waz Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Załóżmy że przygotuję 20L np. pilznerka tylko że wceluję w blg 18. Następnie po warzeniu, chmieleniu i chłodzeniu doleję powiedzmy 5L wody. Otrzymam 25L piwka o blg powiedzmy 12. Czy to ma sens? Chodzi o pokonanie ograniczenia wynikającego z pojemności gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Jest to metoda HGB. Gdzieś na forum są tematy z tym związane. https://www.google.pl/search?q=site:piwo.org+hgb&newwindow=1&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=fflb&source=lnms&sa=X&ei=SGKYUur_IOiEyQOGhIDoCQ&ved=0CAgQ_AUoAA&biw=1536&bih=832&dpr=1.25 Edytowane 29 Listopada 2013 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Jak najbardziej możesz dodać taką ilość wody. Pamiętaj aby chmielić na ostateczną ilość piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Jak najbardziej możesz dodać taką ilość wody. Pamiętaj aby chmielić na ostateczną ilość piwa. ...biorąc pod uwagę zmniejszoną utylizację chmielu w gęstszej brzeczce. Lepiej w tym celu może podeprzeć się jakimś programem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się