Turu Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 1. Dry Stout ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg palony jęczmień 300 g palony jęczmień (w muślinowej siateczce) wrzucam po kilkunastu minutach podgrzewania gara, wyjmuję przed dodaniem ekstraktów chmielenie: East Kent Golding 30 g – 60 min East Kent Golding 20 g – 10 min Fermentacja: Safale S-04 Burzliwa: 8 dni 20-23C Cicha: 7 dni 20-23C W 2 dniu fermentacji uciekło mi przez rurkę sporo piany. Piwo wyszło dosyć wodniste, mało wyraziste. Lekka kwaskowatość i niewysokie nasycenie, no ale to wszystko mieści się w ramach stylu. Z czasem zyskuje więcej charakteru, smakuje w tej chwili lepiej niże te 4-5 tyg. po butelkowaniu. Obecnie piana intensywniejsza, z drugiej strony mniej trwała niż przy świeżym piwie. Aromat przyjemny, kawowy. Do poprawy barwa, na pewno nie jest to nieprzejrzysta czerń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 2. AIPA Ekstrakt słodowy Jasny WES 1,7 kg - 3 szt. Chmielenie: Warrior 20 g – 60 min. Palisade 50 g – 25 min. Glacier 20 g – 5 min. Citra 25 g – 1 min. Glacier 30 g – chmielenie na zimno (9 dni) Fermentacja: Safale US-05 Burzliwa: 10 dni 20-23C Cicha: 9 dni 21-25C Refermentacja:11 dni w temp. pokojowej Pod koniec cichej skoczyła mi temperatura, dochodząc do 25C. Przy zlewania na cichą z fermentora unosił się ładny, kwiatowo-cytrusowy aromat, przy butelkowania zero aromatu chmielowego, za to wyraźne nuty rozpuszczalnikowe. Przy 1 konsumpcji okazuje się, że nie jest źle. Rozpuszczalnika nie czuć (przynajmniej ja nie czuję ) cytrusy, a w szczególności grejpfrut, już jak najbardziej. Z każdym tygodniem aromat słabnie, goryczka również. Wnioski na przyszłość: 20g chmielu na goryczkę to jednak za mało (przy tym stylu oczywiście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 3. American Amber Ale Słód Pale Ale - 3kg Słód Monachijski - 0,8kg Słód Crystal 150 - 0,3kg Zacieranie: 68C – 70 min. 78C – 5 min. Chmielenie: Bravo 15g – 60 min. Wilamette 25g – 10 min. Wilamette 25g – 1 min. Cascade 20g. – 1 min. Fermentacja: Safale US-05 Burzliwa: 10 dni 20-22C Cicha: 8 dni 20-22C 2,5 blg Refermentacja:10 dni w temp. pokojowej Pierwsze zacieranie i pierwsze problemy. Przede wszystkim trudności z utrzymaniem temperatury zacieru w 40l. garnku. Mimo mieszania, zacier w różnych miejscach wykazuje inną temperaturę, różnice nawet 5C. Małe problemy z filtracją i wysładzaniem. W sumie otrzymałem zaledwie 13l. piwa, chmiel obliczony na 20l., tak więc piwo na pewno zbyt goryczkowe jak na ten styl, jednak w cale mi to nie przeszkadza . Zbyt ciemna barwa, mocno zmętniona. Goryczka o innym profilu niż w AIPIE, zdecydowanie mniej grejpfrutowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 4. Belgian Specialty Ale Słód pilzneński - 5,0 kg Słód pszeniczny - 0,7 kg Słód karmelowy jasny Steinbach - 0,3 kg Zacieranie: 63C – 40min 72C – 20 min. 78C – 5min. Chmielenie: Marynka 30g.