maly princ Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, przepraszam, że tak w pierwszym poście od razu przechodzę do rzeczy, ale… do rzeczy: Mam za sobą dopiero kilka domowych warek z brewkitów i z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem (za namowy na zacieranie z góry dziękuję :-) ), chciałbym teraz nastawić coś na kształt American Pale Ale, ew. AIPA, oczywiście ze świadomością ograniczeń płynących z gotowych ekstraktów słodowych. Studiując i kompilując różne przepisu hulające po internecie ułożyłem cos takiego (na ok. 20 l.) – czy ma to ręce i nogi i szanse powodzenia? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi. Słody: WES jasny 3x 1,7 kg (czy nie za dużo?) WES bursztynowy: 0,5 kg Chmiele: Zeus, Galaxy, Amarillo, Cascade US Chmielenie: Zeus 30 g – 60 min Galaxy 10 g – 15 min. Amarillo 10 g – 15 min Cascade 10 g. – 15 min. Galaxy 10 g – 5 min. Amarillo 10 g – 5 min Cascade 10 g. – 5 min. Galaxy 10 g – 1 min. Amarillo 10 g – 1 min Cascade 10 g. – 1 min. Na zimno: Amarillo 20 g – 3 dni Cascade 20 g. – 3 dni. Drożdże: US-05 Fermentacja burzliwa: myślę, że ok 7 dni Fermentacja cicha: myślę, że 7 dni z czego ostatnie 3 dni z chmieleniem na zimno Edytowane 20 Listopada 2013 przez maly princ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Jak na 20l to chyba za dużo słodów i chmielu zresztą też. Spróbuj w jakimś programie policzyć np. brewtarget ale tak na oko to wyjdzie raczej AIPA niż APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Ave! ...po ilości chmielu zdecydowanie AIPA. A tak przy okazji, czy może ktoś powiedzieć czy mozliwe jest uwarzenie AIPA na gotowych słodach WES? Ma ktoś jakies doświadczenia? Edytowane 21 Listopada 2013 przez AveCezar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Nie mam doświadczenia, ale dlaczego nie? Dobierasz ekstrakt, chmielisz i jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 z tego co wiem WES jest produkowany na bazie polskich słodów. Pytanie brzmi czy nie ma to wpływu na "oryginalność" AIPA? Czy tak jak z koniecznością zastosowania amerykańskich odmian chmieli do AIPA, istnieje koniczność zastosowania odmian słodów również tych "z za miedzy"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 A co to, amerykańskie piwo to tylko z amerykańskich słodów można zrobić? Ja robię z polskich i podobno dobre wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Nie miałem na myśli amerykańskich słodów. ... jestem na poczatkowym etapie zgłebiania wiedzy i doświadczenia. Mam dopiero pierwsze AIPA za sobą więc nie wiem czy jest jakaś różnica przy zacieraniu pale ale strzegomskiego czy weyermana? Jest jakakolwiek różnica (poza ceną oczywiście)? dodam tylko, że dotychczas bazuje tylko na weyermanie. Edytowane 22 Listopada 2013 przez AveCezar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 We wszelkich A... wyróżnikiem jest amerykański chmiel. Słody są drugorzędne. Różne gatunki chmielu wnoszą różne aromaty, przy słodzie większe znaczenie mają temperatury jego suszenia niż odmiana (o ile jest jakaś amerykańska odmiana jęczmienia). Reasumując - imho spokojnie możesz robić z ekstraktu, na BYO jest trochę receptur. Najczęściej do jasnego ekstraktu dodają trochę słodu karmelowego: http://byo.com/american-pale-ale/item/2187-high-sierra-pale-ale http://byo.com/american-pale-ale/item/2486-west-coast-pale-ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Jasny ekstrakt WES jest stosunkowo ciemny. Wychodzi kolor ciemno bursztynowy, może nawet miedziany, więc dodatek karmelowego już bym sobie odpuścił, piwo i tak będzie bliżej do amber ale niż do pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Wielkie dzięki o to mi chodziło. Zanim uwarzyłem pierwsze AIPA przemieliłem trochę forum i znalazłem w jakimś temacie, że do AIPA (według jakiejś literatury) najlepiej zastosować pewne pale ale (marki nie pamiętam). Zresztą to nie już dla mnie znaczenia, metodą prób ocenię w niedalekiej przyszłości sam pewnie. Ave! