piwosz Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Witajcie. Robię lekkiego bittera na nottingham'ach ( startowe 9,5Blg ), drożdże uwodnione. Tydzień temu, w niedzielę, ruszyła fermentacja. Dzisiaj sprawdzam co tam się dzieje, Blg spadło do 6 stopnii. Zdaje się, że trochę opornie te drożdżaki pracują, bo w specyfikacji mają raczej, że są żarłoczne. Temp. fermentacji ~18-20 stopni, w zależności od pory dnia. Sprawa taka wynikła, że muszę wyjechać i dopiero będę z powrotem za 2 tygodnie. Mogę sprawdzić ponownie Blg w niedzielę i jeżeli dalej się będzie utrzymywać na 6Blg to mogę zlać do butelek/na cichą. Jeżeli spadnie ( mam nadzieję, że fermentacja nie ustała z jakiegoś powodu, a oznak infekcji żadnych ) to czy piwo może poleżeć sobie jeszcze dwa tygodnie w tym pojemniku?? Prosiłbym o jakieś wskazkówki/pomysły do zaistniałej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Zdecydowanie zostawić. 3 tygodnie burzliwej to jeszcze nie tragedia, a lepiej tak, niż potem miałoby w butelkach dofermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Zostaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Ja kiedyś tak zostawiłem i później nawet cichej nie trzeba było ładnie się osad zbije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Teraz sprawdziłem Blg i spadło do 5,5 z 6,0. Pomyliłem się, bo wracam za 3 tygodnie. No nic, próbki w tym momencie już są ładnie klarowne, ale nawet drożdże jeszcze nie opadły i takie placury na tafli pływają ;-) Po prostu wrócę i zabutelkuję i będzie jak znalazł na sylwestra. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez piwosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Na sylwestra to raczej jeszcze dobre piwo nie będzie, chyba że na "ruskiego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Ale małpiszon ze mnie =) Nie wiedziałem, że odczyt refraktometrem aż tak zmienia wartości po fermentacji. Czyli jak wyjeżdżałem to spadło do ok 3Blg, czyli fermentacja praktycznie się zakończyła, oj-oj-oj =) Edytowane 6 Grudnia 2013 przez piwosz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 To mierzyłeś Blg (spławikiem), czy brix (refraktometrem)? A może brix refraktometrem i przeliczałeś na Blg rzeczywiste (w odróżnieniu od pozornego wynikającego z pomiaru spławikiem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Mierzyłem wszystko refraktometrem. Do obliczenia Blg po fermentacji użyłem toolkita na androida oraz jakiejś angielskiej stronki robiącej to samo. Wyniki były takie same ( różnica ~0,1Blg między dwoma ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się