Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 12 - MARTINUS - Imperial Pale Ale Citra

 

ZASYP:

5.0 kg - Słód Pale Ale

0.6 kg - Słód Monachijski

0.25 kg - Słód Melanoidowy

0.2 kg - Słód Cara-Crystal

 

ZACIERANIE:

62 do 66 st.C - 50 min

72 st.C - 10 min

78 st.C - wysładzanie

 

GOTOWANIE:

60 min - 30g Citra granulat alfa-k: 12,1%

10 min - 5g Mech Irlandzki

- 20g Jagody Jałowca (Belgia)

- 20g Trawa cytrynowa (Belgia)

5 min - 20g Citra granulat alfa-k: 12,7%

0 min - 30g Citra granulat alfa-k: 12,7% - chłodzenie

 

Brzeczki ok 20l - 19 BLG

Po dekantacji przy przelewaniu z gara do fermentora odciagłem tylko 14L brzeczki klarownej, od środka pojawiła się zbita biała zawiesina już na wysokość ok 10cm od dna gara, chyba efekt mchu irlandzkiego. Następnym razem dam sobie z nim spokój, nie chciałem by zaciągło osad więc przez rurkę, sito i do fermentora tylko 14L...także jeszcze licząc straty podczas przelewania na cichą a później do butelek zakładam 12L.

Takiej straty jeszcze nie miałem, sumarycznie z zasypu 6kg słodów -> 12L Warki :P

 

FERMENTACJA:

Safale US-05

temp. 18-20 st. C

Edytowane przez Carno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

..... pozostałe warki gdzieś na blogu i na odręcznych zapiskach także jadę dalej tutaj :D

 

Warka 17 - WeizenBock Blanche (Amerykańska pszenica lekko wędzona)

data warzenia: 8.09.2014

 

ZASYP:

5 kg - Słód Pszeniczny Strzegom

5 kg - Słód Pilzneński Strzegom

2 kg - Słód Pszeniczny "Grodziski" Weyermann

 

ZACIERANIE: (80 min)

50 st.C - 15 min

55 st.C - 05 min

60 st.C - 10 min

65 st.C - 30 min

72 st.C - 20 min

78 st.C - wysładzanie

 

GOTOWANIE: (60 min)

w 5 min - 50g CLUSTER

w 50 min - 50g CASCADE

w 60 min - 50g AMARILLO

chłodzenie

w temp. 80 st.C - 50g AMARILLO

 

FERMENTACJA:

Drożdze:

2 saszetki BREWFERM BLANCHE

gęstość brzeczki 16 BLG

 

data rozlewu: 21.09.2014

(fermentacja 13 dni)

pomiar 5 BLG

Alk. 5,8%

 

ETYKIETA:

%2317.jpg

Edytowane przez Carno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 18 - Imperialny Atak Mięty

data warzenia: 12.09.2014

 

ZASYP:

7 kg - Słód Pilzneński Strzegom

 

ZACIERANIE: (1h 40min)

55 st.C - 15 min

62 st.C - 10 min

65 st.C - 35 min

72 st.C - 40 min

 

GOTOWANIE: (60 min)

w 5 min - 20g LUBELSKI

w 30 min - 50g LUBELSKI

w 55 min - 50g LUBELSKI

- 60g MIĘTA PIEPRZOWA

- 30g LIŚĆ SZAŁWI

 

FERMENTACJA Burzliwa:

Drożdze: Safale US-05

gęstość brzeczki 17,5 BLG

 

FERMENTACJA Cicha:

29.09.2014 - pomiar 4 BLG

 

data rozlewu: 29.09.2014

pomiar 3,7 BLG

Alk. 7,5%

Zabutelkowano 36 x 0,5L i 18 x 0,33L

ok. 24 L

 

ETYKIETA:

%2318.jpg

Edytowane przez Carno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 19 - Wędzona Tłusta Świnia :smilies:

data warzenia: 20.09.2014

 

ZASYP: (7 kg)

2,5 kg - Słód Pilzneński Weyermann 3-5 EBC

2 kg - Słód wędzony Bestmolz 4-8 EBC

1 kg - Słód Pszeniczny "Grodziski" Weyermann 4-6 EBC

1,5 kg - Słód Pszeniczny Strzegom 3-6 EBC

 

ZACIERANIE: (1h 20min)

60 st.C - 15'

63 st.C - 45'

72 st.C - 35'

78 st.C - wysładzanie

 

GOTOWANIE: Chmiel English Golding (UK) - granulat T-90 alfa 4,4%

60' - 30g

30' - 35g

0' - 35g

 

FERMENTACJA:

Drożdze Gozdawa - Fruit Blanche G1

Brzeczki 30l o gęstości 14,5 BLG

 

data rozlewu: 15.10.2014 (fermentacja 25 dni - ponad 3 tyg.)

pomiar 4,5 BLG

Alk. 5,4%

 

ETYKIETA

%2319.jpg

 

