Skocz do zawartości

Pawła browar - WpB Brewery


05paw

Rekomendowane odpowiedzi

27.04.2014

 

IRA - zabutelkowana, 165 g cukru na 22 L, FG: 1.018

 

Bitter - zabutelkowany, 120 g cukru na 21 L, FG: 1.010

 

Belgian Pale Ale - przelane na cichą i przeniesione w temp. 18-20°C, SG: 1.012

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

# Warka nr 27

 

Szybkie Pszeniczne

 

Warzone 13.08.2014

 

Dane

  • Wielkość warki: 37l
  • Gęstość początkowa: SG 1.052
  • Wydajność: 73,6% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG: 1.010
  • Alkohol (obj.): 5,5%

Surowce fermentowalne:

  • 3,50 kg Pilsner Malt
  • 5,00 kg Pszeniczny

Chmiele:

  • 35 g Lubelski

Drożdże:

  • WB – 06 (11,5g)

Schemat zacierania:

  • 44°C – 15'
  • 63°C – 30'
  • 72°C - 30'
  • 76°C - 10'

 

30.08.2014 - Rozlew, piwo poszło do 40 butelek 0,5l i do jednego kega Cornelius.

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 28

 

AIPA

 

Warzone 23.08.2014

Dane

  • Wielkość warki: 27l
  • Gęstość początkowa: SG 1.064
  • Wydajność: 72,8% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG: 1.014
  • Alkohol (obj.): 6,6%

Surowce fermentowalne:

  • 7 kg Maris Otter
  • 0,20 kg Pszeniczny
  • 0,2 kg Carapils
  • 0,2 kg Vienna
  • 0,15 kg Crystal (160EBC)

Chmiele:

  • 50 g Citra
  • 25 g Amarillo
  • 20 g Cascade

Drożdże:

  • US-05

Schemat zacierania:

  • 66°C - 70'
  • 76°C - 10'

Schemat chmielenia:

  • 50 g Citra – 60'
  • 15 g Amarillo - 15'
  • 20 g Cascade + 10 g Amarillo - 0'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 29

 

Bitter

 

Warzone 24.08.2014

 

Dane

  • Wielkość warki: 25L
  • Gęstość początkowa: SG: 1.050
  • Wydajność: 75,5% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG: 1.010
  • Alkohol (obj.): 5,2% vol.

Surowce fermentowalne:

  • 5 kg Pilsner
  • 0,2 kg Crystal (160EBC)
  • 50 g palony jęczmień

Chmiele:

  • 20 g Perle
  • 20 g EKG
  • 20 g Challenger
  • 15 g Fuggle

Drożdże:

  • Danstar Notthingham

Schemat zacierania:

  • 65°C – 30'
  • 72°C – 30'
  • 76°C - 10'

Schemat chmielenia:

  • 20 g Perle – 60'
  • 20 g EKG – 30'
  • 20 g Challenger – 10'
  • 15 g Fuggle – 0'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pora się pochwalić sprzętem zakupionym w trakcie urlopu :)

 

med_gallery_6718_340_5354445.jpg

 

med_gallery_6718_340_3244538.jpg

 

med_gallery_6718_340_5810713.jpg

 

med_gallery_6718_340_6553444.jpg

 

I jeszcze sprzęt zakupiony przed urlopem, głównie do użytku w kuchni ale sporo przydaje się też przy pakowaniu chmielu:

 

med_gallery_6718_340_2415407.jpg

 

med_gallery_6718_340_6697332.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brakuje mi teraz nieco czasu na warzenie piwa ale szykuję się do kilku serii różnych piw. W browarze pojawił się nowy sprzęt i chęć podjęcia tematu mrożenia drożdży.

 

med_gallery_6718_340_4327919.jpg

 

med_gallery_6718_340_183771.jpg

 

Z mieszadła jestem najbardziej zadowolony i dumny :) Kupiony w NO w dobrej cenie, w przeliczeniu na zł to około 250-300.

