Pafio Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam Dostałem od kolegi Sławka gęstwę BelgianArdennes, postanowiłem więc zrobic BelgianPaleAle.Ostatnio warze w dwóch garach 2x25l.Te belgi (buteleczka100ml) miały trafićdo jednej połówki, druga misła być na us-05.Niestety moja gęstwa z us nie przetrwała próby czasu, a torebeczkę z suchymi brewgo które miałem właśnie na takie okazje przegryzła moja zdolna córeczka(wciąż nie moge się nadziwic jak dala rade to zrobic w ciągu pół minuty kiedy nie patrzyłem i za pomocą 3 ząbków Nie było wyjścia podzieliłem gęstwę na 2 części i zadałem.Teraz mija doba droźdźe się rozmnażają i w tej chwili pokryły ok 1/3 powierzchni brzeczki w fermentatorze.W garze którego uzywam tymczasowo jako fermentator jest gorzej(załączone zdjęcie) moze ze względu na większą średnicę gara .Niedawho listpnosz przyniósł zamówione suche us-05 i danstar notthingham. No i się zastanawiam jak długo czekać aż ruszą, kiedy wspomóc suchymi aby nie zmarnować piwa. Wdzięczny będę za sugestie. Pafio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Napowietrz brzeczkę kilka razy i powinno pomóc. Za 24h drożdże powinny się ładnie rozmnożyć i ruszyć do pracy. Pafio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki za podpowiedź. Kiedy czytalem Twoją radę akurat robilem dziecku inhalację,i tu olśnienie;) taki inhalator to idealne urządzenie do napowietrzenia brzeczki. Podłączyłem wysterylizowany wąż igielitowy i napowietrzalem dopóki piana nie sięgnęła pokrywy. Za jakiś czas powtórzę, ale czuje źe będzie dobrze. Wielkie dzięki. Pozdrawiam Pafio P.S. Jest 20:30 i właśnie ruszyło z kopyta Już po pierwszym napowietrzeniu w ciągu godziny drożdże pokryły całą powierzchnie brzeczki. Po drugim zaczęło się szaleństwo. Takie proste, ale człowiek uczy się całe życie. Dzięki jeszcze raz i przyznaje punkt pomoc. Edytowane 4 Grudnia 2013 przez Pafio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się