Kilus Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Jaki jest sens chmielenia zacieru na aromat? XDD specjalnie rzucamy na jak najkrotrzy czas, by olejki nie wyparowaly, a po zaciereniu min 60gotowania jeszcze pozostaje, wiec po co? Przeciez olejkow to nic sie nie ostanie Też tak myślałem, ale zgoda robił eksperyment i miał nieco odmienne odczucia, dlatego zapytałem Bzdzionku, moze to po prostu moje subiektywne odczucie Może, ale z tego co słyszałem to ludzie bardzo chwalą sobie Galaxy, przyniosę na następne spotkanie butelkę specjalnie dla Ciebie, jeśli się ostanie i aromat nie wyfrunie może się przekonasz Chętnie skorzystam ^^, natomiast miałem okazję pić APA, które warzyłem Columbus/Galaxy i po 1/4/6/7 miesiacach i jeszcze gdzies pałętają sie na uczelni chyba ze 4 butelki . Ale jak mówię, wydaję mi się, że moja ignorancja potrzebuje jeszcze Twojej butelki ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 może daruj sobie 30', 15', 5', 0': i daj wszystko na 0' na whirpool. Ja bym sobie podarował nawet i whirpoola lepiej rzucić na zimno. Chmiel oprócz goryczki i aromatu wnosi również smak. ale chłodzenie przecież nie robi się pstryk-zimne, tylko trwa powiedzmy z 20 min. to jak wrzuci na 5' i zacznie potem chłodzić to płynnie wszytkie etapy zaliczy. właśnie po to ktoś odkrył whirpoola, że lepsze efekty daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Chmiel oprócz goryczki i aromatu wnosi również smak. A przypadkiem nie jest tak że większość (duża) smaku to goryczka pochodząca z pierwszego chmielenia? Chmielenie na 30' podobno daje właśnie smak, ale zdania są podzielone. Jeśli się mylę to poprawcie. P.S Wiadomo że oprócz goryczki może być słodowość, karmelowość itd. w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 No dobra, jednak nachmielę to na zimno, bo uzyskałem 15,5 BLG, co już wykracza poza APA i trochę ponad 45 IBU. Zamówiłem 50g Cascade w granulacie i chcę wszystko sypnąć na tydzień cichej. Teraz pytanie - cicha będzie się odbywać w wiadrze z kranem z którego będę potem rozlewał. Czy jeśli przed rozlewem schłodzę to do 3-4 st. C, to granulat pójdzie na dno, czy nie liczyć na to za bardzo i uzbroić się w sitka i gazę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 1) mogłeś dodać wody, wtedy bys sie zmieścił 2) nie licz na to - większość będzie pływała na powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) 1) Obmierzyłem sprzęty i chciałem przestać w końcu dolewać wodę, bo jak dolałem 3L do H-W, to mam wrażenie, że wyszedł pusty w smaku. To była warka kalibrująca brewtargeta 2) ok, pomyślałem że wrzucę to do woreczka muślinowego Edytowane 9 Stycznia 2014 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 ok, pomyślałem że wrzucę to do woreczka muślinowego Ja bym sypnął jednak luzem i przy rozlewie przefiltrował przez pończochę, takie chmielenie jest bardziej efektywne niż w woreczku muślinowym, dodatkowo musisz ten woreczek czymś obciążyć (dodatkowe potencjalne źródło infekcji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 ale gdzie tą pończochę naciągnąć? tak jak napisałem będę lał z wiadra do butelki (wąż z zaworkiem), bez wiadra pośredniego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Na głowę, tylko dziury na oczy wytnij ;-) A tak poważnie to zrób syrop do refermentacji i zlej na niego piwo przez wężyk na którym będziesz miał pończochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się