Carno Opublikowano 24 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Browar Carnovasch http://browarcarno.blogspot.com/ Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Warka 12 - MARTINUS - Imperial Pale Ale Citra ZASYP: 5.0 kg - Słód Pale Ale 0.6 kg - Słód Monachijski 0.25 kg - Słód Melanoidowy 0.2 kg - Słód Cara-Crystal ZACIERANIE: 62 do 66 st.C - 50 min 72 st.C - 10 min 78 st.C - wysładzanie GOTOWANIE: 60 min - 30g Citra granulat alfa-k: 12,1% 10 min - 5g Mech Irlandzki - 20g Jagody Jałowca (Belgia) - 20g Trawa cytrynowa (Belgia) 5 min - 20g Citra granulat alfa-k: 12,7% 0 min - 30g Citra granulat alfa-k: 12,7% - chłodzenie Brzeczki ok 20l - 19 BLG Po dekantacji przy przelewaniu z gara do fermentora odciagłem tylko 14L brzeczki klarownej, od środka pojawiła się zbita biała zawiesina już na wysokość ok 10cm od dna gara, chyba efekt mchu irlandzkiego. Następnym razem dam sobie z nim spokój, nie chciałem by zaciągło osad więc przez rurkę, sito i do fermentora tylko 14L...także jeszcze licząc straty podczas przelewania na cichą a później do butelek zakładam 12L. Takiej straty jeszcze nie miałem, sumarycznie z zasypu 6kg słodów -> 12L Warki FERMENTACJA: Safale US-05 temp. 18-20 st. C Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) ..... pozostałe warki gdzieś na blogu i na odręcznych zapiskach także jadę dalej tutaj Warka 17 - WeizenBock Blanche (Amerykańska pszenica lekko wędzona) data warzenia: 8.09.2014 ZASYP: 5 kg - Słód Pszeniczny Strzegom 5 kg - Słód Pilzneński Strzegom 2 kg - Słód Pszeniczny "Grodziski" Weyermann ZACIERANIE: (80 min) 50 st.C - 15 min 55 st.C - 05 min 60 st.C - 10 min 65 st.C - 30 min 72 st.C - 20 min 78 st.C - wysładzanie GOTOWANIE: (60 min) w 5 min - 50g CLUSTER w 50 min - 50g CASCADE w 60 min - 50g AMARILLO chłodzenie w temp. 80 st.C - 50g AMARILLO FERMENTACJA: Drożdze: 2 saszetki BREWFERM BLANCHE gęstość brzeczki 16 BLG data rozlewu: 21.09.2014 (fermentacja 13 dni) pomiar 5 BLG Alk. 5,8% ETYKIETA: Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Warka 18 - Imperialny Atak Mięty data warzenia: 12.09.2014 ZASYP: 7 kg - Słód Pilzneński Strzegom ZACIERANIE: (1h 40min) 55 st.C - 15 min 62 st.C - 10 min 65 st.C - 35 min 72 st.C - 40 min GOTOWANIE: (60 min) w 5 min - 20g LUBELSKI w 30 min - 50g LUBELSKI w 55 min - 50g LUBELSKI - 60g MIĘTA PIEPRZOWA - 30g LIŚĆ SZAŁWI FERMENTACJA Burzliwa: Drożdze: Safale US-05 gęstość brzeczki 17,5 BLG FERMENTACJA Cicha: 29.09.2014 - pomiar 4 BLG data rozlewu: 29.09.2014 pomiar 3,7 BLG Alk. 7,5% Zabutelkowano 36 x 0,5L i 18 x 0,33L ok. 24 L ETYKIETA: Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Warka 19 - Wędzona Tłusta Świnia data warzenia: 20.09.2014 ZASYP: (7 kg) 2,5 kg - Słód Pilzneński Weyermann 3-5 EBC 2 kg - Słód wędzony Bestmolz 4-8 EBC 1 kg - Słód Pszeniczny "Grodziski" Weyermann 4-6 EBC 1,5 kg - Słód Pszeniczny Strzegom 3-6 EBC ZACIERANIE: (1h 20min) 60 st.C - 15' 63 st.C - 45' 72 st.C - 35' 78 st.C - wysładzanie GOTOWANIE: Chmiel English Golding (UK) - granulat T-90 alfa 4,4% 60' - 30g 30' - 35g 0' - 35g FERMENTACJA: Drożdze Gozdawa - Fruit Blanche G1 Brzeczki 30l o gęstości 14,5 BLG data rozlewu: 15.10.2014 (fermentacja 25 dni - ponad 3 tyg.) pomiar 