05paw Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 27.04.2014 IRA - zabutelkowana, 165 g cukru na 22 L, FG: 1.018 Bitter - zabutelkowany, 120 g cukru na 21 L, FG: 1.010 Belgian Pale Ale - przelane na cichą i przeniesione w temp. 18-20°C, SG: 1.012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) # Warka nr 27 Szybkie Pszeniczne Warzone 13.08.2014 Dane Wielkość warki: 37l Gęstość początkowa: SG 1.052 Wydajność: 73,6% (BS) Gęstość końcowa: FG: 1.010 Alkohol (obj.): 5,5% Surowce fermentowalne: 3,50 kg Pilsner Malt 5,00 kg Pszeniczny Chmiele: 35 g Lubelski Drożdże: WB – 06 (11,5g) Schemat zacierania: 44°C – 15' 63°C – 30' 72°C - 30' 76°C - 10' 30.08.2014 - Rozlew, piwo poszło do 40 butelek 0,5l i do jednego kega Cornelius. Edytowane 2 Września 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) # Warka nr 28 AIPA Warzone 23.08.2014 Dane Wielkość warki: 27l Gęstość początkowa: SG 1.064 Wydajność: 72,8% (BS) Gęstość końcowa: FG: 1.014 Alkohol (obj.): 6,6% Surowce fermentowalne: 7 kg Maris Otter 0,20 kg Pszeniczny 0,2 kg Carapils 0,2 kg Vienna 0,15 kg Crystal (160EBC) Chmiele: 50 g Citra 25 g Amarillo 20 g Cascade Drożdże: US-05 Schemat zacierania: 66°C - 70' 76°C - 10' Schemat chmielenia: 50 g Citra – 60' 15 g Amarillo - 15' 20 g Cascade + 10 g Amarillo - 0' Edytowane 9 Września 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) # Warka nr 29 Bitter Warzone 24.08.2014 Dane Wielkość warki: 25L Gęstość początkowa: SG: 1.050 Wydajność: 75,5% (BS) Gęstość końcowa: FG: 1.010 Alkohol (obj.): 5,2% vol. Surowce fermentowalne: 5 kg Pilsner 0,2 kg Crystal (160EBC) 50 g palony jęczmień Chmiele: 20 g Perle 20 g EKG 20 g Challenger 15 g Fuggle Drożdże: Danstar Notthingham Schemat zacierania: 65°C – 30' 72°C – 30' 76°C - 10' Schemat chmielenia: 20 g Perle – 60' 20 g EKG – 30' 20 g Challenger – 10' 15 g Fuggle – 0' Edytowane 9 Września 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Pora się pochwalić sprzętem zakupionym w trakcie urlopu I jeszcze sprzęt zakupiony przed urlopem, głównie do użytku w kuchni ale sporo przydaje się też przy pakowaniu chmielu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Brakuje mi teraz nieco czasu na warzenie piwa ale szykuję się do kilku serii różnych piw. W browarze pojawił się nowy sprzęt i chęć podjęcia tematu mrożenia drożdży. Z mieszadła jestem najbardziej zadowolony i dumny Kupiony w NO w dobrej cenie, w przeliczeniu na zł to około 250-300. W planach na przyszły miesiąc jeszcze jest refraktometr. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) # Warka nr 30 Pszeniczne Anteks Warzone 27.09.2014 Dane Wielkość warki: 21L Gęstość początkowa: SG 1.048 Wydajność: 79,5% (BS) Gęstość końcowa: FG ?? Alkohol (obj.): ?? Surowce fermentowalne: 1,2 kg Pilsner (Best Maltz) 2,8 kg Pszeniczny (Best Maltz) Chmiele: 30 g Lubelski Drożdże: WLP-300 Hefeweizen Schemat zacierania: 45°C – 15' 55°C – 15' 62°C – 40' 72°C – 40' 76°C - 10' Schemat chmielenia: 30 g Lubelski – 60' Edytowane 28 Września 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) # Warka nr 31 Pszeniczne Ciemne Warzone 09.10.2014 Dane Wielkość warki: 21L Gęstość początkowa: SG 1.049 Wydajność: 75% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.010 Alkohol (obj.):5,5% Surowce fermentowalne: 0,5 kg Pilsner (Best Maltz) 