Cezary Daniluk Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Jutro chciałbym przeprowadzić pierwsze w żywocie zacieranie Kupiłem zestawy 2 z HB i tak posiadam: - Strzegom słód pale ale - 3 kg - Strzegom słód pilzneński - 1 kg - Strzegom jęczmień prażony - 0,3 kg - Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,4 kg - Strzegom słód barwiący - 0,3 - płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg - laktoza - 0,5 kg - Chmiel marynka granulat - 40g W.g że tak powiem sklepu : Zalecane zacieranie na 20-22l piwa: - słody wsypujemy do wody (15l )o temperaturze 69 stopni (wsypujemy słody jasne: pale ale i pilzneński płatki owsiane, ułatwi nam to później odczyt przy próbie jodowej, w 50 min wsypujemy słody ciemne). Przerwy: Zacieranie jedno-temperaturowe: 60 min - 67-68 stopni C. Podgrzanie do 78 stopni C - wyładznie 10 l wody 80 stopni C. To rozumiem, 15l woda, podgrzewam, wsypuję słody jasne i płatki i utrzymuję te 67-68 stopni. W 50min ładuję ciemne. po 60 min - robię próbę jodową ( jak nie zmieni koloru ) to jadę dalej - do kotła z filtrem z oplotu to wsio i filtruję. Jak prawie wszystko przefiltruję to mam delikatnie na złoże filtracyjne polewać 10l H2O o temperaturze 80 stopni. W międzyczasie mogę pewnie kocioł przemyć i przyszykować do gotowania Chmielenie 60 min: - 0 min - 40g marynki - 45 min - 0,5kg laktoza Po powrocie do gara - mam zasypać chmiel i gotować po 45 minutach jak kumam mam wsypać laktozę. Potem schłodzić to wszystko do temp ze 20-22/3 stopnie i zadać drożdże. Dalej już wiem, cierpliwość itd Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość, chociaż to piaskownica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) imho probe zrob przed dodaniem ciemnych slodow. Edytowane 7 Grudnia 2013 przez dege Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 imho probe zrob przed dodaniem ciemnych slodow. Oki, jak wyjdzie negatywna to dalej jechać z robotą Oczywiście w międzyczasie mieszać, aby się nie przypaliło i nie przywarło do gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,4 kg - Strzegom słód barwiący - 0,3 trudne piwo sobie robisz jak na pierwszy raz , masz dość materiału żeby zrobić jakiegoś klasyka z wiki.... ja na początek robiłem prawie z samych słodów pilzneńskich i całkiem ok wyszło, no ale do odważnych świat należy, jedno co mi się rzuca w oczy to za duża proporcja ciemnych co do reszty. Spróbuj na początek ograniczyć minimum o połowę te ciemne a gwarantuję Ci że i tak ciemne wyjdzie . Masz ponad 10 % ciemnych słodów ,..pzdr Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Kamill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Taki zestaw z HB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Bez przesady ,wcale nie takie trudny, jednotemperaturowe zacieranie, prościej się nie da Woda do wysładzania chyba trochę za ciepła, wg wikipiwo nie powinna mieć więcej niż 72. Czas chmielenia zaczynamy liczyć od momentu, w którym brzeczka się zagotuje, dopiero do gotującej się wrzucamy chmiel. Jak już przeniesiesz zacier do kadzi filtracyjnej, i tak musisz poczekać aż się słody ułożą(ja czekam 20-30 minut), więc w tym czasie spokojnie zdążysz umyć garnek. Próbę jodową rób przed wsypaniem słodów palonych, bo zabarwiają zacier i nie będziesz wiedział czy próba jest ciemna od skrobi czy od słodów:P, ale z zestawów z HB jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło,żebym musiał przedłużać zacieranie. Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Bez przesady ,wcale nie takie trudny, jednotemperaturowe zacieranie, prościej się nie da Woda do wysładzania chyba trochę za ciepła, wg wikipiwo nie powinna mieć więcej niż 72. Czas chmielenia zaczynamy liczyć od momentu, w którym brzeczka się zagotuje, dopiero do gotującej się wrzucamy chmiel. Jak już przeniesiesz zacier do kadzi filtracyjnej, i tak musisz poczekać aż się słody ułożą(ja czekam 20-30 minut), więc w tym czasie spokojnie zdążysz umyć garnek. Próbę jodową rób przed wsypaniem słodów palonych, bo zabarwiają zacier i nie będziesz wiedział czy próba jest ciemna od skrobi czy od słodów:P, ale z zestawów z HB jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło,żebym musiał przedłużać zacieranie. No właśnie, nie mając jodyny (we wszystkich aptekach obok mają tylko na spirytusie) ile czasu przeprowadzać zacieranie żeby być spokojnym że jest wszystko dobrze, czy można ją zrobić jodyną na spirytusie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 gotuj tak jak w przepisie i powinno byc ok :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 (edytowane) gotuj tak jak w przepisie i powinno byc ok :] Ano właśnie zacząłem Woda się podgrzewa w 45 minucie zrobiłem próbę jodową, nie odbarwiło się, więc w 50 zadałem ciemne i potrzymałem jeszcze te 10 minut. 