uformować kulę, posmarować oliwę, przykryć czystą szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 i ½ godziny. 2. Po odpowiednim czasie ciasto ugnieść jeszcze raz, rozwałkować bardzo cienko na blacie, pokroić w około centymetrowe paski. 3. Każdy pasek lekko zrolować, by utworzyć walec, złapać z jednej strony i podnosić tak długo, aż wałeczek będzie ciut chudszy niż kredka, następnie pokroić na odpowiednią długość (żeby nie wystawały z piekarnika ) 4. Ułożyć skurkowańce na blasze wyłożonej papierem, posmarować zmąconym białkiem, podsypać solą i przyprawami 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190°C, piec 10-15 min do odpowiedniej złocistości. Pamiętajcie, że po ostygnięciu zrobią się bardziej chrupkie. Znakomite do zagryzania do piwa, polecam serdecznie! Edytowane 12 Listopada 2013 przez mezzea Usiu i crosis 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Genialne! Aż sobie pacnę na zakwasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Niech tylko gęstwę zbiorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Przy okazji pizzy poszły paluchy z resztek, ino posmarowałem miksem ciemnego sosu sojowego, sosu rybnego i wędzonej papryki. Smakowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się