Turu Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Działam cały czas, w sobotę kolejna warka. Chyba będę musiał pojawić się na jakimś spotkaniu w Olsztynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) 17. WitbierSłód Pilzneński (Weyermann) – 3,0 kg Płatki orkiszowe (błyskawiczne) – 2,0 kg Płatki owsiane błyskawiczne – 0,5 kg Zacieranie:64-67 C – 90 min78C – 10 minChmielenie:Select Spalt 30 g - 60 minHallertauer hersbrucker 15 g – 60 min Skórka pomarańczy, świeżo starta 45 g – 5 min Kolendra indyjka 10 g – 5 min Skórka pomarańczy, świeżo starta 40 g – 1 minKolendra indyjka 10 g – 1 min Skórka cytryny, świeżo starta 10 g – 1 min Do fermentora trafia 23,5l 12 blg.Fermentacja: Brewferm BlancheBurzliwa: 11 dni, 1 dzień temp. 20C, przez kolejne dni temp. wzrasta do 23C Cicha: 9 dni 20-22CPo cichej: 22l 3,0 blgRefermentacja: 14 dni, 130 g cukru Edytowane 15 Kwietnia 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 16. Smoked Stout Słód wędzony Cherry Briess bardzo mi odpowiada, wędzonka kojarzy się z wędzoną śliwką, w połączeniu z palonością daje to bardzo fajny efekt. Jestem z tego piwa naprawdę zadowolony. Eksperymentalnie dodałem do kilku butelek kwasu mlekowego: 1,5; 2 i 2,5 ml. Na razie próbowałem wersję 2 ml i taka kwaśność mi pasuje, jest wyraźna, czysta, choć muszę też przyznać, że paloność i wędzonka zostały przez nią praktycznie przykryte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) 18. SaisonSłód Pilzneński (Weyermann) – 4,0 kgSłód pszeniczny (Weyermann) - 1,0 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 0,5 kg Słód Carahell (Weyermann) – 0,3 kgZacieranie:63-65 C – 70 min 70-72C - 20 min78C – 10 minChmielenie:Centennial 30 g -60 min.Centennia 20 g – 0 min. Mech irlandzki 4 g - 10 min. Do fermentora trafia 22,5l 14 blg.Fermentacja: 1 fiolka FM Odkrycie Sezonu – bez starteraBurzliwa: 14 dni, 1 dzień – temp. 21-22C, 2 dzień 23C, 3 dzień 24C, pozostałe ok. 22C Cicha: 13 dni – temp. 21-22C, 21,0LPo cichej: 21l 2 blgRefermentacja: 7 dni, 130g cukru Edytowane 31 Maja 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) 19. Polskie AleSłód Pilzneński (Strzegom) – 4,0 kgSłód Pszeniczny (Strzegom) - 1,0 kgSłód karmelowy 30 (Strzegom) – 0,2 kg Zacieranie:64-66 C – 90 min78C – 10 minChmielenie:Iunga 25 g -60 min.Iunga 25 g – 0 min. Mech irlandzki 4 g - 10 min.Do fermentora trafia 23,5l 13 blg.Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetkaBurzliwa: 12 dni, 3 dni – temp. 15-16C, 4 dzień 18-19C, pozostałe dni 20-22C Cicha: 5 dni – temp. 20-22C,Po cichej: 22 l 2,5 blgRefermentacja: 10 dni, 140 g cukru Piwo uwarzone dla taty, który cały czas męczył mnie pytaniami, kiedy zrobię "normalne" piwo Edytowane 28 Czerwca 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 20. Rye Stout IISłód Pale Ale (Weyermann) – 3,0 kgSłód żytni (Weyermann) - 1,5 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 0,5 kgSłód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kgSłód Carafa I (Weyermann) – 0,25 kg Słód Carafa II (Weyermann) – 0,2 kg Palony jęczmień (Weyermann) – 0,1 kg Zacieranie:64-67 C – 90 min78C – 10 minSłody palone wrzucam po 50 min. zacierania. Chmielenie:Marynka 25 g - 60 minMarynka 25 g – 10 min Do fermentora trafia 21l 16 blg.Fermentacja: Fermentis US-05 gęstwaBurzliwa: 16 dni, 6 dni temp. 15-16C, 1 dzień 17-18C, przez kolejne dni 20-22C Cicha: 11 dni 20-22CPo cichej: 19l 4,0 blgRefermentacja: 10 dni. Piwo zdobyło 1 miejsce w Warmińskim Konkursie Piw Domowych (żytni stout). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 To ten zwycięski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 21. Rosanke IISłód Pale Ale (Weyermann) – 2,0 kgSłód wędzony Cherry Briess- 1,0 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 1,0 kg Płatki żytnie błyskawiczne – 0,4 kg Płatki orkiszowe błyskawiczne – 0,4 kgSłód caraamber (Weyermann) – 0,1 kg Słód Carafa I (Weyermann) – 0,1 kg (na wygrzew)Zacieranie:65-67 C – 90 min78C – 10 minChmielenie:Marynka 20 g -60 min.Marynka 30 g – 10 min. Dodatki: Rumianek – 8 g – 5 min Pokrzywa – 4 g – 5 minMech irlandzki 4 g - 10 min. Do fermentora trafia 25l 11 blg.Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetkaBurzliwa: 14 dni, 5 dni – temp. 16-17C, pozostałe dni 20-22C Cicha: 12 dni – temp. 20-22C, 22,5LPo cichej: 23l 2,5 blgRefermentacja: 13 dni, 115g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) 22. Oatmeal APASłód Pale Ale (Weyermann) – 3,0 kgSłód pszeniczny (Weyermann) - 1,0 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 1,0 kgSłód Carared (Weyermann) – 0,2 kgZacieranie:63-66 C – 90 min78C – 10 minChmielenie:Mosaic 30 g -60 min.Cascade 20 g – 30 min.Cascade 30 g – 10 min.Mosaic 20 g – 0 min.Mech irlandzki 5 g - 10 min. Equinox 50 g – chmielenie na zimno ( 5 dni) Do fermentora trafia 24,5L 13 blg.Fermentacja: FM „W szkocką kratę” stater 2L z 3 fiolekBurzliwa: 16 dni, 1 dzień – temp. 17-18C, 3 dni 16-17C, 19C, pozostałe dni 20-21C Cicha: 10 dni 19-21C, 23LPo cichej: niecałe 23L 2,5 blgRefermentacja: 11 dni, 120g cukru Posiadałem 3 fiolki FM12, z przekroczonym o kilkanaście dni terminem trwałości. Kalkulator MrMalty wyliczył mi jakąś kosmiczną ilość drożdży, dlatego też postanowiłem wykonać 2 litrowy starter z wykorzystaniem wszystkich fiolek. Edytowane 13 Października 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 No to miałeś farta. Moje 3 fiolki w 1l starterze ruszyły dopiero po 48 godzinach Co niestety było już za późno. Liczyłem, że przeterminowane 3 fiolki w 24 h bez problemu se poradzą, a po 24 h ani śladu w starterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 W starterze drożdże ruszyły dosyć szybko, z tego co pamiętam, to właśnie po jakichś 24h. Po zadaniu do brzeczki fermentacja też ruszyła sprawnie, po upływie 7h utworzyła się już gęsta czapa piany. Jak na razie jestem zadowolony z roboty, jaką zrobiły drożdże. Profil neutralny, chmiel zdecydowanie jest na pierwszym planie. To mój pierwszy starter drożdżowy, było trochę obaw, może faktycznie miałem farta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Przy filtracji chmielin po cichej pierwszy raz wykorzystałem druciaka. Sprawdził się on w moim przypadku dużo lepiej niż rajstopa, piwo rozlewane do butelek było już niemal idealnie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) 