 

KOSZTY SUROWCÓW:

16 PLN - 2,5kg Słód pilzneński Weyermann®

10 PLN - 1kg Słód pszeniczny dymiony drewnem dębowym "Grodziski" Weyermann® (Niemcy)1kg

20 PLN - 2Kg Słód wędzony Bestmolz

7 PLN - 1,5kg Słód Pszeniczny Strzegom

14 PLN - East Kent Goldings 100g - UK Chmiel granulat

7 PLN Drożdże górnej fermentacji Gozdawa Fruit Blanche G1

 

suma: 74 PLN

Butelka 0,5L = 1,5 PLN

Edytowane przez Carno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 20 - Phantasmagoria II - American India Pale Ale

data warzenia: 31.10.2014

 

ZASYP: (6 kg)

4.55 kg - Słód Pilzneński

1.00 kg - Słód Pszeniczny

0.45 kg - Słód Cara-Crystal

 

ZACIERANIE: (70 min)

65 st.C - 40 min

72 st.C - 30 min

77 st.C - wysładzanie

 

GOTOWANIE: (60 min, chmiel 200g)

60 min - 50g Amarillo granulat alfa-k: 8,9%

30 min - 50g Amarillo granulat alfa-k: 8,9%

20 min - 50g Cascade granulat alfa-k: 7,7%

15 min - 20g Jagody Jałowca (Belgia)

5 min - 50g Mosaic granulat alfa-k: 12 %

 

Obliczenia stopnia nachmielenia w IBU_Rager_Tinseth_v2_2

- 90 IBU (Tinseth)

- 100,9 IBU (Rager)

 

FERMENTACJA BURZLIWA: 1.11.2014

Brzeczki ok 30l - 13.8 BLG

(Załapał się w minimalnych wytycznych stylu AIPA)

Drożdże: Safale US-05

temp. 20-22 st. C

 

FERMENTACJA CICHA: 10.11.2014

Do chmielenia na zimno chmiel w szyszce (80g):

30g - Citra

30g - Amarillo

20g - Simcoe

 

ROZLEW: 13.11.2014

3 BLG

Alk. 6%

 

%2320.jpg

Edytowane przez Carno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 21 - CHRISTMAS ALE II

data warzenia: 2.11.2014

 

ZASYP: (6 kg)

4.2 kg - Słód Pilzneński

1.0 kg - Słód Pszeniczny

0.8 kg - Słód Karmelowy 300

 

ZACIERANIE: (80 min)

68 st.C - 70 min

72 st.C - 10 min

78 st.C - wysładzanie

 

GOTOWANIE: (60 min, chmiel 100g, przyprawy 90g, miód 1kg)

60 min - 30g Lubelski

30 min - 30g Lubelski

15 min - 1 kg Miód Lipowy

- 20g Suszone skórki cytryny

- 20g Suszone skórki pomarańczy

5 min - 1g Anyż

- 3g Goździki

- 12g Imbir

- 13g Cynamon

- 20g Kolendra

0 min - 40g Lubelski

 

Obliczenia stopnia nachmielenia w IBU_Rager_Tinseth_v2_2

- 16,3 IBU (Tinseth)

- 21,2 IBU (Rager)

 

FERMENTACJA:

Brzeczki 27l - 15,2 BLG

Drożdże: Safbrew T-58

temp. 20-22 st. C

 

ROZLEW: 13.11.2014

5 BLG

Alk. 5,7 %

 

ETYKIETA:

%2321.jpg

Edytowane przez Carno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 22 -
Atak na Hiroszime
-
American Pale Ale

Nazwa stąd iż użyłem sześciu odmian Amerykańskich chmieli i jednego Japońskiego
:)

data warzenia: 14.11.2014

 

ZASYP:
(6,2 kg)

5 kg
- Słód Pilzneński

1 kg
- Słód Pszeniczny

0.2 kg
- Słód Karmelowy 300

 

ZACIERANIE:
(70 min)

60 st.C
- 40 min

65 st.C
- 10 min

72 st.C
- 20 min

78 st.C
- wysładzanie

 

GOTOWANIE:
(60 min,
chmiel 270g
)

60 min - 50g
Chmiel uniwersalny
Cluster
(USA) - Alfakwasy: 6,3%

Najstarsza odmiana chmielu w USA. Chmiel uniwersalny o charakterystycznym kwiatowym i dobrze zbalansowanej goryczce. Stosowany do piw górnej i dolnej fermentacji.

 

50 min - 20g
Chmiel goryczkowy
Zeus
(USA) - Alfakwasy: 16,6%

Amerykańska odmiana używana do solidnego chmielenia dla goryczki. Zdecydowanie polecana do imperialnych wersji jasnych i ciemnych piw górnej fermentacji, w tym AIPA i Stout. Oprócz potężnej dawki goryczy, Zeus wnosi do piwa rówież niemałą dawkę przyjemnego aromatu.

