Kamilo Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Ta ostatnia wygląda na taką do instalacji solarnych więc nadaje się do wstępnie przefiltrowanej cieczy. Więc zacieru nią nie przepompujesz. Musi być z elastycznym wirnikiem jak chcesz zaciągać zacier. Coś takiego: http://strefapomp.pl/kategoria/pompy-z-elastycznym-wirnikiem/0/31 Cena takiej pompy jest oczywiście wielokrotnie wyższa. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 A moze pompa oleju od ursusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 A moze pompa oleju od ursusa. Można jak chcesz od razu mielić ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ale ja poważnie mówię. Aktualnie nie ma jej na allegro więc jej tu nie wrzucę. Wygląda na dość ciekawą i rozsądna pompę, poza tym pompuje gęste ciecze ropa/olej (chyba t była jakaś pompa oleju a nie paliwa) wiec mogła by pociągnąć z warzelni do filtratora. Tylko pytanie czy coś nie wyjdzie w kontakcie z żywnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ale ja poważnie mówię. Aktualnie nie ma jej na allegro więc jej tu nie wrzucę. Wygląda na dość ciekawą i rozsądna pompę, poza tym pompuje gęste ciecze ropa/olej (chyba t była jakaś pompa oleju a nie paliwa) wiec mogła by pociągnąć z warzelni do filtratora. Tylko pytanie czy coś nie wyjdzie w kontakcie z żywnością. Myślę, że RaV też był poważny. Gęsta ciecz, a gęsta ciecz z łuską zbożową, to dwie różne rzeczy. No i oczywiście (jak sam zauważyłeś) dochodzi kwestia dopuszczalności do użycia z produktami spożywczymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Jak tylko się pojawi gdzieś to wrzucę do wglądu. Sami ocenicie. EDIT: Coś takiego z tym, że tamta nie była otwarta od strony wirnika. Kosztowała 58zł http://www.agro-technika.com.pl/product-pol-8986-pompa-wodna-ciagnik-Renault.html Edytowane 15 Grudnia 2016 przez zajaszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Wszystko fajnie, ale jak już było powiedziane Musi być z elastycznym wirnikiem jak chcesz zaciągać zacier. A ta raczej tego warunku nie spełnia. Młóto nie jest tu obojętne. Będzie się kruszyć, gnieść, utykać (czy jak tam się to odmienia przez przypadki). Ostatecznie faktycznie się dodatkowo przemieli, co w praktyce wpłynie na późniejszą filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Bardzo cenna informacja. Poprostu pytam, szukam alternatywy dla tych drogich pomp. Czyli szukam czegos innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albeertos Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Szukam pompy do przepompowania zacieru z kadzi zaciernej do filtracyjnej. Wątek przeglądałem, ale sporo linków jest już nieaktualnych. Warzelnia ma mieć wybicie 1 hl, pompa ma służyć do przepompowania zacieru na filtrację, następnie brzeczki z kadzi filtracyjnej do kadzi warzelnej i z piwa po gotowaniu do fermentora na chłodzenie. Czyli do 3 funkcji, najlepiej o średnicy 3/4 cala. Enethion i zajaszcze 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkarz Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 a ja mam takie pytanie: czy ktoś z Was używa pompy novax 20B do pompowania zacieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Ja nie używam, ale przy takim wirniku (nie jest on elastyczny) raczej nadaje się do filtratu a nie zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Posiadam Novax Rover 20B. Jest to pompa odśrodkowa i przepompowywanie w miarę czystych płynów.Można nią cyrkulować brzeczkę w metodzie BIAB lub w kotle z fałszywym dnem. Ale nie wiem po ciul komu przenosić pompą odśrodkową/magnetyczną cały zacier razem z łuskami? (poza zatkaniem pompy/przemieleniem łuski)Tutaj potrzebna pompa Śrubowa, i niestety nie uda się przy takich ilościach mieć 1 pompy do wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 (edytowane) Coś takiego najbardziej się nada bo to są pompy do spożywki i do pompowania cieczy z zawiesiną, tylko trzeba szukać w mniejszej skali niż np ta: http://www.pompyspozywcze.pl/pompy_spozywcze_z_elastycznym_wirnikiem.htm a tu zasada działania: http://www.tapflo.com.pl/pompy-z-elastycznym-wirnikiem Edytowane 28 Grudnia 2016 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Używasz tego, czy tylko tak informacyjnie podajesz?! Może jakieś konkrety, wydajność, cena .. Przecież to strasznie drogie jest! Transport zacieru to kosztowna inwestycja. Może jakaś używka pompy spożywczej coś w tym stylu: https://www.olx.pl/oferta/pompa-gh-15-do-produktow-spozywczych-CID619-IDgSjAb.html#9fda9c858a lub wybór z tych: http://www.spomasz.biz.pl/pl/pompy A tak w ogóle odradzam systemy z transportem zacieru. Lepiej jednak tylko filtrat transportować, będzie znacznie taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Nie używam. Ale swojego czasu też szukałem i dzwoniłem po firmach i tylko taką do spożywki z zawiesiną wszyscy