Gajosq Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, jutro startuję z pierwszym w życiu warzeniem browaru. Ale ale wróćmy trochę wcześniej... Od jakiś 4 lat w wolnych chwilach udoskonalam swoje umiejętności w robieniu wina i od jakiegoś roku cydru. Wina wychodziły raz lepsze, raz gorsze, począwszy od win gronowych, śliwkowych, wiśniowych, aroniowych poprzez ryżowe, ziołowe a ostatnio nawet z herbaty z hibiskusa z amerykańską borówką. Cydr jak narazie robiłem krócej, ale to dzięki niemu w ostatnie wakacje poznałem smak piwa domowej produkcji. Przy degustacji mojego cydru trafiła do mnie butelka domowego piwa. Co prawda było one robione z brew kitu ale odrazu w tym smaku się zakochałem. Długo zbierałem się do uzupełnienia sprzętu potrzebnego do samodzielnego warzenia. Od września miałem już dokładnie wybrany sprzęt do warzenia z brew kitów, a święta były idealnym momentem do jego zakupu. Oczywiście jak to zawsze robię przed zakupem przez internet, przeszukuje fora internetowe, opinie o danych rzeczach. Z racji tego, że robienie wina i cydru sprawialo mi niesamowitą frajdę, możę nawet większa czasami niż jego degustacja długo nie trzeba mnie było namawiać na zmianę sposobu warzenia na z zacieraniem. Zamówiłem na allegro 30 l garnek a na BA potrzebnego resztę sprzętu: Pierwszy przyszedł garnek: W sylwestra otrzymalem z BA taki oto zestaw: Z racji, że ostanio bardzo dobrze wchodzą mi ciemne piwa na pierwszy rzut poszedł Oatmeal Stout w ześrutowanym zestawie widocznym na wyżej wymienionym zdjęciu. Może jakieś rady co do tego akurat zestawu? Czy stosować się dokładnie do zamieszczonej instrukcji? Nie mogę się doczekać jutrzejszego dnia . No i oczywiście napewno nie zrezygnuje z robienia winka i cydru. Mam pare ciekawych pomysłów na rok 2014 . W oczekiwaniu na odpowiednia chwilę z większa ilością wolnego czasu powstała pierwsza wersja loga browaru Nazwa browaru to poprostu najczęściej konsumowane piwo z jednych z najwspanialszych okresów mojego życia, czyli z bycia studentem. To oczywiście piwo Herbowe z nieistniejącego już browaru Dojlidy. Trochę dużo tego i może zanudzam ale chyba od tego ten dział jest. A w nowy rok niestety pobiłem zasłużony już cukromierz, może to na szczęście. Już jest nowy. Jeszcze raz witam i pozdrawiam wszystkich piwowarów. Tomek. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się