bronek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Cześć wszystkim. Chciałbym zapytać szanowne grono odnośnie takowego zjawiska tzn napowietrzanie zacieru. Coś gdzieś kojarzę , że Pan T Kopyra stwierdził, że jest to niekorzystne zjawisko, ale szczegółów o ile dobrze pamiętam nie podał. Czasami zdarza mi się utknąć podczas filtracji, gdyż 3 letni słód bardzo drobno się rozgniata. Lub czasem profilaktycznie wkładam po prostu filtrator do zacieru i dmucham przez jakieś 2-3 min oraz mieszam zacier tworząc wirpool. Mąka ze słodu i drobne części unoszą się ku górze a łuska i cięższe układają się na dnie, przez co tworzą bardziej przepuszczalne złoże filtracyjne. Filtracja trwa 40-50min 65l, więc jak dla mnie marzenie. Wydajność ok. ~70% Osobiście żadnych wad organoleptycznych nie wyczuwam, ale zapytać wypada. Czy to teoria dla samej teorii czy też jest coś na rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 W domowej praktyce to tylko teoria. W browarach przemysłowych mogą się takimi rzeczami martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Gdyby był to wielki problem to nikt z nas nie stosowałby mieszadeł elektrycznych które to cały czas działają w czasie zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 pewien wpływ ma to na końcowy produkt, Napowietrzając zacier utleniasz go, a wiec piwo szybciej się będzie starzec itp. Ogólnie trzeba unikać napowietrzania a jedynym wyjątkiem jest moment przed zadaniem drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się