 

med_gallery_6718_340_2521994.jpg

 

W planach na przyszły miesiąc jeszcze jest refraktometr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# Warka nr 30

 

Pszeniczne Anteks

 

Warzone 27.09.2014

Dane

  • Wielkość warki: 21L
  • Gęstość początkowa: SG 1.048
  • Wydajność: 79,5% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG ??
  • Alkohol (obj.): ??

Surowce fermentowalne:

  • 1,2 kg Pilsner (Best Maltz)
  • 2,8 kg Pszeniczny (Best Maltz)

Chmiele:

  • 30 g Lubelski

Drożdże:

  • WLP-300 Hefeweizen

Schemat zacierania:

  • 45°C – 15'
  • 55°C – 15'
  • 62°C – 40'
  • 72°C – 40'
  • 76°C - 10'

Schemat chmielenia:

  • 30 g Lubelski – 60'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# Warka nr 31

 

Pszeniczne Ciemne

 

Warzone 09.10.2014

 

Dane

  • Wielkość warki: 21L
  • Gęstość początkowa: SG 1.049
  • Wydajność: 75% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG 1.010
  • Alkohol (obj.):5,5%

Surowce fermentowalne:

  • 0,5 kg Pilsner (Best Maltz)
  • 2,2 kg Pszeniczny (Best Maltz)
  • 1,3 kg Munih
  • 0,25 Melanoidowy
  • 0,15 Czekoladowy

Chmiele:

  • 20 g Tettnang

Drożdże:

  • WLP-300 Hefeweizen (gęstwa)

Schemat zacierania:

  • 44°C – 15'
  • 63°C – 45'
  • 72°C – 20'
  • 76°C - 10'

Schemat chmielenia:

  • 20 g Tettnang – 60'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 32

 

Belgian Pale Ale

 

Warzone 02.11.2014

 

Dane

  • Wielkość warki: 25L
  • Gęstość początkowa: SG 1.052
  • Wydajność:80% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG 1.008
  • Alkohol (obj.):5,8%

Surowce fermentowalne:

  • 3,5 kg Pale Ale (Best Maltz)
  • 1 kg Munich (Best Maltz)
  • 0,4 kg Biscuit
  • 0,20 Caramalt

Chmiele:

  • 25g Brewer's Gold - 60'
  • 20g Styran Goldings – 15'

Drożdże:

  • WLP-570 Belgian Golden Ale

Schemat zacierania:

  • 64°C – 20'
  • 72°C – 45'
  • 76°C - 10'

Edit: 09.12.2014

 

Piwo w temp. pokojowej po otwarciu wali jak fontanna/szampan, jak jest schłodzone to jest wszystko ok. Piana ładna, drobno i średnio pęcherzykowa, redukuje się w średnim tempie i zostawia ślad na szklance.

Jestem bardzo rozczarowany aromatem który nie jest wyraźny, poprzednie BPA na sucharkach BELGIAN ALE M27 Mangrove Jack's o wiele bardziej mi się podobało, przekłada się to też na smak piwa. Możliwe że wina leży w temp. fermentacji która przebiegała w 20-22 stopniach.

Piwo jest dobre ale nie zachwyca mnie tak jak poprzednie w tym stylu. Nawet piwo kolegi zrobiona na S-33 bardziej mi przypadło do gustu niż to na WLP570.

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 33

 

Cream Ale

 

Warzone 03.11.2014

 

Dane

  • Wielkość warki: 22L
  • Gęstość początkowa: SG 1.050
  • Wydajność:97% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG 1.007
  • Alkohol (obj.):5,6%

Surowce fermentowalne:

  • 1 kg Pale Ale (Best Maltz)
  • 2 kg Pilsen (Best Maltz)
  • 0,6 kg Płatki Kukurydziane

Chmiele:

  • 20g Cascade - 60'
  • 10g Cascade – 10'

Drożdże:

  • WLP-029 German Ale/Kolsch

Schemat zacierania:

  • 50°C – 30'
  • 64°C – 75'
  • 76°C - 10'

 

 

Edit: 09.12.2014

 

Degustacja: Początkowo (zaraz po nagazowaniu, 1 tydzień) piwo miało bardzo owocowy aromat i goryczka która mi nie pasowała ale nie potrafię jej opisać. Teraz po 2 tygodniach aromat ten niemal zanikł i goryczka stała się przyjemna. Piwo ma bardzo dobrą pianę, która utrzymuje się długo i pozostawia oblepione szkło. Całkiem smaczne piwo nieco podobne do lagera. Występuje lekkie zmętnienie na zimno. Co mnie dziwiło to osad na dnie butelki który jest "średnio mocno" zbity ale po wypłukaniu butelki zaraz po nalaniu zostają punkty których nie da się wypłukać, tak jakby z pędzla nakapało i nie chciało zejść. Soda ładnie sobie z tym radzi ;)

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 34

 

Kolsch

 

Warzone 23.11.2014

Dane

  • Wielkość warki: 22L
  • Gęstość początkowa: SG 1.050
  • Wydajność:86,7% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG ??
  • Alkohol (obj.):??

Surowce fermentowalne:

  • 3,5 kg Pilsen (Best Maltz)
  • 0,5 kg Pszeniczny (Best Maltz)

Chmiele:

  • 10g Magnum - 60'
  • 20g Tettnang – 15'

Drożdże:

  • WLP-029 German Ale/Kolsch (gęstwa)

Schemat zacierania:

  • 52°C – 10'
  • 64°C – 45'
  • 72°C20'
  • 76°C – 5'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 35

 

Quadrupel

 

Warzone 23.11.2014

 

Dane

  • Wielkość warki: 20L
  • Gęstość początkowa: SG 1.096
  • Wydajność:84,9% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG ??
  • Alkohol (obj.):??

Surowce fermentowalne:

  • 4,5 kg Pilsen (Best Maltz)
  • 1,5 kg Pale Ale (Best Maltz)
  • 0,5 kg Pszeniczny (Best Maltz)
  • 0,3 kg Arome
  • 0,2 kg Special B
  • 0,2 Fawcett Crystal II
  • 1L Candi Syrup Brewferm

Chmiele:

  • 40g Strian Goldings – 60'
  • 10g Saaz – 60'
  • 15g EKG0'

Drożdże:

  • WLP-570 Belgian Golden Ale (gęstwa)

Schemat zacierania:

  • 55°C – 0'
  • 63°C – 20'
  • 66°C – 30'
  • 71°C15'
  • 76°C – 5'

Zapomniałem dodać EKG :(

 

03.01.2015 - SG: 1.030

 

17.01.2015 - SG: 1.014 (3,58 P*)

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# Warka nr 36

 

Altbier

 

Warzone 10.12.2014

 

Dane

  • Wielkość warki:25L
  • Gęstość początkowa: SG 1.054
  • Wydajność: 77,7% (BS)
  • Gęstość końcowa:FG 1.012
  • Alkohol (obj.): 5,5%

Surowce fermentowalne:

  • 5 kg Munich (Best Maltz)
  • 0,25 kg Crystal 150EBC
  • 0,25 kg Viena

Chmiele:

  • 40g Magnum – 60'
  • 10g Tetang – 60'

Drożdże:

  • WLP-029 German Ale/Kolsh (gęstwa)

Schemat zacierania:

  • 50°C – 20'
  • 64°C – 20'
  • 72°C – 45'
  • 76°C – 5'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# Warka nr 37

 

Pszeniczne

 

Warzone 25.01.2015

 

Dane

  • Wielkość warki: 25L
  • Gęstość początkowa: SG 1.040
  • Wydajność: 78,9% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG 1.010
  • Alkohol (obj.): 4,4%

Surowce fermentowalne:

  • 2,8 kg Pszeniczny
  • 1,2 kg Pilsneński

Chmiele:

  • 20g Lubelski – 60'

Drożdże:

  • WB-06

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 38

 

Pale Ale Galaxy

 

Warzone 04.02.2015

 

Dane

  • Wielkość warki: 25L
  • Gęstość początkowa: SG 1.050
  • Wydajność: 82% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG ????
  • Alkohol (obj.): ??%

