jaras Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Zadać roztwór drożdżami i porównać odczyty po kilku dniach. edit: zaopatruję się w przyprawy i herbaty już grubo ponad rok u tego sprzedawcy i nigdy żadnych problemów - zresztą zero negatywów i jeden neutral na prawie 100.000 komentarzy... Edytowane 20 Lutego 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Kolega chyba chciałby na szybko na giełdzie zweryfikować, zanim zainwestuje pieniądze... Jednak innej metody niż ta z fermentacją nie znam. Najprościej będzie kupić małą ilość, sprawdzić i ewentualnie po pozytywnym teście kupić ile potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Albo wziąć dwa startery o świeżo zakończonej pracy, i do jednego wsypać ksylitolu a do drugiego nic (albo cukier, trzeba przemyśleć) i porównać. Edit: Albo jeszcze prościej, zamiast startera trochę drożdży winiarskich aktywnych albo piekarniczych, powinny dość szybko wziąć się za robotę jeśli cukier będzie w wodzie. Edytowane 20 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 gęstwę jakąś do sprawdzenia fermentacji mam, chciałem się dowiedzieć czy refraktometr może być pomocny w sprawdzenia bez oczekiwania na wyniki fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 gęstwę jakąś do sprawdzenia fermentacji mam, chciałem się dowiedzieć czy refraktometr może być pomocny w sprawdzenia bez oczekiwania na wyniki fermentacji. Refraktometrem raczej nie wykryjesz ale ktoś napisał, że ksylitol daje odczyn zasadowy a cukier kwaśny. Na szybko paski do pomiaru pH. Tylko musiałbyś zrobić wcześniej jakiś próby porównawcze dla % udziału domieszki zwykłego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się