23. DubbelSłód Pilzneński (Weyermann) – 4,0 kgSłód Pszeniczny (Weyermann) 0,8 kgCukier kandyzowany brązowy – 0,7 kg Słód Special B (Castle malting) – 0,3 kg Słód abbey (Weyermann) – 0,25 kgZacieranie:64-66 C – 90 min78C – 10 minChmielenie:Marynka 15 g -60 min.Marynka 20 g – 10 min. Mech irlandzki 4 g - 10 min. Do fermentora trafia 20l 18 blg.Fermentacja: FM 26 Belgijskie Pagórki, starter 2l 1 fiolkaBurzliwa: 25 dni, 1 dzień 18-19C, 2: 17-18C, 3: 19-20C, 4: 20-21C, 5: 20-21C, pozostałe dni 21-22C Cicha: 11 dni – temp. 19-21C, niecałe 20LPo cichej: 20l 2,0 blgRefermentacja: 12 dni, 100 g cukru Piwo wyszło zdecydowanie jaśniejsze, niż sobie zakładałem. Mieści się jak najbardziej w widełkach stylu, ale wolę ciemniejszą barwę w dubblach. O samym smaku napiszę coś więcej, jak piwo trafi do butelek. Na ten moment jestem zadowolony z pracy drożdży. Edytowane 3 Listopada 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) 24. American WheatSłód Pilzneński (Weyermann) – 3,0 kgSłód Pszeniczny (Weyermann) - 2,0 kgZacieranie:64-68 C – 80 min78C – 10 min Chmielenie:Citra 25 g - 60 minCascade PL 25 g – 30 min Cascade PL 30 g – 10 min Citra 25g – 0 min Simcoe 50 g – chmielenie na zimno (3 dni) Do fermentora trafia 25l 12 blg.Fermentacja: FM12 Irlandzkie ciemności, starter 1lBurzliwa: 12 dni, 4 dni temp. 15-16C, 1 dzień 18-19C, 1 dzień 19-20C, przez kolejne dni 20-22C Cicha:5 dni 20-22C, 23lPo cichej: 22l 3,0 blgRefermentacja: 12 dni, 120 g cukru Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) 25. RIS IISłód Pale Ale (Weyermann) – 5,0 kgSłód monachijski I (Weyermann) - 1,0 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 0,5 kg Słód Carafa I (Weyermann) – 0,5 kg Słód Carafa II (Weyermann) – 0,3 kg Słód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kg Słód Caramunich I (Weyermann) – 0,3 kgPszenica prażona (Strzegom) – 0,3 kg Palony jęczmień (Weyermann) – 0,2 kg Ekstrakt słodowy jasny – 1,2 kg (15 min. gotowania)Zacieranie:64-67 C – 90 min78C – 10 minPalone słody wrzucam od początku zacierania.Chmielenie:Warrior 40 g - 60 min Warrior 10 g – 40 min.Do fermentora trafia 21l 25,5 blg.Fermentacja: FM12 Irlandzkie ciemności - gęstwaBurzliwa: 21 dni, 1 dzień 18-19C, 4 dni 15-16C, 1 dzień 18-19C, pozostałe dni 20-22C Cicha: 28 dni ??C + 30 g płatków dębowych mocno opiekanychPo cichej: 20,5 l 6 blgRefermentacja: 15 dni, 65 g cukru American Wheat na tych drożdżach odfermentował mi dosyć płytko, bałem się trochę, że RIS wyjdzie za słodki. Po 14 dniach burzliwej areometr wskazał 6 blg, tak więc drożdże spisały się na medal. Przez pierwsze dni fermentacja przebiegała bardzo burzliwie, piana uciekała przez rurkę fermentacyjną, po 10 dniach piana całkowicie opadła. Jutro robię kolejny pomiar i prawdopodobnie przelewam na cichą. Edytowane 25 Lutego 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 20. Rye Stout II Trochę męczyłem się z filtracją, ale było warto. Piwo zdobyło 1 miejsce na konkursie w Olsztynie. Świeże miało nieco alkoholowości w aromacie, co zresztą wytknęli mi sędziowie. Później aromat i smak się ułożył, jednakże piwo straciło trochę swojego stoutowego pazura i na pierwszy plan wysunęły się nuty żytnie. 