polecili. Ale ceny jak wspominasz są bardzo wysokie i zrezygnowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Posiadam Novax Rover 20B. Jest to pompa odśrodkowa i przepompowywanie w miarę czystych płynów. Można nią cyrkulować brzeczkę w metodzie BIAB lub w kotle z fałszywym dnem. Ale nie wiem po ciul komu przenosić pompą odśrodkową/magnetyczną cały zacier razem z łuskami? (poza zatkaniem pompy/przemieleniem łuski) Tutaj potrzebna pompa Śrubowa, i niestety nie uda się przy takich ilościach mieć 1 pompy do wszystkiego. pompa ślimakowa(śrubowa) nadaje się na wypompowanie suchych wysłodzin z kadzi filtracyjnej, do pompowania zacieru słabo się nadaje bo to pompa wyporowa -zamknięta konstrukcja i dodatkowo przemieli wszystko, do zacieru pompa wirowa, pytanie tylko po co, to nie są tanie rzeczy, odpowiedniej wielkości zrzut w dennicy powinien załatwić sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Czy używa ktoś takiej pompy do przepompowania przefiltrowanej brzęczki. http://allegro.pl/pompa-pompka-do-wody-obiegowa-obiegu-12v-1200l-h-i6348691812.html#thumb/4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) A gdyby podejsc do tematu inaczej. Nie szukac pompy do transportu zacieru. Chodzi o to aby w pojemniku filtracyjnym wytworzyc proznie, ktora pozwolila by wessac zacier z gara zaciernego. Lub w druga strone, wytworzyc cisnienie w garze zaciernym, ktore pozwoli wypchnac zacier do kadzi filtracyjnej. Czy ktos juz probowal taka opcje. Z moich wstepnych ustalen wynika ze taki system dziala. Edytowane 2 Lutego 2017 przez zajaszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Z moich wstepnych ustalen wynika ze taki system dziala. Jakieś przykłady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Zle sie wyrazilem. Teoretycznie powinno zadziałać. To wyrazenie jest bardziej na miejscu. Naszczescie bardzo latwo rozwiazac wszelkie wstpliwosci dokonujac male i proste doswiadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) A gdyby podejsc do tematu inaczej. Nie szukac pompy do transportu zacieru. Chodzi o to aby w pojemniku filtracyjnym wytworzyc proznie, ktora pozwolila by wessac zacier z gara zaciernego. Lub w druga strone, wytworzyc cisnienie w garze zaciernym, ktore pozwoli wypchnac zacier do kadzi filtracyjnej. Czy ktos juz probowal taka opcje. Z moich wstepnych ustalen wynika ze taki system dziala. O takiej teorii to już w podstawówce uczą. A praktycznie w naszym hobby już to wykorzystujemy. Pierwszy przykład (tłoczenie) - transport piwa z fermentora do kega przez wtłoczenie CO2 z butli. Drugi przykład (ssanie) - transport piwa z fermentora do kega (lub drugiego fermentora) choćby pompą membranową. Ale żeby wytwarzać próżnię w zbiorniku filtracyjnym lub wytworzyć ciśnienie w zbiorniku zaciernym!? Pewnie jest to możliwe, ale jak dla mnie to Czyż nie ma innych sprawdzonych rozwiązań? To już użycie komercyjnych pomp spożywczych za kilka tys. zł będzie dużo, dużo tańszym rozwiązaniem. Edytowane 3 Lutego 2017 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansyn Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Czy używa ktoś takiej pompy do przepompowania przefiltrowanej brzęczki. http://allegro.pl/pompa-pompka-do-wody-obiegowa-obiegu-12v-1200l-h-i6348691812.html#thumb/4 Podbiję temat. Korzysta ktoś z takiego rozwiązania? Co o tym sądzicie? Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 4 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2017 (edytowane) Czy używa ktoś takiej pompy do przepompowania przefiltrowanej brzęczki. http://allegro.pl/pompa-pompka-do-wody-obiegowa-obiegu-12v-1200l-h-i6348691812.html#thumb/4 Podbiję temat. Korzysta ktoś z takiego rozwiązania? Co o tym sądzicie? http://www.piwo.org/topic/23126-projekt-ebiab-na-bazie-warnika-40-lub-30-litrów/?p=433269 W razie pytań tel. 694 143 656 Edytowane 4 Marca 2017 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Nie wiem ile razy do tego wątku zaglądałem i... Plan Iwaki zweryfikowało życie i jego koszta - muszę coś po przysłowiowej taniości kupić. Na oku mam cztery modele, bardzo do siebie podobne i wyglądem i parametrami. Wybór takiej a nie innej może być podyktowany dobrymi, lub złymi opiniami użytkowników. 2-3 z poniższych wielokrotnie na forum widziałem. A wiec, czy z którymś z poniższych modeli przydarzyło się komuś coś, co pozwala odradzić, albo wybrać właśnie te, a nie inną? Nie pogniewam się, jeśli zostanę odesłany do lektury forum, bo było o tych pompach wielokrotnie - odpowiem wówczas tylko, że niekoniecznie w formie bezpośrednich porównań. POMPA 1 POMPA 2 POMPA 3 POMPA 4 Jeśli nie ma większych różnic, to po co przepłacać - wezmę te, którą uznaµ za ładniejszą mpalys91 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2017 Od pół roku używam pompki nr 4 jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi