karol1000 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) wroce do początkowego tematu. Nie rozumiem dlaczego każdy dość ciekawy temat zawsze rozjeżdża się na pojedyńcze przypadki i pytania o jedną konkretną warkę. To wygląda na ciekawy artykuł: http://www.hopsteine... & Cocuzza).pdf czy ktoś mógłby streścić (mój angielski jest kiepski) lub ewentulnie jeśli jest tu coś ciekawego to przetłumaczyć. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez karol1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 14 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2014 Pomimo tego że dyskusja była w styczniu dodam że probowałem dzielić chmiel do chmielenia zimno na 3 równe porcje i dodawać codziennie na 4 dni przed rozlaniem. Pomimo dużej ilości chmielu (ponad 200g na cichą) aromat był słaby w porównaniu do tego jaki uzyskałem sypiac cały chmiel na cichą i rozlewając po tygodniu. Problemem jednak była zalegająca i "zielona" goryczka. Aktualnie robię American wheat i sypne chmiel w 2 równych porcjach na 6 i na 4 dni przed rozlewem. PS. Przy 2 uwarzonych AIPA chmielo zawsze ładnie opadał na dno i piwo było klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Takie rzeczy to często kwestia chmielenia na zimno piwa, które nie odfermentowało w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Takie rzeczy to często kwestia chmielenia na zimno piwa, które nie odfermentowało w 100% Czyli że należy odfermentować piwo do końca i dopiero chmielić na zimno, i dopiero chmiel opadnie ładnie na dno zbiornika i goryczka nie będzie trawiasta? Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Qba W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Chyba nie do końca, Stan Hieronimus w swojej książce w przynajmniej jednym z przepisów zaleca dodanie połowy chmieli na zimno, kiedy piwo jest "near target gravity", a drugą połowę po zlaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Tak, trzeba odfermentować piwo do końca i dopiero wtedy chmielić. Niektóre "smaki" wynikające z chmielenia na zimno tworzą się w obecności aktywnych drożdży, ale w warunkach domowych drożdże i po fermentacji są aktywne. A ten przepis, to receptura domowa, czy z browaru? Możesz podać stronę, to zerknę co autor miał na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 W książce For the Love of Hops. W IPA Mitch Steele też wspomina o takiej praktyce, ale dodaje, że właściwie to każdy robi jak lubi i uważa jego sposób za najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się