Skocz do zawartości

receptura na AIPA


Maciek Polo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taką recepture, czy wyjdzie z niej dobre piwo czy sama gorycz ?

 

Simcoe IPA

 

pale ale 3,5 kg

pszeniczny 0,5 kg

monachijski 0,5 kg

karmelowy 120EBC 0,15 kg

 

Zacieranie :

 

69C zasyp w 16 litrach

66 C 60 min

mash out

 

Chmielenie :

 

Simcoe 40g 60 min

Simcoe 20g 30 min

Simcoe 10g 20 min

Simcoe 10g 10 min

Simcoe 10g 5 min

Simcoe 10g 0 min

 

Na zimno : 90g Simcoe 4dni

 

Drożdże US05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17-18 to już IIPA:P, ale kilo słodu więcej się zgodzę.

Imperial IPA - Parametry stylu:
Gęstość początkowa: 17,1 - 21,6°Blg
Goryczka: 60 – 120 IBU
Gęstość końcowa: 2,6 – 5,2°Blg
Kolor: 8 – 15 SRM
Alkohol objętościowo: 7.5 – 10%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.