Maciek Polo Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam, mam taką recepture, czy wyjdzie z niej dobre piwo czy sama gorycz ? Simcoe IPA pale ale 3,5 kg pszeniczny 0,5 kg monachijski 0,5 kg karmelowy 120EBC 0,15 kg Zacieranie : 69C zasyp w 16 litrach 66 C 60 min mash out Chmielenie : Simcoe 40g 60 min Simcoe 20g 30 min Simcoe 10g 20 min Simcoe 10g 10 min Simcoe 10g 5 min Simcoe 10g 0 min Na zimno : 90g Simcoe 4dni Drożdże US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Nie robiłem single hopa na Simcoe, ale w połączeniu z innymi (Chinook i Cascade np.) daje świetne rezultaty. Jeśli Simcoe daje dobrą goryczkę (?) to receptura wygląda ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Simcoe daje świetną goryczkę więc powinno być ok, zasyp, zacieranie i drożdże klasycznie więc będzie niezła aipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Wyjdzie sama gorycz, czyli dobrze:D Osobiście zrobiłbym ją mocniejszą, przy 20l 4kg słodu da koło 12Blg, może dosyp kilo pilsa/monacha/pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) albo 0,6-0,7kg cukru Edytowane 28 Listopada 2013 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Jeśli to AIPA, myyślę, że jeśli nie masz jakiejś wybitnej wydajności, to może wyjść trochę za mały Blg. Dobrze, jakby było z 17-18. Z kilo słodu więcej, po trosze każdego. Proporcja właściwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 17-18 to już IIPA:P, ale kilo słodu więcej się zgodzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Polo Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) dzięki za odpowiedź, zwiększam zasyp w takim razie pale ale 4,3 kg pszeniczny 0,6 kg monachijski 0,6 kg karmelowy 120EBC 0,2 kg Edytowane 28 Listopada 2013 przez Maciek Polo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Dałbym więcej na 0 minut, kosztem tego co chcesz wrzucić na zimno, np. 40 g na 0 min, 60 g na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 17-18 to już IIPA:P, ale kilo słodu więcej się zgodzę. Imperial IPA - Parametry stylu: Gęstość początkowa: 17,1 - 21,6°Blg Goryczka: 60 – 120 IBU Gęstość końcowa: 2,6 – 5,2°Blg Kolor: 8 – 15 SRM Alkohol objętościowo: 7.5 – 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się