Luksver Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Hej robiłem pierwsza warkę i był to pszeniczniak 13BLG (zacieranie) jest juz 10-11 dni od zadania drożdży (Mauribrew Weiss) i mierzyłem juz BLG 2 krotnie raz po 7 dniach a nastepnie dzisiaj i caly czas wskazuje 5BLG i zastanawiam sie czy nie butelkować juz. Fermentacje tylko burzliwa na cicha nie chce zlewać bo chce mniej klarowne piwo a zreszta takie ma być pszeniczne. Wiem ze najważniejsza jest cierpliwość ze rurka z której juz nie bulga tez zło ale wole sie poradzić bardziej doświadczonych piwowarów Pozdraiwam i czekam na odpowiedź Edytowane 6 Stycznia 2014 przez elroy Poprawiony błąd w tytule. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Swego czasu uwarzylem właśnie weizena 13 blg, zszedł do 5, zabutelkowalem i wszystko było w porządku. Te same drożdże, jednak wolałbym aby zeszły niżej. Luksver 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksver Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 No ja tez bym chciał zeby było tak z 3BLG to było by fajnie pewniejszty bym był Tylko teraz zastanawiam sie czy nie dać mniej glukozy tak na wszelki wypadek, bo mam dać 120g glukozy na 20l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Lepiej mniej niż więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksver Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 No tylko teraz ile 100 wystarczy czy troche wiecej ? a moze mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Nagazuj na 2.2 i powinno być ok.,Jeśli się mylę to koledzy mnie poprawią. Luksver 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksver Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 No teraz to mnie zagiołes z tym 2.2 Bo nie wiem co co chodzi czy o volumes of CO2 czy cos innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyran Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksver Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 uff to jeszcze jakies podstawy mam Dzieki wielkie to sie zabieraz za butelkowanie mam nadzieje ze cos z tego bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi