Quentin Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam. Mam na burzliwej już ponad tydzień belgijskiego Seasona 14 blg na drożdżach Danstar Belle Saison. Bulka sobie pięknie przy kaloryferze w okolicach 24 st.C i pachnie lemoniadą :-) Mam pytania : 1. Jaka powinna być temp. cichej ? Niska ( piwniczna ) czy taka jak burzliwej ? Jak długo ? 2. Chmielić to na cichą chmielami z warzenia ? 3. Dodać do cichej skórki pomarańczy ? Świeżej czy suszonej ? Sparzać to przed zadaniem ? 4. Ile powinien dojrzewać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 3. Dodać do cichej skórki pomarańczy ? Świeżej czy suszonej ? Sparzać to przed zadaniem ? obojetnie, wazne zeby nie bylo bialej skorki, ktora jest gorzka. ja zawsze przed dodaniem zalewam spirytusem [ tylko zeby sie namoczyla ], odstawiam na 15 min i calosc wsypuje do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 ja trzymałam na cichej coś w okolicach 20 stopni, chmieliłam amerykańskim chmielem w ramach nie robienia piwa w stylu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 W Zerowym numerze piwowara była receptura na ten styl. Cichą autorka przeprowadzała w identycznej temperaturze, co burzliwą - 24 stopnie. Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Czyli zakładam , że jednak cicha nie na zimno tylko zbliżona do temp. fermentacji . Chcę chmielić na zimno tym czym do gotowania + skórką Pozostają pytania : 1. Jak długo na cichej ? 2. Ile powinien dojrzewać taki Season ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Pozostają pytania : 1. Jak długo na cichej ? 2. Ile powinien dojrzewać taki Season ? 1.Jeśli piwo już dobrze odfermentowało, to 7 dni powinno wystarczyć, aczkolwiek 14 dni również nie zaszkodzi. 2. Saison to jeden z moich ulubionych stylów, moim zdaniem najlepiej smakuje po 6-8 tygodniach od butelkowania. Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Wielkie dzięki . Też uważam , że z cichą nie ma się co spieszyć . Możesz mi jeszcze powiedzieć swoje zdanie na pytanie o chmieleniu i dodawaniu skórki na zimno zadane w pierwszym poście ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Możesz spróbować chmielić na zimno, ale ja jeśli to robię, to tylko amerykańce lub z NZ. Ja jednak zrezugnowałbym z chmielenia na zimno. Skórki na cichej już bym nie dawał, bo bardzo ciężko dobrać odpowiednią porcję, zresztą Saison to nie jest pomarańczowe piwo. Aromat curacao nie może się jakoś nachalnie wybijać. Jak dobrze się wbijesz z dodaniem curacao podczas gotowania to będziesz miał na prawdę soldiny aromat, jesli oczywiście dobierzesz odpowiednią ilość (przeciętnie 20g/20l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Rozumiem . A czemu nie chielić tym co na gorąco ? Niekorzystne są wyraźne aromaty z tych chmieli dla stylu ( ja użyłem Strisselspalt i Triskel ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Po 10 dniach burzliwej Saison zszedł mi do 1 blg ! ( jakbym się uparł to do 0,8 ) i raz na paręnaście minut jeszcze bulka . Czy to normalne , że te drożdże tak odfermentowują ?? No chyba mi poniżej 0 nie zejdą ?? Piwo jest wytrawne , bardzo mi smakuje , aromacik cytrusowy super . EDIT : wczoraj pomiar 0,5 blg . Idą na cichą . Tam chyba dojdzie do 0 blg ?? Edytowane 13 Grudnia 2013 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Te drożdże tak mają i trzeba dać trochę mniej cukru(glukozy) do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Do tej pory refermv dobrze podpowiadał . Dać mniej niż refermv sugeruje czy program wceluje z doborem dla Saisona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się