18:15 - przeniesione do filtratora z oplotu. Po samym zapachu już czuć że żaden brewkit nie będzie się do tego umywał Edytowane 8 Grudnia 2013 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 NO i jestem po pierwszym, zatarłem, po wychłodzeniu wyszło mi nie wiem czy 15l, nie mam skali. Balingomierz pokazał 22BLG wlałem 2l wody - pokazał 20BLG. Na szybkiego chłodzę następne 4l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 iloma litrami wody wysladzales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 iloma litrami wody wysladzales? 10 jak w przepisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 w sumie mozesz sprawdzac blg w brzeczce przy wysladzaniu i skonczyc gdy wylatujaca bedzie miala nie mniej niz 4blg [ ja przy mocniejszych piwach - czyli przy 3 z 4ch ktore uwarzylem ;] - konczylem przy 6-7 ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Drożdże zadane wczoraj około 23:30, jeszcze nie bulgocze ... drożdże US-05 Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Po wychłodzeniu? Znaczy się już po gotowaniu? Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Gratuluje pierwszego zacierania! Moim zdaniem mogłeś spokojnie wysładzać 15l wody. Wydajność miałeś dobrą także zawsze to więcej pysznego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Gratuluje pierwszego zacierania! Moim zdaniem mogłeś spokojnie wysładzać 15l wody. Wydajność miałeś dobrą także zawsze to więcej pysznego piwa Na przyszłość mam nauczkę, bo na szybkiego dolałem tak z 6l H2O nim zeszło do ~15BLG a i tak czarne jak smoła. Następny raz zacierając będę się posiłkował balingomierzem a zestaw Stout niby 12BLG już leży i czeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Piwsko już fermentuje. Drożdze US-05 fermentują jakby zdecydowanie spokojniej niż to wszystko czego do tej pory używałem a było dodawane do brewkitów. Przy brewkitowych wodę zawsze wypluwało aż z rurki, tutaj spokojnie sobie bulka co prawda może to też sprawa temperatury, przeważnie jak robiłem kity to miałem ~25 stopni, teraz po tym co pokazuje paskowy to podejrzewam że mam ~22,5 i wraz ze schładzaniem pomieszczenia powinno to ciut spadać w dół :)P Pozdrawia szczęśliwy - pierwszorazowy zacierający PS: do wszystkich "zielonych" zastanawiających się, od czego zaczynać, zaczynać od zacierania !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Piwsko już fermentuje. Drożdze US-05 fermentują jakby zdecydowanie spokojniej niż to wszystko czego do tej pory używałem a było dodawane do brewkitów. Przy brewkitowych wodę zawsze wypluwało aż z rurki, tutaj spokojnie sobie bulka co prawda może to też sprawa temperatury, przeważnie jak robiłem kity to miałem ~25 stopni, teraz po tym co pokazuje paskowy to podejrzewam że mam ~22,5 i wraz ze schładzaniem pomieszczenia powinno to ciut spadać w dół :)P Pozdrawia szczęśliwy - pierwszorazowy zacierający PS: do wszystkich "zielonych" zastanawiających się, od czego zaczynać, zaczynać od zacierania !! Gratulacje....nie taki diabeł straszny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Piwsko już fermentuje. Drożdze US-05 fermentują jakby zdecydowanie spokojniej niż to wszystko czego do tej pory używałem a było dodawane do brewkitów. Przy brewkitowych wodę zawsze wypluwało aż z rurki, tutaj spokojnie sobie bulka co prawda może to też sprawa temperatury, przeważnie jak robiłem kity to miałem ~25 stopni, teraz po tym co pokazuje paskowy to podejrzewam że mam ~22,5 i wraz ze schładzaniem pomieszczenia powinno to ciut spadać w dół :)P Pozdrawia szczęśliwy - pierwszorazowy zacierający PS: do wszystkich "zielonych" zastanawiających się, od czego zaczynać, zaczynać od zacierania !! Gratulacje....nie taki diabeł straszny Niebawem piąte,6,7, 10 itd tylko gdzie ta flaszki 3mać bo skąd brać to już wiem naprzeciwko roboty są alkohole 24 i tam mają i bezproblemowo sprzedają mi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Trzymać jak trzymać, ale trzeba jeszcze tą ilość wypić Samemu ciężko aczkolwiek domyślam się, że chętnych znajomych na domowe piwko raczej nie zabraknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Jeden wyjazd służbowy i cały zapas może polecieć szybciutko oczywiście nie samemu, ale 15-17 osób potrafi spooooooro wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Co do bulkania - to zauważyłem to samo - zacierane bulka spokojniej, niż było to u mnie przy brewkicie(chociaż brekwit zrobiłem aż jeden, a zacierane dwa, więc troszku ekstrapoluję ) Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Willow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 u mnie jak narazie 3:1 3 kity, raz zatarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się