21. Rosanke II Po zeszłorocznym sukcesie (3 miejsce w Olsztynie) postanowiłem dopracować recepturę i spróbować swych szans raz jeszcze. Niestety, piwo odpada w eliminacjach (wytknięto nieprzyjemny aromat - fenolowy, plastikowy). Mówiąc szczerze, piwo smakuje mi lepiej niż poprzednia warka. Nut fenolowych nie wyczuwam – albo trafiła się sędziom trafiona butelka, albo to z moimi umiejętnościami sensorycznymi jest coś nie tak. 22. Oatmeal APA Piwo pięknie pachniało po fermentacji burzliwej. Żadnej nafty, czy innych tego typu rzeczy, często przypisywanych mosaicowi, za to świeżutki grejpfrut. Po zabutelkowaniu aromat trochę przysłabł, żałuję, że na cichą nie rzuciłem Mosaica, a skusiłem się na Equinox. Goryczka jest wyraźnie zaznaczona, ale bardzo przyjemna. Piwo ładnie się sklarowało. Dodatek płatków owsianych mało wyczuwalny, może ze względu na dosyć wysokie, szczególnie jak na mój browar, wysycenie. Raczej nie czuć przez to tej gładkości i aksamitności od owsa. Świetna piana. 23. Dubbel Zaraz po zabutelkowaniu piwo miało fajny estrowo-fenolowy profil. Teraz po ponad 2 miesiącach od rozlewu trochę brakuje mi fenoli, takiego pieprzowego finiszu, który był w świeżym piwie. Dominują estry (brzoskwinia, banan i jabłko). Fajnie ukryty alkohol, ładna, klarowna barwa. Mam nadzieję, że z czasem będzie już tylko zyskiwać. 24. American Wheat Piwo uwarzone głównie po to, aby rozruszać drożdże przed RISem. Robione trochę na szybko, ale wyszło bardzo przyjemne. Lekkie, orzeźwiające, słoneczne, w sam raz na zimę Jasna barwa, fajny aromat (cytrusowy, ale pojawia się też trochę żywicy od Simcoe), jednakże mniej intensywny niż w warce nr 22. Od dłuższego czasu, kilka butelek z każdej warki, zakwaszam kwasem mlekowy. Zauważyłem, że przy lżejszych, jasnych piwach zdecydowanie najbardziej smakują mi wersję, gdzie dawałem 2 ml kwasu na butelkę. O dziwo w tych mocniejszych, ciemniejszych lepiej sprawdza się 1,5 ml. Takie zakwaszanie przestało mnie jednak satysfakcjonować, w planach mam więc kwasa na bakteriach, z dodatkiem owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) 26. Oatmeal Stout IISłód Pale Ale (Weyermann) – 4,0 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 1,2 kgSłód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kgSłód Carafa I (Weyermann) – 0,25 kg Słód Carafa II (Weyermann) – 0,2 kg Palony jęczmień (Weyermann) – 0,1 kg Ekstrakt słodowy suchy - 0,4 kg Zacieranie:64-67 C – 80 min78C – 10 minSłody palone wrzucam po 20 min. zacierania. Chmielenie:Marynka 15 g - 60 minMarynka 35 g – 5 min Do fermentora trafia 13l 12 blg (chyba).Fermentacja: FM12 Irlandzkie ciemności, starter 1lBurzliwa: 13 dni Cicha: 8Po cichej: niecałe 13L ??blgRefermentacja: 11 dni 50 g cukru W ciągu 2h filtracji otrzymałem około 3l brzeczki. Całość złoża przelałem do gara, podgrzałem do 80C i zawróciłem z powrotem do filtracji. Efekt był taki, że po kolejnych 3h otrzymałem łącznie 7l… Najgorsze jest to, że nie wiem z czego wyniknął ten problem z filtracją. Dziwnie wyglądało złoże filtracyjne, łuska pływała po całej objętości, tak jakby złoże nie mogło się ułożyć. Nigdy nie miałem takiej