05paw Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Zdecydowałem się założyć swój temat, w którym będę mógł prowadzić swoje zapiski związane z warzeniem i przedstawić swój browar Niestety na samym początku nie przykładałem się do robienia zapisków do poszczególnych warek i do większości warek zapisków brak niestety, a szkoda bo widzę, że to jest często pomocne przy warzeniu kolejnych piw. Warki: 1,2,3,4 - brew kity, nawet udane i pijalne 5 - cydr gruszkowy z brew kitu, żona była bardzo zadowolona, więc sukces 6,7 - Spitfire Clone - pierwsze zacieranie, niestety oba były raczej nie udane, jeden kwach a drugie pijalne ale smakowało słabo 8. IPA z HB - wyszło ok, nie powala ale już było o wiele lepiej niż przy spitfire 9. Pils z HB - wyszło bardzo dobre ale chyba sobie odpuszczę chwilowo piwa dolnej fermentacji bo za dużo zachodu z nimi 10. Pszeniczne z HB - Nareszcie udane piwo, zacieranie, filtracja i wysładzanie bezproblemowe, udało się uzyskać żądaną gęstość, litraż oraz odfermentowanie, bardzo smaczne i z ładnym aromatem bananów. 11. Dunkelwezen z HB - wyszedł kwach, po 10 dniach fermentacji ładnie odfermentowało ale próbka wykręcała "ryjka" 12. Bitter z HB 17.11.2013 OG: 1.048 24.11.2013 SG: 1.012 1.12.2013 FG: 1.012 - 18L zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru, po 2 tygodniach bardzo słabe nagazowanie ale po paru następnych dniach gaz się pojawił i jestem zadowolony z rezultatu, piwo bardzo smaczne i super klarowne. 13. Pszeniczne Wzorowane na wcześniejszym z HB ale tu już samodzielnie śrutowałem słody i wydajność mocno spadła. Zasyp: Pszeniczny 2,5 kg Pilzneński 1,5 Drożdże WB-06 Zacieranie: 44° - 20' 63° - 30' 72 - 30' Chmielenie: Hallertauer Tradition 20g 60' 8.12.2013 wyszło 20L OG 1.040 fermentacja w 20° 14.12.2013 - SG: 1.010 18.12.2013 - FG: 1.010 zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru W smaku i aromacie wypada sporo słabiej od pierwszej pszenicy, jest nieco wodniste ale pijalne i picie go na pewno nie będzie męką. Z gotowych zestawów z HB został mi jeszcze Milk Stout do uwarzenia, a później będzie wszystko śrutowane i odmierzane samodzielnie. Moja galeria: http://www.piwo.org/gallery/album/340-pawla-browar/ Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) 14. Spitfire #3 - 14.12.2013 Zasyp: Maris Otter - 3,68 kg Crystal - 0,37 kg Płatki pszeniczne - 0,37 kg Pszeniczny - 0,18 kg Amber - 0,23 kg Zacieranie: 66° - 90' Chmielenie: 20g EKG na 90' 20g Target na 90' 15g EKG na 10' Drożdże: Donstar Nottingham Wyszło 21l brzeczki nastawnej, OG: 1.048 fermentacja w 18°C 22.12.2013 kontrola SG: 1.010, zeszło do założonej wartości więc przelewam dziś na cichą. 04.01.2014 FG: 1.010, zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) 15. FAH - 14.12.2013 Wg. przepisu na wiki, jedyna zmiana to zastąpienie magnum przez marynkę. Drożdże s-04. Wyszło 19l, OG: 1.040 czyli 10° Plato, nieco za nisko ale wydajność spadła przez samodzielne śrutowanie, teraz już śrutownik przestawiony i śrutuję drobniej, zobaczymy co z tego wyjdzie. 22.12.2013 - po otwarciu fermentora wielki kożuch "czegoś" i smród, do wylania jednak jest OK, SG: 1.010 i przelewam na chichą. 04.01.2014 SG: 1.010, dodane 20 g chmielu Sazz (Sazz dziwnie pachniał, zupełnie inny zapach niż poprzednie chmiele ale zaryzykowałem i dodałem go) Edytowane 5 Stycznia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) 16. Cydr gruszkowy z brewkitu - 17.12.2013 Niestety nie zmierzyłem OG robione w pośpiechu. 22.12.2013 - SG 1.032 na wierzchu jeszcze sporo piany, żona mówi że w smaku dobre więc poczekam kilka dni jeszcze. ps. ja cydru nie próbuję bo bym się otruł, nie lubię tego smaku.... 30.12.2013 Cydr poszedł w butelki z dodatkiem 160g cukru FG: 0.098 Edytowane 31 Grudnia 2013 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Prezenty od Mikołaja: http://www.piwo.org/gallery/image/4975-kapslownica/ http://www.piwo.org/gallery/image/4976-img-4595/ http://www.piwo.org/gallery/image/4978-monster-mill-mm2/ http://www.piwo.org/gallery/image/4979-img-4598/ http://www.piwo.org/gallery/image/4980-img-4599/ http://www.piwo.org/gallery/image/4981-img-4600/ http://www.piwo.org/gallery/image/4982-img-4601/ Co powiecie o śrucie, dobrze ześrutowane czy robić drobniej czy grubiej? Wcześniej miałem ześrutowane grubiej i była słabsza wydajność. Muszę zacząć mierzyć gęstość po zacieraniu, przed wysładzaniem. Zdjęcia ześrutowanego słodu: http://www.piwo.org/gallery/image/4983-img-4618/ http://www.piwo.org/gallery/image/4984-img-4619/ http://www.piwo.org/gallery/image/4985-img-4620/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Mam już pomysły na kolejne warki. Na pierwszy ogień pójdzie "Pszeniczne by Jacenty" pilzneński 2 kg pszeniczny 3,3 kg Chmiel Tradition 15g na 60' Gęstwa WB-06 z poprzedniego pszenicznego. Zasyp na 20l zwiększony z powodu słabej wydajności w ostatnich 2 warkach. Następnie będzie jeszcze jeden FAH, kolejna próba ze Spitfire (uparty jestem na to piwo) będę musiał wykorzystać w końcu zestaw na Milk Stouta. Chciałbym zrobić AIPA lub IIPA i przeglądam receptury, zapiski innych piwowarów i widzę że nie będzie łatwo bo jest tego sporo, będzie znowu robienie piwa w ciemno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) 27.12.2013 Wraka #17 PSZENICZNE Zasyp: 3,3 kg pszenicznego 2 kg pilzneńskiego Zacieranie: 45 - 15' 55 - 15' 62 - 40' 72 - 40 75 - 5 Chmielenie: 20g tradition 60' Drożdże: gęstwa WB-06 Uzyskałem 20,5L o gęstości 1.062 dodałem 3L czystej wody aby zejść do SG: 1.054 Wydajność wyszła na poziomie 75,8% co mnie bardzo zaskoczyło bo ostatnie 2 warki miały 62% wydajności, dalej nie wiem czemu mam takie wahania w wydajności. 04.01.2014 - SG: 1.010 Edytowane 5 Stycznia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Wczoraj zabutelkowany FAH i pszeniczne. Pozniej dodam więcej szczegółów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 # 18 Milk Stout z HB 18.01.1014 r. Zasyp: Pilzneński 3,8 kg Caraaroma 0,25 kg Czekoladowy 0,4 kg Drożdże: gęstwa po FAH'u - S-04 Zacieranie 40' - 64* 30' - 30* Chmielenie: Perle 40g - 60' Laktoza 500g - 15' Wyszło 20L OG: 1.060 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 21.01.2014 #19 AIPA Zasyp: 5,50 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) Grain 1 84,6 % 0,30 kg Amber Malt (43,3 EBC) Grain 2 4,6 % 0,30 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 3 4,6 % 0,20 kg Wheat Malt, Light (Hoepfner) (3,9 EBC) Grain 4 3,1 % 0,20 kg Wheat, Torrified (Thomas Fawcett) (3,9 E Grain 5 3,1 % Zacieranie: 90' - 68*-63* Chmielenie: 40,00 g Citra [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 55,5 IBUs 10,00 g Citra [12,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 10,7 IBUs 15,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 15,0 min Hop 8 7,9 IBUs 20,00 g