Skocz do zawartości

Co może bulkać w rurce?


zbynieks

Rekomendowane odpowiedzi

Uwarzyłem coś takiego http://www.piwo.org/topic/9073-naturalne-dobro-podlasia/page__hl__+naturalne%20+dobro%20+podlasia__st__40, warka nr 25. Po trzech tygodniach zeszło mi to do 3 blg, stoi od kilku dni, wygląda i pachnie ładnie. Schodziło ponad 2 tygodnie, temperatura otoczenia ok. 21 stopni. Ale dalej, mniej więcej raz na pół godziny jeszcze uwalnia spory pęcherzyk gazu. Pierwszy raz mi bulka tak długo. Ja wiem, że rurka to zlo itd, ale ktoś może ma jakieś uwagi albo doświadczenia? Przelać, zabutelkować, wypić z wiadra?

ZS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bulknięcie raz na pół godziny o niczym nie świadczy, tzn. świadczy o wydzielaniu się gazów, ale nie o fermentacji. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek zabutelkowałem piwo, które by sobie raz na jakiś czas nie bulkneło jeszcze w dniu rozlewu, nie licząc sytuacji, w których miałem nieszczelny fermentator.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.