2,2 kg Pszeniczny (Best Maltz) 1,3 kg Munih 0,25 Melanoidowy 0,15 Czekoladowy Chmiele: 20 g Tettnang Drożdże: WLP-300 Hefeweizen (gęstwa) Schemat zacierania: 44°C – 15' 63°C – 45' 72°C – 20' 76°C - 10' Schemat chmielenia: 20 g Tettnang – 60' Edytowane 24 Listopada 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) # Warka nr 32 Belgian Pale Ale Warzone 02.11.2014 Dane Wielkość warki: 25L Gęstość początkowa: SG 1.052 Wydajność:80% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.008 Alkohol (obj.):5,8% Surowce fermentowalne: 3,5 kg Pale Ale (Best Maltz) 1 kg Munich (Best Maltz) 0,4 kg Biscuit 0,20 Caramalt Chmiele: 25g Brewer's Gold - 60' 20g Styran Goldings – 15' Drożdże: WLP-570 Belgian Golden Ale Schemat zacierania: 64°C – 20' 72°C – 45' 76°C - 10' Edit: 09.12.2014 Piwo w temp. pokojowej po otwarciu wali jak fontanna/szampan, jak jest schłodzone to jest wszystko ok. Piana ładna, drobno i średnio pęcherzykowa, redukuje się w średnim tempie i zostawia ślad na szklance. Jestem bardzo rozczarowany aromatem który nie jest wyraźny, poprzednie BPA na sucharkach BELGIAN ALE M27 Mangrove Jack's o wiele bardziej mi się podobało, przekłada się to też na smak piwa. Możliwe że wina leży w temp. fermentacji która przebiegała w 20-22 stopniach. Piwo jest dobre ale nie zachwyca mnie tak jak poprzednie w tym stylu. Nawet piwo kolegi zrobiona na S-33 bardziej mi przypadło do gustu niż to na WLP570. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) # Warka nr 33 Cream Ale Warzone 03.11.2014 Dane Wielkość warki: 22L Gęstość początkowa: SG 1.050 Wydajność:97% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.007 Alkohol (obj.):5,6% Surowce fermentowalne: 1 kg Pale Ale (Best Maltz) 2 kg Pilsen (Best Maltz) 0,6 kg Płatki Kukurydziane Chmiele: 20g Cascade - 60' 10g Cascade – 10' Drożdże: WLP-029 German Ale/Kolsch Schemat zacierania: 50°C – 30' 64°C – 75' 76°C - 10' Edit: 09.12.2014 Degustacja: Początkowo (zaraz po nagazowaniu, 1 tydzień) piwo miało bardzo owocowy aromat i goryczka która mi nie pasowała ale nie potrafię jej opisać. Teraz po 2 tygodniach aromat ten niemal zanikł i goryczka stała się przyjemna. Piwo ma bardzo dobrą pianę, która utrzymuje się długo i pozostawia oblepione szkło. Całkiem smaczne piwo nieco podobne do lagera. Występuje lekkie zmętnienie na zimno. Co mnie dziwiło to osad na dnie butelki który jest "średnio mocno" zbity ale po wypłukaniu butelki zaraz po nalaniu zostają punkty których nie da się wypłukać, tak jakby z pędzla nakapało i nie chciało zejść. Soda ładnie sobie z tym radzi Edytowane 9 Grudnia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) # Warka nr 34 Kolsch Warzone 23.11.2014 Dane Wielkość warki: 22L Gęstość początkowa: SG 1.050 Wydajność:86,7% (BS) Gęstość końcowa: FG ?? Alkohol (obj.):?? Surowce fermentowalne: 3,5 kg Pilsen (Best Maltz) 0,5 kg Pszeniczny (Best Maltz) Chmiele: 10g Magnum - 60' 20g Tettnang – 15' Drożdże: WLP-029 German Ale/Kolsch (gęstwa) Schemat zacierania: 52°C – 10' 64°C – 45' 72°C – 20' 76°C – 5' Edytowane 24 Listopada 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) # Warka nr 35 Quadrupel Warzone 23.11.2014 Dane Wielkość warki: 20L Gęstość początkowa: SG 1.096 Wydajność:84,9% (BS) Gęstość końcowa: FG ?? Alkohol (obj.):?? Surowce fermentowalne: 4,5 kg Pilsen (Best Maltz) 1,5 kg Pale Ale (Best Maltz) 0,5 kg Pszeniczny (Best Maltz) 0,3 kg Arome 0,2 kg Special B 0,2 Fawcett Crystal II 1L Candi Syrup Brewferm Chmiele: 40g Strian Goldings – 60' 10g Saaz – 60' 15g EKG – 0' Drożdże: WLP-570 Belgian Golden Ale (gęstwa) Schemat zacierania: 55°C – 0' 63°C – 20' 66°C – 30' 71°C – 15' 76°C – 5' Zapomniałem dodać EKG 03.01.2015 - SG: 1.030 17.01.2015 - SG: 1.014 (3,58 P*) Edytowane 18 Stycznia 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) # Warka nr 36 Altbier Warzone 10.12.2014 Dane Wielkość warki:25L Gęstość początkowa: SG 1.054 Wydajność: 77,7% (BS) Gęstość końcowa:FG 1.012 Alkohol (obj.): 5,5% Surowce fermentowalne: 5 kg Munich (Best Maltz) 0,25 kg Crystal 150EBC 0,25 kg Viena Chmiele: 40g Magnum – 60' 10g Tetang – 60' Drożdże: WLP-029 German Ale/Kolsh (gęstwa) Schemat zacierania: 50°C – 20' 64°C – 20' 72°C – 45' 76°C – 5' Edytowane 18 Stycznia 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) # Warka nr 37 Pszeniczne Warzone 25.01.2015 Dane Wielkość warki: 25L Gęstość początkowa: SG 1.040 Wydajność: 78,9% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.010 Alkohol (obj.): 4,4% Surowce fermentowalne: 2,8 kg Pszeniczny 1,2 kg Pilsneński Chmiele: 20g Lubelski – 60' Drożdże: WB-06 Edytowane 7 Lutego 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) # Warka nr 38 Pale Ale Galaxy Warzone 04.02.2015 Dane Wielkość warki: 25L Gęstość początkowa: SG 1.050 Wydajność: 82% (BS) Gęstość końcowa: FG ???? Alkohol (obj.): ??% Surowce fermentowalne: 5 kg Pale Ale 0,3 kg Pale Crystal 0,1 Caramel Pils Chmiele: 20g Galaxy – 60' 10g Galaxy – 30' 10g Galaxy – 10' 15g Galaxy – 0' 15g Galaxy – 7dni 20g Galaxy – 3 dni Drożdże: WLP-001 Caifornia Ale Schemat zacierania: 64°C – 75' 76°C – 10' Edytowane 7 Lutego 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 # Warka nr 39 Belgian Pale Ale Warzone 05.02.2015 Dane Wielkość warki: 27L Gęstość początkowa: SG 1.044 Wydajność: 75,5% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.??? Alkohol (obj.): ??% Surowce fermentowalne: 3,5 kg Pale Ale (Best Maltz) 1 kg Munich (Best Maltz) 0,4 kg Aroma 0,20 Caramalt Chmiele: 25g Brewer's Gold - 60' 20g Styran Goldings – 15' Drożdże: WLP-530 Abbey Ale Schemat zacierania: 64°C – 20' 72°C – 45' 76°C - 10' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) # Warka nr 40 Engish Pale Ale Warzone 07.02.2015 Dane Wielkość warki: 20L (22) Gęstość początkowa: SG 1.046 Wydajność: 78,6% (BS) Gęstość końcowa: FG ???? Alkohol (obj.): ??% Surowce fermentowalne: 2,5 kg Pale Ale 1 kg Munich 0,5 kg Pszeniczny 0,2 kg Crystal Chmiele: 20g Marynka – 60' 15g EKG – 30' 10g Fuggle – 10' 10g Fuggle – 0' 10g EKG – 0' Drożdże: Wyeast Labs 1318 (London Ale III) Schemat zacierania: 64°C – 75' 76°C – 10' Edytowane 7 Lutego 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) # Warka nr 41 DubbelWarzone 22.03.2015 Dane Wielkość warki: 20L (22) Gęstość początkowa: SG 1.070 Wydajność: 75,3% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.015 Alkohol (obj.): 7,3% Surowce fermentowalne: 3,50 kg BestMälz Pale Ale 1,00 kg Fawcett Vienna 0,50 kg BestMälz Wheat 0,30 kg Castle Malting Biscuit 0,30 kg Fawcett Pale Crystal 0,10 kg Castle Malting Special B 0,25 kg Candi Sugar, Amber Chmiele: 25g Challenger – 60' 15g Styrian Goldings – 15' Drożdże: WLP-530 Abbey Ale Schemat zacierania: 64°C – 20' 72°C – 40' 76°C – 10' W BPA i EPA zostały pomyłkowo zamienione drożdże i WL1318 trafiły też do Dubbla, piwa pitne ale trochę dziwnie smakują. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) # Warka nr 42 IPA Dane: Wielkość warki: 27L Gęstość początkowa: SG 1.064 Wydajność: 72,8% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.??? Alkohol (obj.): ????% Surowce fermentowalne: 7,00 kg Pale Ale 0,20 kg Carapils 0,20 kg Vienna 0,20 kg Wheat 0,15 kg Ceystal Chmiele: 50 g Citra – 60' 15 g Amarillo - 15' 10 g Amarillo – 0' 20 g Cascade - 0' Drożdże: WLP-001 California Ale Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) # Warka nr 43 Belgian Pale AleWarzone 12.04.2015 Dane: Wielkość warki: 2x22,5L Gęstość początkowa: SG 1.054 Wydajność: 77,2% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.??? Alkohol (obj.): ????% Surowce fermentowalne: 7,00 kg Pale Ale 2,00 kg Munich 0,80 kg Biscuit 0,40 kg Caramalt Chmiele: 50 g Brewers Gold – 60' 30 g Goldings - 60' 8 g Styrian Goldings – 15' 30 g Fuggles - 15' Drożdże: WLP-530 Abbey Ale Fermentis Safbrew Abbaye Schemat zacierania: 64°C – 20' 72°C – 45' 76°C – 10' 1. Do gotowania poszło ~52l, OG: 1.048 podzielone na dwa garnki, chmiele podzielone po równo na każdy garnek. 2. Wyszło 19,5l i 21l, po rozcieńczeniu i uzupełnieniu w każdym z fermentorów jest po 22,5l i OG: 1.054 29.04.2015 To co na fermentisach zostało zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru. Część na WLP jest bardzo mętna jak kawa z mlekiem i postawiłem w chłodnej komórce z nadzieją na wyklarowanie się. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) # Warka nr 44 BitterWarzone 27.04.2015 Dane: Wielkość warki: 24 Gęstość początkowa: SG 1.060 Wydajność: 75,0% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.??? Alkohol (obj.): ????% Surowce fermentowalne: 5,00 kg Pale Ale 0,60 kg Wheat 0,30 kg Amber 0,30 kg Crystal (160 EBC) Chmiele: 60 g Fuggle – 60' 30 g East Kent Goldfings – 10' Drożdże: WLP-002 English Ale Schemat zacierania: 55°C – 0' 66°C – 45' 71°C – 15' 77°C – 10' Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) # Warka nr 45 Belgian Pale AleWarzone 28.04.2015 Dane: Wielkość warki: 25 Gęstość początkowa: SG 1.045 Wydajność: 71,5% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.??? Alkohol (obj.): ????% Surowce fermentowalne: 3,50 kg Pale Ale 1,00 kg Munich 0,40 kg Biscuit 0,20 kg Caramalt Chmiele: 15 g Chinook – 60' 20 g Fuggle – 15' Drożdże: Fermentis Safbrew Abbaye Schemat zacierania: 64°C – 20' 72°C – 45' 76°C – 10' Nadal walczę aby uzyskać dobre BPA żeby było przynajmniej tak dobre jak to robione na M27. Ta warka postawiona na fermentację w temp. 25-27°C Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 # Warka nr 46 Bitter HB v45LWarzone 16.09.2015 Dane: Wielkość warki: 45L (wyszło 48l) Gęstość początkowa: SG 1.046 (zakładane 1.043) Wydajność: 82,5% (BS) Gęstość końcowa: FG 1.??? Alkohol (obj.): ????% Surowce fermentowalne: 8,00 kg Pilsneński 0,10 kg Jęczmień Palony 0,40 kg Crystal (150 EBC) Chmiele: 42g Perle – 60' 15g Chinook – 60' 60g East Kent Goldfings – 15' Drożdże: Safale S-04 Schemat zacierania: 65°C – 30' 72°C – 30' 76°C – 10' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się