Skocz do zawartości

Browar Herbowe


Gajosq

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #1 - "Grzech Pierworodny" - Oatmeal Stout (ześrutowany zestaw z BA)

 

Zasyp:

 

- słód Pale Ale Weyermann - 3,2 kg

- słód karmelowy ciemny - 0,3 kg

- słód Carafa I - 0,2 kg

- jęczmnień palony - 0,3 kg

- płatki owsiane - 0,5 kg

 

Zacieranie: (16l wody)

 

67°C - dodany słód Pale Ale i płatki owsiane - 55 minut

72°C - dodane słody karmelowy i Carafa i jęczmień palony - 10 minut

 

Wysładzanie:

 

wodą 75°C do uzyskania 4 blg (wyszło około 24 l brzeczki)

 

Gotowanie:

 

60 minut

 

Chmielenie:

 

w 5 minucie Marynka 15 g

w 45 minucie Marynka 10g

 

Niestety nie zainwestowałem jeszcze w chłodnicę, a że gotowanie skończyłem o 2 w nocy, to zostawiłem na noc (7 godzin) do schłodzenia na balkonie

Wyszło 21 litrów o gęstości około 13 blg.

 

Zadane drożdzami Safale S-04 (11,5 g).

Pierwszą dobę stało w temp około 23°C . Drugiego dnia zniesione do piwnicy w temp 18-19°C. Pracować zaczeło po 12 godzinach.

 

Moje pytanie: czy to że stało dobę w temp 23°C nie zaszkodzi? Jaka jest najlepsza temperatura do fermentacji wg was? czytałem że najlepiej na koniec fermentacji zwiększyć temperaturę pomieszczenia, czy 23-24°C będzie wporządku czy tego nie robić?

 

Pierwsze w życiu warzenie uwarzam za niesamowitą przyjemność, przyniosła mi mnóstwo satysfakcji. Mam nadzieje że wszytko będzie okej. Dziś jeszcze będe zamawiał składniki na Belgian Pale Ale i może jakiegos lagera.

 

Etykieta warki #1:

 

upx8.jpg

Edytowane przez Gajosq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikt Ci nie zagwarantuje że żadna infekcja się nie przyczepiła. Bakterie lubią takie temperatury i takie środowisko.

Z tego co wiem optymalną temperaturą do fermentacji jest19/20°C

Szkoda że nie włożyłeś garnka do wanny, godzinka i po kłopocie.

 

Gratuluję pierwszej warki. Ja również pierwszą warkę mam za sobą i wybrałem dokładnie ten sam styl.

Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Grzech Pierworodny" po 4 dniach przestał bulgotać. Zostaje jeszcze do niedzieli na burzliwej, czyli będzie 9 dni, zrobię pomiary i jak coś przelewam na cichą.

 

Zamówione słody na Belgian Pale Ale i coś w rodzaju Full Aroma Hops. Etykieta na warkę #1 gotowa :)

Edytowane przez Gajosq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzech Pierworodny zlany na cichą. Od piątku czyli od 4 dni blg się nie zmieniło. Pomiar cały czas wskazuje 5 blg. Trochę dużo. Czy na cichej spadnie jeszcze? Jak tak to ile może spaść?

 

W smaku wydaje się spoko :-)

 

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czy to ma znaczenie, że tak rozlane? Oprócz tego, że będzie 0,48l, a nie 0,5l.

Fajnie jak by ktoś odpowiedział, unikne tego błędu w przyszłości. O ile to błąd.

 

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk

Edytowane przez Gajosq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 - "Anno 83" - Belgian Pale Ale

 

Zasyp:

 

- słód Pale Ale Weyermann - 2,5 kg

- słód monachijski typ I Weyermann - 1 kg

- słód Abbey Malt Weyermann - 0,3 kg

- słód Carabelge Weyermann - 0,2 kg

 

Zacieranie: (16l wody)

 

65°C - dodany słody - 20 minut

72°C - 45 minut

 

Wysładzanie:

 

wodą 76°C do uzyskania 4 blg (wyszło około 24 l brzeczki)

 

Gotowanie:

 

60 minut - dużo wyparowało jakieś 4 litry (przynajmniej w porównaniu do warki #1)

 

Chmielenie:

 

w 5 minucie Marynka 30 g

w 45 minucie East Kent Golding 30 g

 

Tym razem chłodziłem w wannie w wodzie ze śniegiem. Czas około 1h.

Wyszło około 20 litrów o gęstości około 12 blg.

 

Zadane drożdżami Safbrew S-33 (11,5 g) w temperaturze około 20°C.

 

Etykieta:

a7rg.jpg

Edytowane przez Gajosq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Po fermentacji burzliwej postanowiłem zrobić piwo malinowe z tzw. resztek. Zostawiłem 6 litrów brzeczki razem z gęstwą. Dodałem dwa syropy malinowe plus 5 litrów wody. Dziś zlałem na cichą. W niedzielę rozlew BPA i malinowego.

 

malinowa bombav2

 

Oby nie granaty :D

 

Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga!

Edytowane przez Gajosq
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z racji, że mam rękę w gipsie nie mogę aktualnie ważyć, przyszedł czas na rozlew piwa. Z pomocą rodziny jakoś poszło. Anno 83 zeszło ostatecznie do 2,5 blg a Malinowa Bomba do 1,5 blg. Do BPA dodałem 100 gr glukozy a malinowego 110 ml syropu do refermentacji i po 2 tabletki słodzika Steevi. Po tygodniu leżakowania w domu przeniesione zostaną jutro do chłodniejszej piwnicy. Buteleczki prezentują się tak:

 

IMG 20140302 104n405

 

Międzyczasie postanowiłem troszkę pokombinować z cydrem. I nastawiłem z czegoś takiego:

 

4 litry soku jabłkowego Riviva z Biedronki (0,5l wykorzystałem do zrobienia matki drożdzowej)

0,5 syropu malinowo-żurawinowego

drożdże Zamojscy Malaga

 

Wyszło na start 15 blg. Ruszyło momentalnie:

 

 

IMG 20140302 104427

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.