Skocz do zawartości

Browar Domowy Czarny Kot


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #1 Blonde Ale

Zacierane 20.12.2013, rozlewane 08.01.2014.

Receptura z theelectricbrewery.com (zamieniony pilzneński na pale ale).

 

Zasyp

- Pale Ale - 9,50 kg

 

Zacieranie

- 65 °C - 90 min.

- 76 °C - 10 min.

 

Wysładzanie ciągłe do objętości 45 l trwało około 70 minut. Gotowanie 90 min.

 

Chmielenie

- 60' – Hallertauer 100 g

 

Wyszło trochę ponad 40 litrów 12,5 BLG

Zadane Safale American US-05. Odfermentowało do 3 BLG.

14 dni burzliwej, 4 dni cichej z klarowaniem żelatyną.

Rozlane do jednego kega na nagazowanie sztuczne CO2, reszta z 120g glukozy do butelek.

Pierwsze wrażenie po spróbowaniu zielonego piwa - jak dla mnie za mało nachmielone. Ciężko będzie wypić. Zrobiłem już drugie i czeka na rozlew. Tym razem Polskie Ale i 320g polskich chmieli. Tu czuć chmielem :).

post-6938-0-07335200-1390245179_thumb.jpg

Edytowane przez andrzejk2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 Polskie Pale Ale

Zacierane 27.12.2013, rozlewane 13.01.2014.

 

Zasyp

- Pilzneński - 11,40 kg

- Karmelowy 30 - 0,60 kg

- Pszeniczny - 0,60 kg

 

Zacieranie

- 62 °C - 30 min.

- 72 °C - 40 min.

- 76 °C - 10 min.

 

Wysładzanie ciągłe do objętości 65 l trwało około 60 minut. Gotowanie 90 min.

 

Chmielenie

- 60' – Marynka 80 g

- 30' – Lubelski 80 g

- 20' – Lubelski 80 g

- 10' – Lubelski 80 g

 

Wyszło trochę ponad 55 litrów 13,5 BLG. Bardzo duży przełom. Nie zlewałem wszystkiego do fermentora.

Zadane BREWGO-02. Odfermentowało do 3,9 BLG.14 dni burzliwej, 4 dni cichej z klarowaniem żelatyną.

Rozlane do jednego kega na nagazowanie sztuczne CO2, reszta do butelek. Spodziewałem się większego aromatu, ale może się jeszcze ułoży. Tymczasem Blonde Ale z pierwszej warki z każdym dniem coraz lepsze.

post-6938-0-33657100-1390245226_thumb.jpg

Edytowane przez andrzejk2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.