Dziajl Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam, chcę uważyć czeską 13 i skleiłem taki przepis Moja propozycja przepisu: Słody: 4,5 kg pilzneńskiego 0,5 kg Wiedeńskiego Drożdże: SAFLAGER S-23 – Fermentis – gęstwa z warki #5 Chmielenie: 70 min. magnum 13% 5g 0' taurus 13% 20g 0' tradition 3,5% 15g 35' tradition 3,5% 10g 65' ok 35 IBU Zacieranie: 50 C - 20 minut 64 C - 30 minut 70 C - 30 minut 78 C - mash out Bardzo proszę o sprawdzenie przepisu oraz wszelkie sugestie - szczególnie chodzi mi o chmielenie. Czekam na sugestie i opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Do czeskich piw używa się czeskich chmieli...a nie niemieckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zmień chmiele na czeskie tak jak już pisał Andy. Skróć przerwę białkową do 5-10 minut lub pomiń ją całkowicie, bo pozbawisz piwo piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Witaj możesz też rozważyć użycie słodu Carapils zamiast albo obok Wiedeńskiego. Z czeskich chmieli widziałem w sklepach tylko Saaz (Żatecki).. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Browariat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Weź klasykę, Żatecki i Premiant. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Może na moim blogu znajdziesz trochę przydatnych informacji na temat czeskiego pilznera. nogmot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Właśnie tego się obawiałem mam tylko chmiele jak poniżej CHMIEL SYBILLA CHMIEL TAURUS CHMIEL HALLERTAU TRADITION CHMIEL MAGNUM CHMIEL LOMIK CHMIEL TETTNANGER CHMIEL LUBELSKI CHMIEL MAGNUM Da radę coś z tego skleić czy nie za bardzo ewentualnie zrobię niemieckiego pilsa? Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Na początek zrób jakiegokolwiek. Przy kolejnym będziesz się bawił w czeskie i niemieckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 To jaki zestaw chmieli z wyżej podanych proponujesz na "jakiegokolwiek" pilsnera? W jakich ilościach i w jakich czasach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Ja użyłabym 35g Sybilli na początku gotowania, 20g Lubelskiego na 20 minut przed końcem gotowania i 30g Lubelskiego tuż przed wyłączeniem palnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Dzięki Dori za polecenie bloga, oraz za sugestie co do chmielenia. Więc ostateczny przepis kształtuje się następująco: (objętość warki ok 27l ) Słody: 4,5 kg pilzneńskiego 0,5 kg Wiedeńskiego Drożdże: SAFLAGER S-23 – Fermentis – gęstwa z warki #5 Chmielenie: 70 min. sybilla 35g 0' lubelski 20g 50' lubelski 30g 68' Zacieranie: 52 C - 10 minut 64 C - 30 minut 72 C - 30 minut 78 C - mash out Czy przepis w takiej formie jest akceptowalny? Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wiem, że DMS traktowany jest w piwowarstwie domowym jako mit, ale gotowałbym 90' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Piwko uwarzone - drożdże zaczęły pracować. Zapowiada się bardzo dobrze. Dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Jest też taki słód Carapils, w ramach urozmaicenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się