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 i znalazłem w jakimś temacie, że do AIPA (według jakiejś literatury) najlepiej zastosować pewne pale ale (marki nie pamiętam) Pewnie Maris Otter albo Golden Promise. Z tego co kojarzę obydwie te odmiany są brytyjskie. Rzeczywiście krąży opinia że tamte odmiany są lepsze do AIPA niż inne słody pale ale, ale nie wiem czy ktoś tutaj będzie w stanie powiedzieć jak duża jest to różnica. Ja jakiejś gigantycznej różnicy nie zauważyłem. Spokojnie możesz robić AIPA na polskich słodach. Słodem podstawowym nawet nie musi być pale ale, bo pilzneński sprawdzi się równie dobrze jeśli nie lepiej. AveCezar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AveCezar Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 tak jest - to był Maris Otter. dzięki za przypomnienie. Ale teraz to i tak już bez znaczenia. tak jak wspomniałem, sam zrobię testy, porównam i ocenię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, przepraszam, że tak w pierwszym poście od razu przechodzę do rzeczy, ale… do rzeczy: Mam za sobą dopiero kilka domowych warek z brewkitów i z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem (za namowy na zacieranie z góry dziękuję :-) ), chciałbym teraz nastawić coś na kształt American Pale Ale, ew. AIPA, oczywiście ze świadomością ograniczeń płynących z gotowych ekstraktów słodowych. Studiując i kompilując różne przepisu hulające po internecie ułożyłem cos takiego (na ok. 20 l.) – czy ma to ręce i nogi i szanse powodzenia? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi. Słody: WES jasny 3x 1,7 kg (czy nie za dużo?) WES bursztynowy: 0,5 kg Chmiele: Zeus, Galaxy, Amarillo, Cascade US Chmielenie: Zeus 30 g – 60 min Galaxy 10 g – 15 min. Amarillo 10 g – 15 min Cascade 10 g. – 15 min. Galaxy 10 g – 5 min. Amarillo 10 g – 5 min Cascade 10 g. – 5 min. Galaxy 10 g – 1 min. Amarillo 10 g – 1 min Cascade 10 g. – 1 min. Na zimno: Amarillo 20 g – 3 dni Cascade 20 g. – 3 dni. Drożdże: US-05 Fermentacja burzliwa: myślę, że ok 7 dni Fermentacja cicha: myślę, że 7 dni z czego ostatnie 3 dni z chmieleniem na zimno APA: WES jasny 2*1.7 kg WES bursztynowy (jasny bylby lepszy) 0.5 kg 0.45 kg słodu karamelowego jasnego Zeus 15g 60 min Cascade 25g 10 min Amarillo 25g 0 min US-05 IPA: Wes Jasny 3*1.7kg 0.3kg słodu karamelowego jasnego Zeus 20g 60 min Galaxy 25g 15 min Cascade 25g 10 min Amarillo 25g 0 min Amarillo 25g na zimno Cascade 25g na zimno US-05 Edit: Słód karamelowy nie musisz zacierać, lecz tylko "wymoczyć" w ciepłej wodzie przez ok 20 min przed gotowaniem. Edytowane 22 Listopada 2013 przez scooby_brew maly princ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly princ Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Scooby_brew – wielkie dzięki za skorygowanie moich chmielowo-mocarstwowych planów. Jeżeli pozwolisz to jeszcze podrążę temat (oczywiście jak ktoś inny chciałby mnie w tym zakresie oświecić, to będę równie wdzięczny) Pytanie ogólne: ten słód karmelowy jasny to chodzi o coś w tym stylu: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/karmelowe/karmelowy_jasny_80-150_ebc_strzegom_1_kg albo http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/karmelowe/karmelowy_jasny_20-30_ebc_steinbach_1_kg w zależności od koloru, który chcę uzyskać? (podejrzewam, że bardziej będzie pasował ten drugi). Jak zgaduję powinienem go zamówić ześrutowany, jeżeli sam nie chcę się w to bawić. Jeżeli chodzi o sposób jego użycia to wrzucam na 20 min. do ciepłej wody, a potem luzem do wrzącej brzeczki (czyli na 60 min), czy może jakoś wcześniej, np. na etapie wlewania ekstraktów płynnych? (pytam, bo do tej pory używałem tylko ekstraktów). I po tem odcedzam razem z chmielami po końcu gotowania? I drugie pytanie ogólne – w innym temacie o APA pisałeś, że w przypadku chłodzenia w wannie (a nie w chłodziarce) dobrze jest przesunąć późne chmielenie o ok. 15 minut – rozumiem, że tę zasadę powinienem też zastosować do podanych przez Ciebie czasów chmielenia (15,10,0 min.)? Jeżeli chodzi o konkretne piwa, to: APA: - ja się przy WESie bursztynowym nie „upieram” tylko gdzieś tak wyczytałem; jak rozumiem optymalnie byłoby 2x1,7 + 1x0,5 jasnego WESa (+ słód karmelowy)? - nie chce się mądrzyć, ale czy do tego stylu chmielenie na zimno nie byłoby w ogóle wskazane? AIPA: - ile czasu powinno trwać chmielenie na zimno? – całą cichą, którą zakładam na 7 dni czy krócej (np. 3 dni), a jeżeli krócej to lepiej na jej początku czy końcu (zakładając, że chmiel wrzucę w woreczkach, wiec będę go w stanie wyjąć w trakcie). I jeszcze takie pytanie dodatkowe – na takie 50 gram chmielu ile powinienem mieć szklanych kuleczek żeby to odpowiednio dociążyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Witam. Nie będę zakładał nowego wątku, skoro tu już dyskutuje się o APA. Zamierzam uwarzyc coś w tym stylu z resztek z magazynu. Wymyśliłem sobie taki zasyp, większość slodow ze Strzegomia: 1,5 kg Pale Ale (zostało mi i chcę zużyć) 2,5 kg Pilsnenski 300 g Bursztynowy (tak na marginesie: czy Bursztynowy ze Strzegomia to słod karmelowy??) 300 g Pszeniczny 70 g Abbey Malt (zostało mi.. chyba nie zaszkodzi..) Zacierać zamierzam godzinę w 67°C I teraz mam pytanie: jak to nachmielic?? Dysponuję 70 g Cascade i 70 g Williamette. Cascade ma większą zawartość alfakwasow, ale pachnie zdecydowanie ładniej.. Co mi doradzicie? Jak na razie, to wymyśliłem sobie taki schemat chmielenia (IBU za Brewtarget'em): 20 g Cascade - 70 min (15,5 IBU) 30 g Williamette - 40 min (14,4 IBU) 20 g Cascade - 20 min (9,1 IBU) 20 g Williamette - 10 min (4 IBU) 30 g Cascade - 0 s () Ibu oczywiscie ). Razem 42,9 IBU. Nie chcę za bardzo wchodzić w chmielenie na zimno, bo nie chcę się bawić później w filtrację granulatu (ale to do przemyślenia jeszcze).. dodam jeszcze, że to będzie moja pierwsza APAa. Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Edytowane 27 Maja 2014 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Bursztynowy ze Strzegomia to słód opiekany, bardzo długo się układa, więc nie nadaje się do piw które mają być spożywane świeże. MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 Moje drugie piwo z brewkita było AIPA i wyjątkowo fajnie wyszło jak na brewkitowe . Uwagi dot. ilości chmieli i kolorów ekstraktów Koledzy dali Ci bardzo dobre . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 No bez kitu, chyba się trzeba znów na brewkity przerzucić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 28 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 No bez kitu, chyba się trzeba znów na brewkity przerzucić.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Jak dla mnie to powinieneś postawić na chmielenie na zimno bo to przecież APA czyli amerykańska wersja Pale Ale tam ma aż buchać chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Nie trzeba chmielić na zimno. Wcale również nie ma "buchać", tylko aromat ma być "wyraźny". Sierra Nevada PA nie jest chmielone na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 na klonach piw Sierra Nevada PA jest chmielona na zimno, ale to i tak nie ważne. Ważne jest żeby ten aromat chmielu był wyraźny a wydaje mi się że te 30 gram Cascada do wirpola to może być trochę za mało, Williamette też za bardzo aromatu nie poprawi w tej 10 minucie chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się