Cascade [5,50 %] - Steep/Whirlpool 0,0 Hop 9 0,0 IBUs 10,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 10 0,0 IBUs 10,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 11 0,0 IBUs 15,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 12 0,0 IBUs Drożdże US05. OG: 1.069 - 16,72*P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) #18 - przelana na cichą, SG: 1.024 #19 - przelana na cichą, SG 1.016, w smaku i zapachu zapowiada się świetnie, to jest to czego oczekiwałem Dorzucone po 10g Cascade i Amarillo. 08.02.2014 #18 przelane do butelek FG:1.022 120g cukru #19 zbutelkowane z dodatkiem 140g cukru, FG:1.016 Edytowane 9 Lutego 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) # 20 - 15.02.2014 Recipe: AIPA no.1,1 TYPE: All Grain Style: American IPA ---RECIPE SPECIFICATIONS----------------------------------------------- SRM: 15,5 EBC SRM RANGE: 11,8-29,6 EBC IBU: 73,4 IBUs Tinseth IBU RANGE: 40,0-70,0 IBUs OG: 1,073 SG OG RANGE: 1,056-1,075 SG FG: 1,018 SG FG RANGE: 1,010-1,018 SG BU:GU: 1,012 Calories: 512,2 kcal/l Est ABV: 7,2 % EE%: 70,00 % Batch: 20,00 l Boil: 23,80 l BT: 60 Mins ---WATER CHEMISTRY ADDITIONS---------------- Total Grain Weight: 6,60 kg Total Hops: 120,00 g oz. ---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------ >>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<< Amt Name Type # %/IBU 5,50 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 83,3 % 0,50 kg Wheat Malt, Light (Hoepfner) (3,9 EBC) Grain 2 7,6 % 0,20 kg Amber Malt (43,3 EBC) Grain 3 3,0 % 0,20 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118 Grain 4 3,0 % 0,20 kg Wheat, Torrified (Thomas Fawcett) (3,9 E Grain 5 3,0 % Name Description Step Temperat Step Time Saccharification Add 17,21 l of water at 73,1 C 66,7 C 60 min Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min ---SPARGE PROCESS--- >>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C >>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH Fly sparge with 13,20 l water at 75,6 C ---BOIL PROCESS----------------------------- Est Pre_Boil Gravity: 1,061 SG Est OG: 1,073 SG Amt Name Type # %/IBU 40,00 g Citra [12,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 55,0 IBUs 10,00 g Citra [12,00 %] - Boil 30,0 min Hop 7 10,6 IBUs 15,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 15,0 min Hop 8 7,8 IBUs Amt Name Type # %/IBU 20,00 g Cascade [5,50 %] - Steep/Whirlpool 0,0 Hop 9 0,0 IBUs Wyszło OG: 1.054 i 21,5 L. Zadałem gęstwę US-05 23.02.2014 Przelane na cichą + 10g Cascade i 10g Amarillo. Edytowane 24 Lutego 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 03.03.2014 - #20 AIPA zabutelkowana z dodatkiem 140g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Warka #21 WheatTwins Weizen warzone 16.03.2014 Dane Wielkość warki: 40.0 Gęstość początkowa: 14.2°Blg, SG 1.058 Gęstość końcowa: Alkohol (obj.): Przygotowanie brzeczki Surowce fermentowalne: Słód Pilzneński - 4kg Słód przeniczny - 5kg Chmiele: Lubelski - 40g Drożdże: Mauribrew Weiss BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's Dodatki inne: Schemat zacierania: 44°C - 20' 63-61°C - 30' 73-71°C - 30' 75°C - 10' Wysładzanie i filtracja: Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 60' Lubelski (całość) Notatki: Warka podzielona na dwa fermentory, będzie porównanie 2 szczepów drożdży Wyszło nieco za wysoko bo warzone na nowym sprzęcie i wydajność się sporo podniosła, mogłem rozcieńczyć wodą ale pomyślałem o tym dopiero jak już zadałem drożdże i pozamykałem fermentory Edit: Jednak się zdecydowałem dolać kranówy i rozcieńczyłem do 12,8 (1.052) - granica stylu i 4,5 litra więcej Edit: 24.03.2014 Zabutelkowane. M20 zeszły do 1.014, kangury do 1.016. Kangury miały dziwny zapach, jakby z rury ze zlewu ale w smaku ok. Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #22 Altbier warzone 02.04.2014 Dane Wielkość warki: 28.0 Gęstość początkowa: 10.5°Blg, SG 1.042 Gęstość końcowa: ?? Alkohol (obj.): ?? Objętość końcowa: ?? Przygotowanie brzeczki Surowce fermentowalne: Munich Malt 5 kg Crystal 150 0,25 kg Wienna Malt 0,25 kg Chmiele: 60' Magnum 30g 15' Tettnanger 15g Drożdże: US-05 Schemat zacierania: 50°C - 30' 64°C - 30' 70°C - 30' 76°C - 10' 11.04.2014 Przelane na cichą, SG: 1.008 czyli zamierzane FG Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Moje nowe graty Już je mam jakiś czas ale nie miałem czasu zrobić i wstawić zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Co to to cuś na ostatniej focie? Wygląda jak filtr jakowyś. Graty prof. Wygląda na robotę Kamilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Filtr do łódki kupiony w Juli. Działa ale szybko się zapycha więc trzeba robić whirpoola. Co do "producenta" sprzętu to się zgadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Pszeniczne warzone 09.04.2014 - warka 23 Dane Wielkość warki: 22.0 Gęstość początkowa: 10.5°Blg, SG 1.042 Gęstość końcowa: Alkohol (obj.): Przygotowanie brzeczki Surowce fermentowalne: 2,5 kg Pszeniczny 2 kg Pilzneński Chmiele: Lubelski 25g - 60' Drożdże: Danstar Munich Schemat zacierania: 54-51°C - 10' 63-61°C - 30' 73-71°C - 30' 76°C - 10' Drożdże uwodnione i zadane w temp. 14°C 18.04.2014 zabutelkowane, SG 1.010, znowu nie czuć bananów Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) IRA Warzone 11.04.2014 – warka 24 Dane Wielkość warki: 24l Gęstość początkowa: 12.8°Blg, SG 1.052 Gęstość końcowa: Alkohol (obj.): Surowce fermentowalne: 3,70 kg Pale Malt 1,20 kg Fawcett Munich 0,20 kg Caramel/Crystal Malt - 60L 0,20 kg Castle Malting Biscuit 0,06 kg Castle Malting Roasted Barley Chmiele: 25,00 g Challenger [7,90 %] - Gotowanie 60,0 min Drożdże: US-05 - gęstwa Schemat zacierania: 66-68°C - 90' 75°C - 10' Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Przeniczne Ajć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Już poprawiam Takie zboczenie mam że zawsze piszę w ten sposób i później poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) # Warka nr 25 Bitter Warzone 19.04.2014 Dane Wielkość warki: 21l Gęstość początkowa: SG 1.042 Gęstość końcowa: Alkohol (obj.): Surowce fermentowalne: 4,50 kg Pale Ale Malt 0,20 kg Amber Malt 0,05 kg Castle Malting Roasted Barley Chmiele: 25 g Perle – 60 min 30 g Challenger - 10 min Drożdże: S-04 Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) # Warka nr 26 Belgian Pale Ale Warzone 19.04.2014 Dane Wielkość warki: 27l Gęstość początkowa: SG 1.042 Gęstość końcowa: Alkohol (obj.): Surowce fermentowalne: 3,50 kg Pale Ale Malt 1,00 kg Munich Malt Light 0,40 kg Biscuit Malt 0,20 kg Melanoidin Chmiele: 15 g Chinook – 60 min 10 g Saaz - 15 min Drożdże: Mangrove Jack's #M27 (Belgian Ale) Fermentacja w 26-27°, na fermentorze pokazuje po jednym dniu 29-30°C. Edytowane 24 Listopada 2014 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się