ell Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, od jakiegoś czasu warzę sobie w domu, na początku brewkity, później zestawy a teraz przymierzam się do pierwszej własnej receptury. Chciałbym zrobić american stout - czy ktoś z szanownych piwowarów zechciałby ocenić i ew skorygować moją recepturą? Plan na 20 litrową warkę jest taki: słody: pale ale - 3,8 kg karmelowy 150 - 0,7 kg jęczmień prażony - 0,4 kg dodatki: płatki owsiane - 0,8 kg płatki jęczmienne - 0,4 kg Zacieranie 60 min w 67 - 68 stopniach. Chmiele: Nugget 20 g - 60 min Nugget 15 g - 30 min East Kent Goldings 35 g - 15 min Cluster 20 g - 15 min Cluster 10 g - 0 min Drożdże US-05. BeerSmith mówi, że będzie z tego: gęstość 1,066, IBU 57 i 6,5% alk. Za warkę chcę się zabrać zaraz po świętach więc będę bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi. Edytowane 22 Grudnia 2013 przez ell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Do American Stout daj albo same płakatki owsiane, albo bez płatkow. Płatki jęczmienne zachowaj sobie do Dry Irish Stout. Jeżeli zdecydujesz się na płatki owsiane, użyj ich ok 0.4 kg , dostaniesz wtedy amerykańska werjsę Oatmeal Stout. Bez żadnych płatków dostaniesz bardziej wytrawną I sesyjną wersję American Stout. Ja bym dał więcej słodu podstawowego a karamelowego mniej, ok. 0.25-0.5 kg. Chmiele bym dał bardziej cytrusowe I owocowe np. Centennial, Cascade. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 A ogólnie to po prostu powtórz Back in Black kolegi scooby'ego i będzie dobrze. A nawet bardzo dobrze. Wesołych z pianką! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ell Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dzięki panowie. Z chmielami nic już nie zmienię, mam takie i nie zdążę kupić nic innego, ale podziałam ze słodami wg wskazówek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2013 A ogólnie to po prostu powtórz Back in Black kolegi scooby'ego i będzie dobrze. A nawet bardzo dobrze. Wesołych z pianką! Zdecydowanie się zgadzam, to świetna receptura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się