bnp Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 ja zawsze stosuję chmielenie zacieru chmielem a właściwie kompotem chmielowym. Gotuję chmiel ( obecnie granulat) w garnku w ok 1,5 l wody i taką herbatkę wlewam do zacieru pod koniec przerwy dekstrynującej.-----> po wygrzaniu mam normalnie przełom w zacierze i wszystkie osady zostają mi w młócie. Tym samym podczas warzenia nie mam osadów gorących. Dostaję mega klarowną brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 ja zawsze stosuję chmielenie zacieru chmielem a właściwie kompotem chmielowym. Gotuję chmiel ( obecnie granulat) w garnku w ok 1,5 l wody i taką herbatkę wlewam do zacieru pod koniec przerwy dekstrynującej.-----> po wygrzaniu mam normalnie przełom w zacierze i wszystkie osady zostają mi w młócie. Tym samym podczas warzenia nie mam osadów gorących. Dostaję mega klarowną brzeczkę. Rozumiem, że normalnie porcjujesz na goryczkę i aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 na goryczkę do zacieru a na aromat normalnie do kotła warzelnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Ciekawa opcja, może nie teraz, ale jeszcze przy następnej warce bym to przetestował. Czyli na goryczkę wrzucasz tylko do zacieru, a na aromat już normalnie. A jak to się ma do temperatury, bo białka się wytrącają raczej podczas gotowania, wygrzew rozumiem masz w okolicach 78*, więc wystarczy? Trochę OT się zrobił..od pluskwiaka do redukcji osadu Edytowane 19 Grudnia 2013 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Gotuję chmiel ( obecnie granulat) w garnku w ok 1,5 l wody i taką herbatkę wlewam do zacieru pod koniec przerwy dekstrynującej. Jak długo gotujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 10 -15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się