Skocz do zawartości

Napowietrzanie zacieru


bronek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Chciałbym zapytać szanowne grono odnośnie takowego zjawiska tzn napowietrzanie zacieru. Coś gdzieś kojarzę , że Pan T Kopyra stwierdził, że jest to niekorzystne zjawisko, ale

szczegółów o ile dobrze pamiętam nie podał.

Czasami zdarza mi się utknąć podczas filtracji, gdyż 3 letni słód bardzo drobno się rozgniata. Lub czasem profilaktycznie wkładam po prostu filtrator do zacieru i dmucham przez jakieś 2-3 min

oraz mieszam zacier tworząc wirpool. Mąka ze słodu i drobne części unoszą się ku górze a łuska i cięższe układają się na dnie, przez co tworzą bardziej przepuszczalne złoże filtracyjne.

Filtracja trwa 40-50min 65l, więc jak dla mnie marzenie. Wydajność ok. ~70%

Osobiście żadnych wad organoleptycznych nie wyczuwam, ale zapytać wypada. Czy to teoria dla samej teorii czy też jest coś na rzeczy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pewien wpływ ma to na końcowy produkt, Napowietrzając zacier utleniasz go, a wiec piwo szybciej się będzie starzec itp. Ogólnie trzeba unikać napowietrzania a jedynym wyjątkiem jest moment przed zadaniem drożdży

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.