Surowce fermentowalne:

  • 5 kg Pale Ale
  • 0,3 kg Pale Crystal
  • 0,1 Caramel Pils

Chmiele:

  • 20g Galaxy – 60'
  • 10g Galaxy – 30'
  • 10g Galaxy – 10'
  • 15g Galaxy – 0'
  • 15g Galaxy – 7dni
  • 20g Galaxy – 3 dni

Drożdże:

  • WLP-001 Caifornia Ale

Schemat zacierania:

  • 64°C – 75'
  • 76°C – 10'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 39

 

Belgian Pale Ale

 

Warzone 05.02.2015

 

Dane

  • Wielkość warki: 27L
  • Gęstość początkowa: SG 1.044
  • Wydajność: 75,5% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG 1.???
  • Alkohol (obj.): ??%

Surowce fermentowalne:

  • 3,5 kg Pale Ale (Best Maltz)
  • 1 kg Munich (Best Maltz)
  • 0,4 kg Aroma
  • 0,20 Caramalt

Chmiele:

  • 25g Brewer's Gold - 60'
  • 20g Styran Goldings – 15'

Drożdże:

  • WLP-530 Abbey Ale

Schemat zacierania:

  • 64°C – 20'
  • 72°C – 45'
  • 76°C - 10'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka nr 40

 

Engish Pale Ale

 

Warzone 07.02.2015

 

Dane

  • Wielkość warki: 20L (22)
  • Gęstość początkowa: SG 1.046
  • Wydajność: 78,6% (BS)
  • Gęstość końcowa: FG ????
  • Alkohol (obj.): ??%

Surowce fermentowalne:

  • 2,5 kg Pale Ale
  • 1 kg Munich
  • 0,5 kg Pszeniczny
  • 0,2 kg Crystal

Chmiele:

  • 20g Marynka – 60'
  • 15g EKG – 30'
  • 10g Fuggle – 10'
  • 10g Fuggle – 0'
  • 10g EKG – 0'

Drożdże:

  • Wyeast Labs 1318 (London Ale III)

Schemat zacierania:

  • 64°C – 75'
  • 76°C – 10'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 # Warka nr 41

    Dubbel

Warzone 22.03.2015

    Dane

  • Wielkość warki: 20L (22)

  • Gęstość początkowa: SG 1.070

  • Wydajność: 75,3% (BS)

  • Gęstość końcowa: FG 1.015

  • Alkohol (obj.): 7,3%

    Surowce fermentowalne:

 

  • 3,50 kg BestMälz Pale Ale
  • 1,00 kg Fawcett Vienna
  • 0,50 kg BestMälz Wheat
  • 0,30 kg Castle Malting Biscuit
  • 0,30 kg Fawcett Pale Crystal
  • 0,10 kg Castle Malting Special B
  • 0,25 kg Candi Sugar, Amber

 

    Chmiele:

  • 25g Challenger – 60'

  • 15g Styrian Goldings – 15'

    Drożdże:

  • WLP-530 Abbey Ale

    Schemat zacierania:

  • 64°C – 20'

  • 72°C – 40'

  • 76°C – 10'

 

 

W BPA i EPA zostały pomyłkowo zamienione drożdże i WL1318 trafiły też do Dubbla, piwa pitne ale trochę dziwnie smakują.

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 # Warka nr 42

    IPA


    Dane:

  • Wielkość warki: 27L

  • Gęstość początkowa: SG 1.064

  • Wydajność: 72,8% (BS)

  • Gęstość końcowa: FG 1.???

  • Alkohol (obj.): ????%

    Surowce fermentowalne:

 

  • 7,00 kg Pale Ale

  • 0,20 kg Carapils

  • 0,20 kg Vienna

  • 0,20 kg Wheat

  • 0,15 kg Ceystal

    Chmiele:

  • 50 g Citra – 60'

  • 15 g Amarillo - 15'

  • 10 g Amarillo – 0'

  • 20 g Cascade - 0'

    Drożdże:

  • WLP-001 California Ale

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 # Warka nr 43

    Belgian Pale Ale

Warzone 12.04.2015

    Dane:

  • Wielkość warki: 2x22,5L

  • Gęstość początkowa: SG 1.054

  • Wydajność: 77,2% (BS)

  • Gęstość końcowa: FG 1.???