sytuacji, słodów użyłem tych co zawsze, inne były płatki owsiane, które dodatkowo podpiekłem w piekarniku przez ok. 30min. w temperaturze 150C. Z oplotem wydaje się wszystko ok., zasyp też nie był jakiś ekstremalny. W końcu przed gotowaniem dolałem wody, na ostatnie 10 min. gotowania dodałem także ekstrakt słodowy, wg kalkulatora powinno mi to pozwolić uzyskać ekstrakt ok. 12blg. No właśnie, jakby mało było problemów, pobiłem jeszcze areometr. Co za dzień Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) 27. Kwas z malinami truskawkamiSłód Pilzneński (Weyermann) – 4,0 kg Zacieranie:65-68 C – 60 min78C – 10 min Po filtracji i wysładzaniu gotuję brzeczkę przez 15 min., po czym schładzam ją do temp. ok. 37C. Do 24l brzeczki (nie mierzyłem ekstraktu, docelowo otrzymać mam gęstość początkową 12blg) wsypuję zawartość 20 kapsułek probiotyku Sanprobi IBS (Lactobacillus plantarum). Po 48h zakwaszania zamierzam ponownie gotować brzeczkę przez 60 min., chmieląc na goryczkę Cascade PL. Na cichą planuję dodać mrożone maliny, zastanawiam się jeszcze nad ilością, na ten moment celuję w 2 kg. Edit: Zakwaszanie trwało 45h. Na ten moment wydaje mi się, że się udało. Brzeczka jest wyraźnie kwaśna. Edit2: W sklepie nie mogłem dostać mrożonych malin, więc decyduję się na truskawki. Chmielenie:Cascade PL 35 g - 60 min Do fermentora trafia 20l 13,0 blg (gęstość większa niż zakładałem. Wzrosła wydajność, albo walnięty jest nowy areometr Fermentacja: US-05 1 saszetkaBurzliwa: 13 dni, 2 dni 15-16C, 3 dni 18-19C, pozostałe dni 20-22C Cicha: 29 dni + 2,25 kg mrożonych truskawek, 19-23CPo cichej: 20 l 2 blgRefermentacja: 8 dni, 130g cukru Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) 28. RauchweizenSłód pszeniczny (Weyermann) – 2,0 kgSłód jęczmienny wędzony dębem (Bestmalz) – 2,0 kg Zacieranie:64-66 C – 60 min78C – 10 min Chmielenie:Marynka 20 g - 60 min Do fermentora trafia 20l 12 blg.Fermentacja: FM 41 Gwoździe i banany, prosto z fiolkiBurzliwa: 14 dni, temp. 1 dzień 16-17C, 2 dzień 19-20C, 3 dni 18-19C, pozostałe dni 19-22C Cicha: brakPo cichej: niecałe 21L 2,5blgRefermentacja: 8 dni 150 g cukru Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 27. Kwas z malinami truskawkami Jak na pierwszy kwas w moim browarze, wyszło całkiem fajnie. W aromacie dominuje truskawka, a właściwie kompot z truskawek. Kwaśność jest wyraźna, aczkolwiek jak dla mnie mogłaby być na nieco wyższym poziomie. W smaku truskawka również wyczuwalna, ale już nie tak intensywna jak w aromacie. Co do minusów, to liczyłem że owoce zabarwią nieco pianę jak i sam kolor piwa. Same piwo jest nieco podbarwione, ale już piana jest bialutka. No właśnie, piana... Ta przy nalewania jest bardzo obfita, niestety opada w szybkim tempie, nie pozostawiając żadnych śladów na szkle. Przy następnym kwasie trzeba będzie zastosować się do wskazówek z blogu Beer Freak 28. Rauchweizen W aromacie dominuje wędzonka, raczej taka w stylu szynkowej, chociaż wczoraj jedna osoba stwierdziła, że czuje oscypka. W smaku na pierwszy plan również wybija się wędzonka, jednakże wyczuwalny jest także banan. Goździka nie wyczuwam. Piwo trochę zbyt wodniste. Ładna