grzesiu Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Jestem początkującym piwowarem i dotychczas mam za sobą 4 warki. Wszystkie zrobiłem według gotowych przepisów. Piwka są ok i jestem z nich naprawdę zadowolony, ale chciałbym zacząć warzyć bardziej świadomie. No i stąd moje pytanie. W każdym z dotychczasowych piw miałem dodać ileśtam słodu pilzneńskiego, a ileśtam monachijskiego. Jestem bardzo ciekaw, a nigdzie tego nie umiem znaleźć, czym te słody się różnią i jaka jest funkcja każdego z nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Witaj, Wejdź na stronę Browamatora i tam są opisy. Różnią się barwą, a monachijski jest pełniejszy w smaku. Należy go dodać jako dodatek (raczej) możesz dać też jako całość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Proponuje przeczytać ten artykuł: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Proponuje przeczytać ten artykuł: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie Tak, to jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 30 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 dzięki wielkie. Właśnie o coś takiego mi chodziło:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Muszę kiedyś zaktualizować ten artykuł, bo pojawiły sie na polskim rynku nowe słody, a i moja wiedza trochę się poszerzyła Mam nadzieję, ze w przyszłym tygodniu uda mi się to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Noto do dzieła Dori. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Artykuł Dori będzie obowiązkową lekturą dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Zrobiłem kiedyś z ciekawości piwo z samego słodu monachijskiego, jak dla mnie za bardzo treściwe, można było się nim najeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 2 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Muszę kiedyś zaktualizować ten artykuł, bo pojawiły sie na polskim rynku nowe słody, a i moja wiedza trochę się poszerzyła Mam nadzieję, ze w przyszłym tygodniu uda mi się to zrobić No, cóż, z góry wielkie dzięki, bo dla młodych adeptów sztuki, jak ja, każdy taki artykuł jest naprawdę cenny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się