Skocz do zawartości

Dry hopping - co to tak naprawdę jest? Ile, czego, jak?


crosis

Rekomendowane odpowiedzi

wroce do początkowego tematu.

Nie rozumiem dlaczego każdy dość ciekawy temat zawsze rozjeżdża się na pojedyńcze przypadki i pytania o jedną konkretną warkę.

 

To wygląda na ciekawy artykuł:

http://www.hopsteine... & Cocuzza).pdf

czy ktoś mógłby streścić (mój angielski jest kiepski) lub ewentulnie jeśli jest tu coś ciekawego to przetłumaczyć.

Edytowane przez karol1000
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Pomimo tego że dyskusja była w styczniu dodam że probowałem dzielić chmiel do chmielenia zimno na 3 równe porcje i dodawać codziennie na 4 dni przed rozlaniem. Pomimo dużej ilości chmielu (ponad 200g na cichą) aromat był słaby w porównaniu do tego jaki uzyskałem sypiac cały chmiel na cichą i rozlewając po tygodniu. Problemem jednak była zalegająca i "zielona" goryczka. Aktualnie robię American wheat i sypne chmiel w 2 równych porcjach na 6 i na 4 dni przed rozlewem.

PS.

Przy 2 uwarzonych AIPA chmielo zawsze ładnie opadał na dno i piwo było klarowne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie rzeczy to często kwestia chmielenia na zimno piwa, które nie odfermentowało w 100%

Czyli że należy odfermentować piwo do końca i dopiero chmielić na zimno, i dopiero chmiel opadnie ładnie na dno zbiornika i goryczka nie będzie trawiasta?

Edytowane przez Qba W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie do końca, Stan Hieronimus w swojej książce w przynajmniej jednym z przepisów zaleca dodanie połowy chmieli na zimno, kiedy piwo jest "near target gravity", a drugą połowę po zlaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, trzeba odfermentować piwo do końca i dopiero wtedy chmielić.

 

Niektóre "smaki" wynikające z chmielenia na zimno tworzą się w obecności aktywnych drożdży, ale w warunkach domowych drożdże i po fermentacji są aktywne.

 

A ten przepis, to receptura domowa, czy z browaru? Możesz podać stronę, to zerknę co autor miał na myśli?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.