piana. Lekkie i pijalne, na grilla będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) 29. Sour AleSłód Pilzneński (Bestmalz) – 4,0 kg Zacieranie: 65-68 C – 60 min 78C – 10 min Po filtracji i wysładzaniu gotuję brzeczkę przez 15 min., po czym schładzam ją do temp. ok. 40C. Do 24l brzeczki (nie mierzyłem ekstraktu, docelowo otrzymać mam gęstość początkową 12blg) wsypuję zawartość 20 kapsułek probiotyku Sanprobi IBS (Lactobacillus plantarum). Zakwaszanie trwało 46h. Brzeczka jest wyraźnie kwaśna. Chmielenie: Marynka 25 g - 60 min Do fermentora trafia 18l 13,0 blg Fermentacja: US-05 1 saszetka Burzliwa: 13 dni, 1 dzień 18-19C, 2 dzień 19-20C, 3 dzień 18-19C, kolejnych 7 dni 19-20C, pozostałe dni 20-22C Cicha: 11 dni 20-22C Po cichej: ~17 l 2,5 blg Refermentacja: 9 dni 100 g cukru Planowałem kwasa z owocami, jednak w sklepach nie mogłem dostać żadnych mrożonych owoców z wyjątkiem truskawek. Decyduję się na czystego kwasa. Edytowane 23 Września 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 23 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) 30. Rye APASłód pilzneński (Bestmalz) – 4,0 kg Słód żytni ( Weyermann ) – 1,0 kg Zacieranie: 64-66 C – 60 min 78C – 10 min Chmielenie: Chinook 20 g -60 min. Chinook 20 g – 30 min. Citra 20 g – 5 min. Citra 30 g – 0 min. Chinook 10 g -0 min. Mosaic 50 g – chmielenie na zimno ( 3 dni) Do fermentora trafia 21l 13 blg. Fermentacja: US-05 1 saszetka Burzliwa: 13 dni, temp. 1 dzień 17-18C, 2 dzień 18-19C, 5 dni 18C, pozostałe dni 19-22C Cicha: 8 dni, 19-22C Po cichej: 19L ?? blg Refermentacja: 10 dni 110 g cukru Edytowane 4 Listopada 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) 31. Milk Stout Słód Pale Ale (Weyermann) – 3,0 kg Płatki owsiane błyskawiczne – 1,5 kg Słód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kg Słód Carafa I (Weyermann) – 0,2 kg Słód Carafa II (Weyermann) – 0,2 kg Palony jęczmień (Weyermann) – 0,1 kg Laktoza - 0,5 kg (na 15 min. gotowania) Zacieranie: 64-67 C – 60 min 78C – 10 min Słody palone wrzucam po 30 min. zacierania. Chmielenie: Marynka 25 g -60 min. Do fermentora trafia 22 l 15 blg. Fermentacja: US-05 gęstwa Burzliwa: 11 dni, pierwsze 4 dni 17-19C, pozostałe 19-22C Cicha: 10 dni 19-22C Po cichej: 21L ?? blg Refermentacja: 11 dni 90 g cukru Edytowane 4 Listopada 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 14 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 (edytowane) 32. Rye APA IISłód pilzneński (Bestmalz) – 4,0 kg Słód żytni ( Weyermann ) – 1,0 kg Zacieranie: 64-66 C – 60 min 78C – 10 min Chmielenie: Chinook 20 g -60 min. Chinook 20 g – 30 min. Mosaic 20 g – 5 min. Mosaic 30 g – 0 min. Chinook 10 g -0 min. Citra 50 g – chmielenie na zimno ( ? dni) Do fermentora trafia 22l 13 blg. Fermentacja: US-05 1 saszetka Burzliwa: 12 dni, temp. 1 dzień 16-17C, 2 dzień 17-18C, 7 dni 18C, pozostałe dni 19-21C Cicha: 13 dni, 19-20C Po cichej: 20L 3 blg Refermentacja: ?? dni 115 g cukru Poprzednia warka żytniego APA na tyle mi smakowała, że postanowiłem ją powtórzyć. Tym razem jednak Mosaic poszedł do kotła, a Citrą będę chmielił na zimno. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się