Falcon Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Witam Wszystkich, Chciałem zapytać się Was o posmaki drożdżowe i kartonowe w piwie, na razie popełniłem 3 warki na kitach. 1.Piwo Domowe JASNE Wes + ekstrakt słodowy jasny Wes ( piwo smaczne wypite po niecałym miesiącu) drożdze Safale US-04, warka -20L 2. Irish Stout Coopers + ekstrakt słodowy jasny Wes, drożdże dedykowane.(leżakowanie 2,5msc) warka -20L 2. English Bitter Coopers + ekstrakt słodowy jasny Wes, drożdże dedykowane. (leżakowanie 1,5msc) warka -20L Drożdże za każdym razem rehydratyzowane, refermentacja cukier biały + woda 600 ml. Temperatura ok 18-22 ˚C, miejsce zaciemnione fermentacja burzliwa ok 10 -12 dni bez przelewania na cicha. ( oczywiście sprawdzane Blg). Co do nagazowania i piany bez zastrzeżeń – super. Ale ten posmak w dwóch ostatnich warkach jest troszkę zniechęcający , może nie dominujący ale jest bardzo wyrazisty. Mam nadzieje ze przy warkach zacieranych tego problemu nie ma. Jeszcze nie piłem żadnego piwa zacieranego ale jeżeli jest takie samo jak z puszek tylko bez tych posmaków to będę bardzooooo zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Posmaki drożdżowe zapewne z drożdży Pierwszą warkę zrobiłeś na niezłych Safalach, a dwie następne na "dedykowanych" czyli "niewiadomojakich" a na pewno najtańszych. Karton to chyba z napowietrzenia po fermentacji, nie wiem dokładnie jak butelkowałeś, może tu jakiś błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Karton to utlenienie piwa, posmaki drożdżowe - może zbyt szybko próbowałeś po zabutelkowaniu, lub nalałeś razem z osadem do szklanki? Edytowane 5 Grudnia 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 ja tak z innej beczki ,czemu do stouta dałeś jasny ekstrakt ? nie wiem czemu ale moje brewkity na wszystkich drożdżach miały ten smak drożdżowy dłuuugo wyczuwalny do poziomu normalne dochodziły po 2-3 miesiącach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falcon Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 ja tak z innej beczki ,czemu do stouta dałeś jasny ekstrakt ? nie wiem czemu ale moje brewkity na wszystkich drożdżach miały ten smak drożdżowy dłuuugo wyczuwalny do poziomu normalne dochodziły po 2-3 miesiącach Czytałem opisy co do Stouta kilka osób twierdziło ze ciemny ekstrakt da wieksza paloność a tego chciałem uniknąc, choc teraz powiem ze piwo wyszło bardzo fajne tylko te posmaki, no cóz pozostaje mi poczekac jeszcze troszke, i spróbowac zacieranego piwka. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się