zbynieks Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Uwarzyłem coś takiego http://www.piwo.org/topic/9073-naturalne-dobro-podlasia/page__hl__+naturalne%20+dobro%20+podlasia__st__40, warka nr 25. Po trzech tygodniach zeszło mi to do 3 blg, stoi od kilku dni, wygląda i pachnie ładnie. Schodziło ponad 2 tygodnie, temperatura otoczenia ok. 21 stopni. Ale dalej, mniej więcej raz na pół godziny jeszcze uwalnia spory pęcherzyk gazu. Pierwszy raz mi bulka tak długo. Ja wiem, że rurka to zlo itd, ale ktoś może ma jakieś uwagi albo doświadczenia? Przelać, zabutelkować, wypić z wiadra? ZS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Na moje oko to CO2 uwalnia się z piwa. Jeżeli od kilku dni poziom odfermentowania się nie zmienił to przelałbym to na cichą albo butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Bulknięcie raz na pół godziny o niczym nie świadczy, tzn. świadczy o wydzielaniu się gazów, ale nie o fermentacji. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek zabutelkowałem piwo, które by sobie raz na jakiś czas nie bulkneło jeszcze w dniu rozlewu, nie licząc sytuacji, w których miałem nieszczelny fermentator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Złoty książe, balingometr/refraktometr w ręce i zmierzyć i zobaczyć czy schodzi czy po prostu CO2 :-) Przecież kosmiczne gazy się tam nie wytwarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 no właśnie zmierzyłem i wychodzi, ze juz nie schodzi. A dalej coś się wydziela. Kosmiczne nawet być może . Zeszło do ok 3 (może trochę mniej) i stoi. Czyli butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 U mnie bitter bulkał jeszcze ponad tydzień po skończonej fermentacji :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 no właśnie zmierzyłem i wychodzi, ze juz nie schodzi. A dalej coś się wydziela. Kosmiczne nawet być może . Zeszło do ok 3 (może trochę mniej) i stoi. Czyli butelkować? Butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się