- 60 min. Chinook 5g. – 60 min. Lubelski 15g. – 10 min. Chinook 5 g. – 10 min. Dodatki: Cukier kandyzowany 0,5 kg - 10 min. Curaçao 10 g - 10 min. Kolendra 10 g - 10 min. Fermentacja: Sabrew S-33 2 paczki Burzliwa: 9 dni 20-22C Cicha: 12 dni 20-22C 4,5 blg Refermentacja:14 dni w temp. pokojowej Filtracja poszło dużo sprawniej niż przy poprzedniej warce. Pierwszy raz za cel postawiłem sobie, aby piwo było klarowne. Po 10 dniach cichej, przy mierzeniu ekstraktu, piwo prawie idealnie klarowne. Niestety, przy przenoszeniu fermentora na szafkę musiałem wzburzyć osad i gdy po 2 dniach zabierałem się za butelkowanie piwo było już zmętnione. Może przy następnej warce się uda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Po 10 dniach cichej, przy mierzeniu ekstraktu, piwo prawie idealnie klarowne. Niestety, przy przenoszeniu fermentora na szafkę musiałem wzburzyć osad i gdy po 2 dniach zabierałem się za butelkowanie piwo było już zmętnione. Może przy następnej warce się uda Drugi fermentor to konieczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Mam 2 fermentory, po cichej przelałem całość właśnie do drugiego fermentora, w którym miałem przygotowany roztwór cukru w wodzie. Niestety w niczym to nie pomogło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) 5. Belgian IPA Słód Pale Ale – 3,1 kg Słód pilzneński - 3,0 kg Słód Cara Blond - 0,25 kg Słód Biscuit - 0,2 kg Zacieranie: 68C – 60min. 78C – 5min. Chmielenie: Apollo 20g.- 60 min. Chinook 10 g. – 60 min. Cacade 20 g. – 30 min. Cascade 20 g. – 20 min. Amarillo 20g. – 20 min. Amarillo 20g. – 10 min. Dodatki: Cukier kandyzowany 0,2 kg - 10 min. Amarillo 50 g – chmielenie na zimno ( 14dni) Cascade 15 g - chmielenie na zimno ( 12dni) Amarillo 20 g – chmielenie na zimno ( 12dni) Amarillo 20 g – chmielenie na zimno ( 4dni) Fermentacja: Fermentis T-58 Burzliwa: 12 dni 19-20C Cicha (?): 16 dni 18-20C 3,0 blg Refermentacja: 11 dni w temp. pokojowej Po 9 dniach burzliwej piwo zeszło do 5 blg, odczekałem 3 dni, nic się nie zmieniło, więc zlałem na cichą. Jak się okazało później, był to błąd. Po przelaniu do drugiego fermentora piwo zaczęło dalszą fermentację, osiągając poziom 3 blg. Przeciągnęło się więc chmielenie na zimno. Obawiając się, że aromat ulotni się, dosypałem jeszcze na ostatnie 4 dni 20g Amarillo. Marzyło mi się piwo w stylu Wildeman Farmhouse IPA z Flying Dog, tak więc zdecydowałem się na zestaw 25l. Belgian IPA z Twojego Browaru. Piwo wyszło mało belgijskie, jedynie po ogrzaniu, w aromacie, czuć nieco przyprawowych nut. Może po leżakowaniu nuty belgijskie będą wyraźniejsze? Aromat naprawdę intensywny, cytrusowy. Goryczka dosyć mocna, ale przyjemna. Piwo jasne, fajnie orzeźwiające. Edytowane 8 Lutego 2014 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 6. Black IPA Słód Pale Ale – 6,3 kg Słód karmelowy ciemny - 0,2 kg Słód monachijski – 0,5kg Słód czekoladowy ciemny- 0,2 kg Pszenica prażona - 0,3 kg Zacieranie: 64 C – 90 min. 78C – 5min. Ciemne słody wrzucam pod koniec zacierania, łącznie z podgrzewaniem do 78C spędzają one w garze ok. 20 min. Chmielenie: Tomahawk 30g. - 90 min. Warrior 25 g. – 50 min. Amarillo 15g. – 20 min. Amarillo 10g. – 10 min. Amarillo 20g. – 1 min. Cascade 40 g – chmielenie na zimno ( 5 dni) Centennial 30 g - chmielenie na zimno ( 4 dni) Simcoe 20 g – chmielenie na zimno ( 3dni) Fermentacja: Fermentis US-05 2 szaszetki Burzliwa: 14 dni 20-21C Cicha: 12 dni 19-20C 4,5 blg Refermentacja: 11 dni w temp. pokojowej Zdecydowanie najlepsze piwo jakie uwarzyłem. Dobry aromat, dobra goryczka. Piwo wyszło dosyć gęste, pełne, ale świetnie pijalne. Do powtórzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 7. Porter Bałtycki Słód Wiedeński – 3,8 kg Słód Monachijski – 3,0 kg Słód karmelowy jasny – 0,35kg Słód karmelowy 600- 0,4 kg Słód czekoladowy- 0,45 kg Zacieranie: 62 C – 30 min. 73C – 45min. 78C – 2min. Palone słody wrzucam na ok. 40 min. Chmielenie: Marynka 35 g.- 70 min. Lubelski 20 g. – 30 min. Fermentacja: Fermentis US-05 2 szaszetki Burzliwa: 14 dni 20-21C Cicha: 14 dni 21-23C 6,5 blg Refermentacja: 10 dni w temp. pokojowej Jako że nie mam warunków do dolnej fermentacji, postanowiłem użyć drożdży US-05. Niecały miesiąc od zabutelkowania piwo smakuje całkiem nieźle, jest wyraźne palone, zresztą taki efekt chciałem uzyskać. Mam na dzieję, że z czasem będzie tylko zyskiwać na smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Po niecałych 3 miesiącach leżakowania w butelkach, porter jest wyraźnie przegazowany. Co prawda nie ma gushingu, ale piwo przy nalewaniu bardzo mocno się pieni, mocne wysycenie przeszkadza też w piciu. Sam smak jest ok. Testowo popuściłem gaz w 1 butelce, zobaczymy jaki da to efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) 8. APA Słód Pale Ale – 4,0 kg Słód Carahell - 0,3 kg Zacieranie: 65-66 C – 60 min. 78C – 5min. Chmielenie: Chinook 20 g. -60 min. Chinook 10 g. – 30 min. Citra 20g. – 20 min. Citra 10g. – 10 min. Citralo 10g. – 0 min. Citra 60 g – chmielenie na zimno ( 3 dni) Fermentacja: Fermentis US-05 Burzliwa: 10 dni (5 dni 18-19C, 5 dni 20-21C) Cicha: 11 dni 20-21C 2,5 blg Refermentacja: 9 dni w temp. pokojowej Przy tej warce za główny cel postawiłem sobie utrzymanie niskiej temperatury fermentacji. Udało się, piwo wyszło bardzo przyjemne, lekkie, pijalne, o wyraźnej, ale nieprzesadzonej, niezalegającej goryczce. Połączenie Chinooka i Citry dało dobry efekt, na bazie tej receptury będę chciał uwarzyć AIPĘ, ale to już w przyszłym roku, na świeżych chmielach. Edytowane 15 Listopada 2014 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) 9. American Oatmeal StoutSłód Pale Ale – 5,0 kgpłatki owsiane - 0,8 kgSłód Caraaroma – 0,5 kgSłód Carafa I – 0,4 kgPalony jęczmień – 0,2 kgZacieranie:65-68 C – 90 min78C – 10 minCarafę wrzucam po godzinie zacierania, palony jęczmień przed podniesieniem temperatury do wygrzewu.Chmielenie:Simcoe 30 g - 60 minSimcoe 20g – 0 minFermentacja: Fermentis US-05 1 saszetkaBurzliwa: 12 dn, 19-21CCicha: 12 dni 20-21C22 l. 4,0 blgRefermentacja: 15 dni w temp. okojowej, 90 g cukru. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Oatmeal Stout, po miesiącu w butelkach, niestety rozczarowuje. W smaku jest mało wyrazisty, mało palony (co mnie mocno dziwi, wydaje mi się, że palonych słodów dałem całkiem sporo), w dodatku na finiszu pojawia się dziwny posmak, który czasem wyłapywałem też w moim porterze. Edycja: po paru tygodniach piwo zmieniło się zdecydowanie na plus, spora paloność, dobra goryczka. Trochę tylko alkoholu pałęta się w aromacie. Edytowane 21 Lutego 2015 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) 10. Smoked rye porter Słód Pale Ale (Strzegom) – 2,0 kgSłód jęczmienny wędzony (Weyermann) - 2,0 kgPłatki żytnie błyskawiczne – 1,2 kgSłód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kgSłód Caramunich II (Weyermann) – 0,2 kgSłód Carafa II special (Weyermann) – 0,4 kgPłatki pszeniczne błyskawiczne – 0,2 kgZacieranie:65-68 C – 90 min78C – 5 minCarafę wrzucam po godzinie zacierania.Chmielenie:Marynka 30 g - 60 minMarynka 20g – 10 minDo fermentora trafia 21,5l. 16blg.Fermentacja: Fermentis S-04 1 saszetkaBurzliwa: 11 dni, 1 dzień – temp. 18-19C, 2 kolejne dni 18-20C, dalej 19-21CCicha: 10 dni 20-21CPo cichej: 19,5l. 4,5 blgRefermentacja: 15 dni, 85g cukru Edytowane 17 Marca 2015 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) 9. American Oatmeal Sout Noooo, Super Stout! Aromaty ciemnych słodów- kawa, czekolada, odpowiednia paloność, kwasowość wręcz idealna, oleiste z bardzo dobrą pełnią, ma duży potencjał do leżakowania. Super piwo, dzięki! Edytowane 31 Marca 2015 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Fajnie że smakowało, dzięki za opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 10. Smoked rye porter Wędzonki praktycznie brak, żyto fajnie wyczuwalne, mocno oblepia podniebienie. Generalnie jest ok, ale chyba musi jeszcze poleżakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) 11. Oatmeal StoutSłód Pale Ale (Strzegom) – 3,0 kgSłód monachijski I (Weyermann) - 1,0 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 0,8 kgPalony jęczmień (Weyermann) – 0,3 kgSłód Carafa I (Weyermann) – 0,2 kgZacieranie:65-68 C – 90 min78C – 5 minCarafę i palony jęczmień wrzucam po godzinie zacierania.Chmielenie:Sybilla 35 g - 60 minSybilla 15 g – 10 minDo fermentora trafia 21,5l. 14 blg.Fermentacja: Fermentis S-04 1 saszetkaBurzliwa: 13 dni, 2 dni – temp. 18-19C, 2 kolejne dni 18-20C, dalej 19-21CCicha: 8 dni 19-21CPo cichej: 20l. 3,5 blgRefermentacja: 13 dni, 95g cukru Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) 12. AIPASłód Pale Ale (Weyermann) – 3,0 kgSłód pszeniczny (Weyermann) - 1,0 kgPłatki ryżowe błyskawiczne – 0,5 kgSłód Carahell (Weyermann) – 0,4 kgZacieranie:65-66 C – 90 min78C – 5 minChmielenie:Chinook 35 g -60 min.Chinook 15 g – 30 min.Citra 20g – 15 min.Citra 30g – 0 min.Mech irlandzki 5 g - 10 min. Galaxy 50 g – chmielenie na zimno ( 5 dni) Amarillo 50 g – chmielenie na zimno ( 3 dni)Do fermentora trafia 24,5l 16 blg.Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetkaBurzliwa: 13 dni, 1 dzień – temp. 21C, 2 dzień 21-22C, pozostałe dni 20-21C Cicha: 15 dni 20-21C, 22,5LPo cichej: 21,5l 3,0 blgRefermentacja: 10 dni, 105g cukru Przed chmieleniem na zimno piwo prawie idealnie klarowne, przy rozlewie już bardzo mętne, pończocha jednak nie sprawdziła się przy filtracji chmielin. Mam nadzieję, że piwo w butelkach choć trochę się sklaruje. Dziwną sytuację miałem przy zlewania schłodzonej brzeczki do fermentora. Przelewałem brzeczkę z pewnej wysokości, jak zwykle zresztą, a ta strasznie się pieniła, przy 15 litrach było już tyle piany, że musiałem ją zbierać łyżką. Może dzięki tak mocnemu natlenieniu piwo ładnie odfermentowało. Edytowane 3 Czerwca 2015 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 7. Porter Bałtycki Trafiła mi się ostatnio kompletnie odgazowana butelka, piany praktycznie brak, ale piwo smakowało świetnie. Po 10 m-cach leżakowaniu porter jest dosyć wytrawny, lekko kwaskowy, pełny, z wyraźną nutą wiśni w czekoladzie. 8. APA Już dawno wypite, dobre było! 9. American Oatmeal Stout Jestem z tego piwa bardzo zadowolony, mocno palone, a przy tym gładkie, aksamitne, myślę, że płatki owsiane zrobiły odpowiednią robotę. Ładny aromatem czekoladowo-kawowy. Solidna piana, barwa czarna, nieprzejrzysta. Chmielu praktycznie nie wyczuwam. 10. Smoked rye porter Przez pierwszy miesiąc od zabutelkowania bardzo fajnie wyczuwalne żyto, piwo było gęste, wręcz oleiste. Z upływem czasu efekt zanikł, nie mam pojęcia dlaczego. Wędzonka o profilu boczkowo-szynkowym , wyczuwalna dopiero po mocnym ogrzaniu, w temperaturze pokojowej. Słaba piana, wyraźna wada w aromacie w postaci rozpuszczalnika/farby. Wypić można, aczkolwiek więcej sobie po tym piwie obiecywałem. 11. Oatmeal Stout W aromacie i smaku niby wszystko ok, jest kawa, jest czekolada, ale całość jest nieco zamulająca, dosyć słabo pijalna. Może to kwestia płytkiego odfermentowania? Mam też wrażenie, że piwa na US-05 smakują mi jednak bardziej niż na S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) 13. RosankeSłód Pale Ale (Strzegom) – 2,0 kgSłód wędzony (Weyermann) - 1,0 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 0,8 kg Płatki żytnie błyskawiczne – 0,4 kg Płatki orkiszowe błyskawiczne – 0,4 kgSłód caraamber (Weyermann) – 0,1 kg Słód Carafa I (Weyermann) – 0,1 kg (na wygrzew)Zacieranie:65-68 C – 90 min78C – 5 minChmielenie:Marynka 30 g - 60 minMarynka 20 g – 5 min Dodatki: Rumianek – 8 g – 5 min Pokrzywa – 4 g – 5 minMech irlandzki 4 g - 10 min. Do fermentora trafia 25l 11 blg.Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetkaBurzliwa: 15 dni, 5 dni – temp. 19-20C, pozostałe dni 20-22C Cicha: 7 dni – temp. 20-24C, 22,5LPo cichej: 21l 2,5 blgRefermentacja: 16 dni, 105g cukru Piwo zdobyło 3 miejsce w Warmińskim Konkursie Piw Domowych. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 14. Rye StoutSłód Pale Ale (Weyermann) – 3,0 kgSłód żytni (Weyermann) - 1,0 kgPłatki jęczmienne błyskawiczne – 0,4 kgSłód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kgSłód Carafa I (Weyermann) – 0,3 kg Palony jęczmień (Weyermann) – 0,2 kgZacieranie:65-67 C – 90 min78C – 10 minCarafę wrzucam po 40 min. zacierania, palony jęczmień po godzinie.Chmielenie:Marynka 30 g - 60 minMarynka 20 g – 10 minDo fermentora trafia 22,0l 14 blg.Fermentacja: Fermentis US-05 1 saszetkaBurzliwa: 12 dni, 1 dzień 15-16C, 2 dni 17-18, dni – temp. 18-19C, 2 kolejne dni 18-20C, dalej 19-21CCicha: 16 dni 19-22CPo cichej: 20,5l. 3,5 blgRefermentacja: 14 dni, 105g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) 15. RISSłód Pale Ale (Weyermann) – 4,0 kgSłód monachijski (Weyermann) - 2,0 kgPłatki żytnie błyskawiczne – 0,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne – 0,4 kg Słód Carafa I (Weyermann) – 0,4 kg Słód Caraaroma (Weyermann) – 0,3 kgPalony jęczmień (Weyermann) – 0,3 kg Pszenica prażona (Strzegom) – 0,3 kg Słód Caramunich I (Weyermann) – 0,2 kgZacieranie:64-66 C – 90 min78C – 10 minPalone słody wrzucam od początku zacierania.Chmielenie:Tomahawk 50 g - 60 minDo fermentora trafia 20,0l 22 blg.Fermentacja: Fermentis US-05 2 saszetkiBurzliwa: 27 dni, 17 dni 14-15C, 10 dni 20-21C Cicha: 21 dni 20-22C + 50 g płatków dębowych mocno opiekanychPo cichej: niecałe 20l 5,5 blgRefermentacja: 13 dni, 65 g cukru Edytowane 13 Lutego 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) 16. Smoked StoutSłód wędzony Cherry Briess – 2,5 kg Słód Pale Ale (Weyermann) – 2,0 kgPłatki owsiane błyskawiczne – 0,5 kg Słód Carafa I (Weyermann) – 0,3 kg Palony jęczmień (Weyermann) – 0,25 kg Zacieranie:64-66 C – 90 min78C – 10 minPalone słody wrzucam po 40 min. zacierania.Chmielenie:Marynka 30 g - 60 minMarynka 20 g – 10 minDo fermentora trafia 22,0l 15 blg.Fermentacja: Fermentis US-05Burzliwa: 16 dni, 7 dni 14-15C, 9 dni 18-21C Cicha: 10 dni 20-21CPo cichej: 21l 3,5 blgRefermentacja: 11 dni, 100 g cukru Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez Turu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Miło widzieć, że jesteś "aktywny". Coś nas ostatnio opuściłeś ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się