Skocz do zawartości

Prośba o schemat zacierania i chmielenia dla American Cascade Pale Ale


Kasanga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam wszystkie składniki do http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html . To moje pierwsze podejście do AIPA APA więc zerowe doświadczenie, jak zacierać i chmielić . Zastanawiam się jeszcze nad zmianą drożdży na http://www.wiki.piwo...alifornia_Lager a to dlatego że takie posiadam . Co o tym sądzicie.

 

pozdrawiam

Edytowane przez Kasanga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że spokojnie możesz zacierać w temp. 68C przez 60 min.. Następnie warto zrobić wygrzew w 78C przez 5min, pomoże przy filtracji. Co do chmielenia:

60' -> na goryczkę, zależy jaki poziom IBU chcesz osiągnąć.Obstawiam coś pomiędzy 40 - 50 g chmielu

15 -> 15 g

5 -> 15 g

1' -> 20 g

na zimno 7 dni -> 30g (generalnie dokupiłbym dodatkową porcję chmielu i dodał z 60 g albo i więcej :) )

 

Najważniejsze wg. mnie jest odpowiednia temperatura fermentacji (w szczególności na początku). Zadbaj o to, aby piwko fermentowało w dolnym zakresie temperatur dla wybranych drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.