aniolhc Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Hejże ho, Witam wszystkich w imieniu browaru (jak na razie) bardzo domowego. Wraz z kolegą ponad rok temu odkryliśmy smak prawdziwego piwa i zainspirowani smakami zaczęliśmy zgłębiać tajniki piwowarstwa domowego. Nasz dorobek w chwili obecnej jest niewielki bo jedna "warka" z kitu już dawno wypita i zapomniana. Druga natomiast w chwili obecnej sobie fermentuje w piwnicy a jest to pszenica z ekstraktu z własnym chmieleniem. Przed chwilą uzupełniłem domowy zestaw piwowara o niezbędne graty do zacierania i zamówiłem materiały na następne piwo. A więc koniec żartów, zaczynamy przygodę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 też niedawno zacząłem i coraz bardziej się wkręcam (a spodziewałem się , że mnie to znudzi), życzę udanych warzeń i mocnych wrażeń... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Cześć, Po pierwszym piwie z brewkitu, drugim z ekstraktów z chmieleniem zabieram się za przygotowanie trzeciej warki już z zacieraniem. Kolejne będzie IPA do którego mam następujące surowce: Słód pilzneński 2 kg Słód monachijski 2,3 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Chmiel Marynka, granulat, 45 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g Chmiel Cascade, granulat 50g Chmiel Zeus, granulat 50g Proszę o pomoc przy chmieleniu tego piwa. Lubię piwa mocno gorzyczkowe. Zakładane BLG początkowe 14. W jakich temperaturach zacierać? Dzięki za wszelkie podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 jeżeli zakładasz BLG 14 to ja to przeliczyłem i żeby mieć takie BLG to masz słodówna brzeczki nastawnej 20 L, tyle chcesz zrobić? Chmieli masz prawie 185 g w tym zeusa, który znalazłem w jednym sklepie piwnym ma 14,5 alfa kwasów. Przeliczyłem w kalkulatorze zakładając, że tych chmieli jest za dużo (koledzy bardziej doświadczeni potwierdzą pewnie) i mi wyszło że przy założeniu że marynka na 60 min gotowania a pozostałe na 10 min wychodzi IBU 86. Skąd masz ten przepis na takie zastosowanie słodów i chmieli ? Lubię piwa mocno gorzyczkowe zobaczymy po tym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Nie powiedział że chcę to wszystko wykorzystać. Po prostu takimi surowcami dysponuję. Tak chcę zrobić 20L piwa z tych składników. 86 IBU było by ok. Raczej jestem wielbicielem piw typu Rowing Jack, Punk IPA, Hardcore IPA, Raging Bitch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Wygląda jak zestaw z centrupiwowarstwa Marynki i lubelskiego bym nie dawał do IPA, innych masz za mało. Może zrób tak: 60' 45g Marynka, 15g Zeus (mam nadzieję, ze nie będzie trawiasta) 0' 30g Cascade, 15g Zeus cicha 20g Cascade, 20g Zeus Cicha będzie za tydzień - półtora, więc może coś wykombinujesz do tego czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się