Gajosq Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #1 - "Grzech Pierworodny" - Oatmeal Stout (ześrutowany zestaw z BA) Zasyp: - słód Pale Ale Weyermann - 3,2 kg - słód karmelowy ciemny - 0,3 kg - słód Carafa I - 0,2 kg - jęczmnień palony - 0,3 kg - płatki owsiane - 0,5 kg Zacieranie: (16l wody) 67°C - dodany słód Pale Ale i płatki owsiane - 55 minut 72°C - dodane słody karmelowy i Carafa i jęczmień palony - 10 minut Wysładzanie: wodą 75°C do uzyskania 4 blg (wyszło około 24 l brzeczki) Gotowanie: 60 minut Chmielenie: w 5 minucie Marynka 15 g w 45 minucie Marynka 10g Niestety nie zainwestowałem jeszcze w chłodnicę, a że gotowanie skończyłem o 2 w nocy, to zostawiłem na noc (7 godzin) do schłodzenia na balkonie Wyszło 21 litrów o gęstości około 13 blg. Zadane drożdzami Safale S-04 (11,5 g). Pierwszą dobę stało w temp około 23°C . Drugiego dnia zniesione do piwnicy w temp 18-19°C. Pracować zaczeło po 12 godzinach. Moje pytanie: czy to że stało dobę w temp 23°C nie zaszkodzi? Jaka jest najlepsza temperatura do fermentacji wg was? czytałem że najlepiej na koniec fermentacji zwiększyć temperaturę pomieszczenia, czy 23-24°C będzie wporządku czy tego nie robić? Pierwsze w życiu warzenie uwarzam za niesamowitą przyjemność, przyniosła mi mnóstwo satysfakcji. Mam nadzieje że wszytko będzie okej. Dziś jeszcze będe zamawiał składniki na Belgian Pale Ale i może jakiegos lagera. Etykieta warki #1: Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nikt Ci nie zagwarantuje że żadna infekcja się nie przyczepiła. Bakterie lubią takie temperatury i takie środowisko. Z tego co wiem optymalną temperaturą do fermentacji jest19/20°C Szkoda że nie włożyłeś garnka do wanny, godzinka i po kłopocie. Gratuluję pierwszej warki. Ja również pierwszą warkę mam za sobą i wybrałem dokładnie ten sam styl. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Oby wszystko wyszło dobrze. Nadzieja matka głupich ale każda matka kocha swoje dzieci. Poczekamy zobaczymy. :-) Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Nie powinno. Ja zrobiłem 4 warki bez chłodnicy i jest ok. Tylko trzymałem brzeczke w fermentorze. Ale teraz bez chłodnicy ani rusz. Szkoda czasu i kłopotów. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Maverek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) "Grzech Pierworodny" po 4 dniach przestał bulgotać. Zostaje jeszcze do niedzieli na burzliwej, czyli będzie 9 dni, zrobię pomiary i jak coś przelewam na cichą. Zamówione słody na Belgian Pale Ale i coś w rodzaju Full Aroma Hops. Etykieta na warkę #1 gotowa Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Grzech Pierworodny zlany na cichą. Od piątku czyli od 4 dni blg się nie zmieniło. Pomiar cały czas wskazuje 5 blg. Trochę dużo. Czy na cichej spadnie jeszcze? Jak tak to ile może spaść? W smaku wydaje się spoko :-) Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Kurczak, trochę się ochłodziło w piwnicy. W nocy jakieś 12-13 stopni. Nie za zimno? Grzech Pierworodny akurat na cichej (6 dzień). Wsadziłem do kartonowego pudła. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 29.01.14 warka #1 rozlana do butelek z roztworem z 90gr glukozy. Jutro zacieranie BPA. A tu prezentacja buteleczki z Stautem: Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ktoś ci wypił piwo z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) A czy to ma znaczenie, że tak rozlane? Oprócz tego, że będzie 0,48l, a nie 0,5l. Fajnie jak by ktoś odpowiedział, unikne tego błędu w przyszłości. O ile to błąd. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Warka #2 - "Anno 83" - Belgian Pale Ale Zasyp: - słód Pale Ale Weyermann - 2,5 kg - słód monachijski typ I Weyermann - 1 kg - słód Abbey Malt Weyermann - 0,3 kg - słód Carabelge Weyermann - 0,2 kg Zacieranie: (16l wody) 65°C - dodany słody - 20 minut 72°C - 45 minut Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 4 blg (wyszło około 24 l brzeczki) Gotowanie: 60 minut - dużo wyparowało jakieś 4 litry (przynajmniej w porównaniu do warki #1) Chmielenie: w 5 minucie Marynka 30 g w 45 minucie East Kent Golding 30 g Tym razem chłodziłem w wannie w wodzie ze śniegiem. Czas około 1h. Wyszło około 20 litrów o gęstości około 12 blg. Zadane drożdżami Safbrew S-33 (11,5 g) w temperaturze około 20°C. Etykieta: Edytowane 1 Lutego 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Po fermentacji burzliwej postanowiłem zrobić piwo malinowe z tzw. resztek. Zostawiłem 6 litrów brzeczki razem z gęstwą. Dodałem dwa syropy malinowe plus 5 litrów wody. Dziś zlałem na cichą. W niedzielę rozlew BPA i malinowego. Oby nie granaty Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga! Edytowane 17 Lutego 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Z racji, że mam rękę w gipsie nie mogę aktualnie ważyć, przyszedł czas na rozlew piwa. Z pomocą rodziny jakoś poszło. Anno 83 zeszło ostatecznie do 2,5 blg a Malinowa Bomba do 1,5 blg. Do BPA dodałem 100 gr glukozy a malinowego 110 ml syropu do refermentacji i po 2 tabletki słodzika Steevi. Po tygodniu leżakowania w domu przeniesione zostaną jutro do chłodniejszej piwnicy. Buteleczki prezentują się tak: Międzyczasie postanowiłem troszkę pokombinować z cydrem. I nastawiłem z czegoś takiego: 4 litry soku jabłkowego Riviva z Biedronki (0,5l wykorzystałem do zrobienia matki drożdzowej) 0,5 syropu malinowo-żurawinowego drożdże Zamojscy Malaga Wyszło na start 15 blg. Ruszyło momentalnie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się