  • Alkohol (obj.): ????%

    Surowce fermentowalne:

 

  • 7,00 kg Pale Ale

  • 2,00 kg Munich

  • 0,80 kg Biscuit

  • 0,40 kg Caramalt

 

    Chmiele:

  • 50 g Brewers Gold – 60'

  • 30 g Goldings - 60'

  • 8 g Styrian Goldings – 15'

  • 30 g Fuggles - 15'

    Drożdże:

  • WLP-530 Abbey Ale

  • Fermentis Safbrew Abbaye

    Schemat zacierania:

  • 64°C – 20'

  • 72°C – 45'

  • 76°C – 10'

 

1. Do gotowania poszło ~52l,  OG: 1.048 podzielone na dwa garnki, chmiele podzielone po równo na każdy garnek. 

2. Wyszło 19,5l i 21l, po rozcieńczeniu i uzupełnieniu w każdym z fermentorów jest po 22,5l i OG: 1.054

 

29.04.2015

To co na fermentisach zostało zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru.

Część na WLP jest bardzo mętna jak kawa z mlekiem i postawiłem w chłodnej komórce z nadzieją na wyklarowanie się.

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 # Warka nr 44

    Bitter

Warzone 27.04.2015

    Dane:

  • Wielkość warki: 24

  • Gęstość początkowa: SG 1.060

  • Wydajność: 75,0% (BS)

  • Gęstość końcowa: FG 1.???

  • Alkohol (obj.): ????%

    Surowce fermentowalne:

 

  • 5,00 kg Pale Ale

  • 0,60 kg Wheat

  • 0,30 kg Amber

  • 0,30 kg Crystal (160 EBC)

 

    Chmiele:

  • 60 g Fuggle – 60'

  • 30 g East Kent Goldfings – 10'

    Drożdże:

  • WLP-002 English Ale

    Schemat zacierania:

 

  • 55°C – 0'

  • 66°C – 45'

  • 71°C – 15'

  • 77°C – 10'

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 # Warka nr 45

    Belgian Pale Ale

Warzone 28.04.2015

    Dane:

  • Wielkość warki: 25

  • Gęstość początkowa: SG 1.045

  • Wydajność: 71,5% (BS)

  • Gęstość końcowa: FG 1.???

  • Alkohol (obj.): ????%

    Surowce fermentowalne:

 

  • 3,50 kg Pale Ale

  • 1,00 kg Munich

  • 0,40 kg Biscuit

  • 0,20 kg Caramalt

 

    Chmiele:

  • 15 g Chinook – 60'

  • 20 g Fuggle – 15'

    Drożdże:

  • Fermentis Safbrew Abbaye

    Schemat zacierania:

  • 64°C – 20'

  • 72°C – 45'

  • 76°C – 10'

 

Nadal walczę aby uzyskać dobre BPA żeby było przynajmniej tak dobre jak to robione na M27. Ta warka postawiona na fermentację w temp. 25-27°C

Edytowane przez 05paw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

 # Warka nr 46

    Bitter HB v45L

Warzone 16.09.2015

    Dane:

  • Wielkość warki: 45L (wyszło 48l)

  • Gęstość początkowa: SG 1.046 (zakładane 1.043)

  • Wydajność: 82,5% (BS)

  • Gęstość końcowa: FG 1.???

  • Alkohol (obj.): ????%

    Surowce fermentowalne:

 

  • 8,00 kg Pilsneński

  • 0,10 kg Jęczmień Palony

  • 0,40 kg Crystal (150 EBC)

    Chmiele:

  • 42g Perle – 60'

  • 15g Chinook – 60'

  • 60g East Kent Goldfings – 15'

    Drożdże:

  • Safale S-04

    Schemat zacierania:

  • 65°C – 30'

  • 72°C – 30'

  • 76°C – 10'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.