Kasanga Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Mam wszystkie składniki do http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html . To moje pierwsze podejście do AIPA APA więc zerowe doświadczenie, jak zacierać i chmielić . Zastanawiam się jeszcze nad zmianą drożdży na http://www.wiki.piwo...alifornia_Lager a to dlatego że takie posiadam . Co o tym sądzicie. pozdrawiam Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Wydaje mi się, że spokojnie możesz zacierać w temp. 68C przez 60 min.. Następnie warto zrobić wygrzew w 78C przez 5min, pomoże przy filtracji. Co do chmielenia: 60' -> na goryczkę, zależy jaki poziom IBU chcesz osiągnąć.Obstawiam coś pomiędzy 40 - 50 g chmielu 15 -> 15 g 5 -> 15 g 1' -> 20 g na zimno 7 dni -> 30g (generalnie dokupiłbym dodatkową porcję chmielu i dodał z 60 g albo i więcej ) Najważniejsze wg. mnie jest odpowiednia temperatura fermentacji (w szczególności na początku). Zadbaj o to, aby piwko fermentowało w dolnym zakresie temperatur dla wybranych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Wsyp do 68 i zostaw na godzinę, potem mash out. Z CL to będzie jakiś eksperyment, trzymaj to koło 15 C otoczenia, 17-18 w wiadrze. A najlepiej zrób na US05, nie kombinuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się