 

30 min - 50g
Chmiel aromatyczny
Ahtanum
(USA) - Alfakwasy: 5,1%

Chmiel Amerykański o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowymi i intensywnie cytrusowymi - grejpfrut. Porównywany do odmiany Cascade i Amarillo.

 

15 min - 50g
Chmiel aromatyczny
Ahtanum
(USA) - Alfakwasy: 5,1%

 

10 min - 50g
Chmiel aromatyczny/uniwersalny
Sorachi Ace
(JPN) - Alfakwasy: 12,4%

Odmiana chmielu wywodząca się z Japonii. Słynie z wybitnie cytrusowego zapachu oraz szlachetnej goryczki.

 

0 min - 50g
Chmiel aromatyczny
Centennial
(USA) - Alfakwasy: 10,2%

Amerykański chmiel Centennial to mieszanka Brewers Gold, Fuggle oraz East kent Golding. Ze względu na mocne aromaty cytrusowe, Centennial określany jest jako "Super Cascade".Może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno".

 

Obliczenia stopnia nachmielenia w
IBU_Rager_Tinseth_v2_2

- 95,3 IBU (Tinseth)

- 109,2 IBU (Rager)

 

FERMENTACJA BURZLIWA:
14.11.2014
(11 dni)

Brzeczki ok 30l -
12 BLG

Drożdże:
Safale US-05
(pierwsza gęstwa po AIPA)

temp. 20-22 st. C

 

FERMENTACJA CICHA:
25.11.2014
(6 dni)
(
chmiel 100g
)

3 BLG

Chmielenie na zimno w szyszce:

50g
Chmiel aromatyczny
Citra
(USA) - Alfakwasy: 15,9%

Amerykański chmiel o niewiarygodnym aromacie cytrusowym, stosowany także do chmielenia "na zimno"

 

50g
Chmiel uniwersalny
Simcoe
(USA) - Alfakwasy: 13%

Amerykański, chmiel uniwersalny o mocnym aromacie cytrusowo-żywicznym. Polecany do piw górnej fermentacji, Pale Ale, AIPA. Stosowany również do chmielenia "na zimno"

 

ROZLEW:
2.12.2014

2,5 BLG

Alk. 5,3%

 

Zabutelkowano 57 butelek 0,5l (28,5l)

 

Re-fermentacja: 3 tygodnie

...premiera
W
i
g
i
l
i
a
2
0
1
4
:)

%2322.jpg

 

 

 

KOSZTY SUROWCÓW:
22 PLN - 5 kg - Słód Pilzneński Strzegom

5 PLN - 1 kg - Słód Pszeniczny

2 PLN - 0.2 kg - Słód Karmelowy 300

8 PLN - 50g - Chmiel aromatyczny Cluster

3 PLN - 20g Chmiel goryczkowy Zeus

16 PLN - 100g -Chmiel aromatyczny Ahtanum

10 PLN - 50g Chmiel aromatyczny Centennial

13 PLN - 50g Chmiel aromatyczny Sorachi Ace

10 PLN - 50g Chmiel aromatyczny Citra

8 PLN - 50g Chmiel uniwersalny Simcoe

4 PLN - ok 340g Glukoza krystaliczna

32 PLN - 8x5L Woda źródlana Żywiec Zdrój

 

suma: 133 PLN

 

133/57= 2,4 PLN Butelka 0,5 L

Edytowane przez Carno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 18 - Imperialny Atak Mięty

data warzenia: 12.09.2014

 

ZASYP:

7 kg - Słód Pilzneński Strzegom

 

ZACIERANIE: (1h 40min)

55 st.C - 15 min

62 st.C - 10 min

65 st.C - 35 min

72 st.C - 40 min

 

GOTOWANIE: (60 min)

w 5 min - 20g LUBELSKI

w 30 min - 50g LUBELSKI

w 55 min - 50g LUBELSKI

- 60g MIĘTA PIEPRZOWA

- 30g LIŚĆ SZAŁWI

 

FERMENTACJA Burzliwa:

Drożdze: Safale US-05

gęstość brzeczki 17,5 BLG

 

FERMENTACJA Cicha:

29.09.2014 - pomiar 4 BLG

 

data rozlewu: 29.09.2014

pomiar 3,7 BLG

Alk. 7,5%

Zabutelkowano 36 x 0,5L i 18 x 0,33L

ok. 24 L

 

Miętę dałeś suszoną czy świeżą? U mnie 9 gram suszonej dało tak miętowy aromat, że przykrył wszystko inne (na 10 litrów).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miętę dałeś suszoną czy świeżą? U mnie 9 gram suszonej dało tak miętowy aromat, że przykrył wszystko inne (na 10 litrów).

Mięta była suszona ale z saszetek jak do herbaty... kupiłem w sklepie zielarsko-medycznym

faktycznie przykrywa inne smaki, także co to tej receptury to polecam połowę mniej mięty ;)

Edytowane przez Carno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.