PiwoLab Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #1 Blonde Ale Zacierane 20.12.2013, rozlewane 08.01.2014. Receptura z theelectricbrewery.com (zamieniony pilzneński na pale ale). Zasyp - Pale Ale - 9,50 kg Zacieranie - 65 °C - 90 min. - 76 °C - 10 min. Wysładzanie ciągłe do objętości 45 l trwało około 70 minut. Gotowanie 90 min. Chmielenie - 60' – Hallertauer 100 g Wyszło trochę ponad 40 litrów 12,5 BLG Zadane Safale American US-05. Odfermentowało do 3 BLG. 14 dni burzliwej, 4 dni cichej z klarowaniem żelatyną. Rozlane do jednego kega na nagazowanie sztuczne CO2, reszta z 120g glukozy do butelek. Pierwsze wrażenie po spróbowaniu zielonego piwa - jak dla mnie za mało nachmielone. Ciężko będzie wypić. Zrobiłem już drugie i czeka na rozlew. Tym razem Polskie Ale i 320g polskich chmieli. Tu czuć chmielem . Edytowane 20 Stycznia 2014 przez andrzejk2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #2 Polskie Pale Ale Zacierane 27.12.2013, rozlewane 13.01.2014. Zasyp - Pilzneński - 11,40 kg - Karmelowy 30 - 0,60 kg - Pszeniczny - 0,60 kg Zacieranie - 62 °C - 30 min. - 72 °C - 40 min. - 76 °C - 10 min. Wysładzanie ciągłe do objętości 65 l trwało około 60 minut. Gotowanie 90 min. Chmielenie - 60' – Marynka 80 g - 30' – Lubelski 80 g - 20' – Lubelski 80 g - 10' – Lubelski 80 g Wyszło trochę ponad 55 litrów 13,5 BLG. Bardzo duży przełom. Nie zlewałem wszystkiego do fermentora. Zadane BREWGO-02. Odfermentowało do 3,9 BLG.14 dni burzliwej, 4 dni cichej z klarowaniem żelatyną. Rozlane do jednego kega na nagazowanie sztuczne CO2, reszta do butelek. Spodziewałem się większego aromatu, ale może się jeszcze ułoży. Tymczasem Blonde Ale z pierwszej warki z każdym dniem coraz lepsze. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez andrzejk2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się