4,5 BLG Alk. 5,4% ETYKIETA KOSZTY SUROWCÓW: 16 PLN - 2,5kg Słód pilzneński Weyermann®10 PLN - 1kg Słód pszeniczny dymiony drewnem dębowym "Grodziski" Weyermann® (Niemcy)1kg 20 PLN - 2Kg Słód wędzony Bestmolz 7 PLN - 1,5kg Słód Pszeniczny Strzegom 14 PLN - East Kent Goldings 100g - UK Chmiel granulat 7 PLN Drożdże górnej fermentacji Gozdawa Fruit Blanche G1 suma: 74 PLN Butelka 0,5L = 1,5 PLN Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Warka 20 - Phantasmagoria II - American India Pale Ale data warzenia: 31.10.2014 ZASYP: (6 kg) 4.55 kg - Słód Pilzneński 1.00 kg - Słód Pszeniczny 0.45 kg - Słód Cara-Crystal ZACIERANIE: (70 min) 65 st.C - 40 min 72 st.C - 30 min 77 st.C - wysładzanie GOTOWANIE: (60 min, chmiel 200g) 60 min - 50g Amarillo granulat alfa-k: 8,9% 30 min - 50g Amarillo granulat alfa-k: 8,9% 20 min - 50g Cascade granulat alfa-k: 7,7% 15 min - 20g Jagody Jałowca (Belgia) 5 min - 50g Mosaic granulat alfa-k: 12 % Obliczenia stopnia nachmielenia w IBU_Rager_Tinseth_v2_2 - 90 IBU (Tinseth) - 100,9 IBU (Rager) FERMENTACJA BURZLIWA: 1.11.2014 Brzeczki ok 30l - 13.8 BLG (Załapał się w minimalnych wytycznych stylu AIPA) Drożdże: Safale US-05 temp. 20-22 st. C FERMENTACJA CICHA: 10.11.2014 Do chmielenia na zimno chmiel w szyszce (80g): 30g - Citra 30g - Amarillo 20g - Simcoe ROZLEW: 13.11.2014 3 BLG Alk. 6% Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Warka 21 - CHRISTMAS ALE II data warzenia: 2.11.2014 ZASYP: (6 kg) 4.2 kg - Słód Pilzneński 1.0 kg - Słód Pszeniczny 0.8 kg - Słód Karmelowy 300 ZACIERANIE: (80 min) 68 st.C - 70 min 72 st.C - 10 min 78 st.C - wysładzanie GOTOWANIE: (60 min, chmiel 100g, przyprawy 90g, miód 1kg) 60 min - 30g Lubelski 30 min - 30g Lubelski 15 min - 1 kg Miód Lipowy - 20g Suszone skórki cytryny - 20g Suszone skórki pomarańczy 5 min - 1g Anyż - 3g Goździki - 12g Imbir - 13g Cynamon - 20g Kolendra 0 min - 40g Lubelski Obliczenia stopnia nachmielenia w IBU_Rager_Tinseth_v2_2 - 16,3 IBU (Tinseth) - 21,2 IBU (Rager) FERMENTACJA: Brzeczki 27l - 15,2 BLG Drożdże: Safbrew T-58 temp. 20-22 st. C ROZLEW: 13.11.2014 5 BLG Alk. 5,7 % ETYKIETA: Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Warka 22 - Atak na Hiroszime - American Pale Ale Nazwa stąd iż użyłem sześciu odmian Amerykańskich chmieli i jednego Japońskiego data warzenia: 14.11.2014 ZASYP: (6,2 kg) 5 kg - Słód Pilzneński 1 kg - Słód Pszeniczny 0.2 kg - Słód Karmelowy 300 ZACIERANIE: (70 min) 60 st.C - 40 min 65 st.C - 10 min 72 st.C - 20 min 78 st.C - wysładzanie GOTOWANIE: (60 min, chmiel 270g ) 60 min - 50g Chmiel uniwersalny Cluster (USA) - Alfakwasy: 6,3% Najstarsza odmiana chmielu w USA. Chmiel uniwersalny o charakterystycznym kwiatowym i dobrze zbalansowanej goryczce. Stosowany do piw górnej i dolnej fermentacji. 50 min - 20g Chmiel goryczkowy Zeus (USA) - Alfakwasy: 16,6% Amerykańska odmiana używana do solidnego chmielenia dla goryczki. Zdecydowanie polecana do imperialnych wersji jasnych i ciemnych piw górnej fermentacji, w tym AIPA i Stout. Oprócz potężnej dawki goryczy, Zeus wnosi do piwa rówież niemałą dawkę przyjemnego aromatu. 30 min - 50g Chmiel aromatyczny Ahtanum (USA) - Alfakwasy: 5,1% Chmiel Amerykański o właściwościach aromatycznych z nutami kwiatowymi i intensywnie cytrusowymi - grejpfrut. Porównywany do odmiany Cascade i Amarillo. 15 min - 50g Chmiel aromatyczny Ahtanum (USA) - Alfakwasy: 5,1% 10 min - 50g Chmiel aromatyczny/uniwersalny Sorachi Ace (JPN) - Alfakwasy: 12,4% Odmiana chmielu wywodząca się z Japonii. Słynie z wybitnie cytrusowego zapachu oraz szlachetnej goryczki. 0 min - 50g Chmiel aromatyczny Centennial (USA) - Alfakwasy: 10,2% Amerykański chmiel Centennial to mieszanka Brewers Gold, Fuggle oraz East kent Golding. Ze względu na mocne aromaty cytrusowe, Centennial określany jest jako "Super Cascade".Może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia "na zimno". Obliczenia stopnia nachmielenia w IBU_Rager_Tinseth_v2_2 - 95,3 IBU (Tinseth) - 109,2 IBU (Rager) FERMENTACJA BURZLIWA: 14.11.2014 (11 dni) Brzeczki ok 30l - 12 BLG Drożdże: Safale US-05 (pierwsza gęstwa po AIPA) temp. 20-22 st. C FERMENTACJA CICHA: 25.11.2014 (6 dni) ( chmiel 100g ) 3 BLG Chmielenie na zimno w szyszce: 50g Chmiel aromatyczny Citra (USA) - Alfakwasy: 15,9% Amerykański chmiel o niewiarygodnym aromacie cytrusowym, stosowany także do chmielenia "na zimno" 50g Chmiel uniwersalny Simcoe (USA) - Alfakwasy: 13% Amerykański, chmiel uniwersalny o mocnym aromacie cytrusowo-żywicznym. Polecany do piw górnej fermentacji, Pale Ale, AIPA. Stosowany również do chmielenia "na zimno" ROZLEW: 2.12.2014 2,5 BLG Alk. 5,3% Zabutelkowano 57 butelek 0,5l (28,5l) Re-fermentacja: 3 tygodnie ...premiera W i g i l i a 2 0 1 4 KOSZTY SUROWCÓW: 22 PLN - 5 kg - Słód Pilzneński Strzegom5 PLN - 1 kg - Słód Pszeniczny 2 PLN - 0.2 kg - Słód Karmelowy 300 8 PLN - 50g - Chmiel aromatyczny Cluster 3 PLN - 20g Chmiel goryczkowy Zeus 16 PLN - 100g -Chmiel aromatyczny Ahtanum 10 PLN - 50g Chmiel aromatyczny Centennial 13 PLN - 50g Chmiel aromatyczny Sorachi Ace 10 PLN - 50g Chmiel aromatyczny Citra 8 PLN - 50g Chmiel uniwersalny Simcoe 4 PLN - ok 340g Glukoza krystaliczna 32 PLN - 8x5L Woda źródlana Żywiec Zdrój suma: 133 PLN 133/57= 2,4 PLN Butelka 0,5 L Edytowane 12 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Warka 18 - Imperialny Atak Mięty data warzenia: 12.09.2014 ZASYP: 7 kg - Słód Pilzneński Strzegom ZACIERANIE: (1h 40min) 55 st.C - 15 min 62 st.C - 10 min 65 st.C - 35 min 72 st.C - 40 min GOTOWANIE: (60 min) w 5 min - 20g LUBELSKI w 30 min - 50g LUBELSKI w 55 min - 50g LUBELSKI - 60g MIĘTA PIEPRZOWA - 30g LIŚĆ SZAŁWI FERMENTACJA Burzliwa: Drożdze: Safale US-05 gęstość brzeczki 17,5 BLG FERMENTACJA Cicha: 29.09.2014 - pomiar 4 BLG data rozlewu: 29.09.2014 pomiar 3,7 BLG Alk. 7,5% Zabutelkowano 36 x 0,5L i 18 x 0,33L ok. 24 L Miętę dałeś suszoną czy świeżą? U mnie 9 gram suszonej dało tak miętowy aromat, że przykrył wszystko inne (na 10 litrów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Miętę dałeś suszoną czy świeżą? U mnie 9 gram suszonej dało tak miętowy aromat, że przykrył wszystko inne (na 10 litrów). Mięta była suszona ale z saszetek jak do herbaty... kupiłem w sklepie zielarsko-medycznym faktycznie przykrywa inne smaki, także co to tej receptury to polecam połowę mniej mięty Edytowane 5 Grudnia 2014 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się