marcin_l85 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Długo zwlekałem aby założyć własny wątek. Dopiero jak zajrzałem do dziennika piwowara zorientowałem się, że tylko kilka pierwszych warek było skrupulatnie notowane. W pozostałych zapiski kończyły się maksymalnie na zasypie Do tego czasu zrobiłem kilka pszenic, stouta, portery, malinowe, brown ale, altbier i BPA z brew-kita... Dla porządku zacznę numerować warki od 20. #20 Brown Porter Słody: Pale Ale ( Weyermann 5,5-7,5 EBC) - 4kg Pilzneński ( Ireks 3,2-4,5 EBC ) - 1kg Karmelowy 30 ( Strzegom 30-40 EBC ) - 0,2kg Karmelowy 150 ( Strzegom 100-180 EBC ) - 0,4kg Czekoladowy ( Strzegom 350-450 EBC ) - 0,1kg Carafa II ® ( Weyermann 1100-1200 EBC ) - 0,1kg Chmiele: East Kent Golding ( 7,4% a-k ) - 25g Progress ( 6,9% a-k ) - 30g Drożdże: Wyeast 1098 British Ale płynne Zacieranie: 66°C - 100' 72°C - 10' 76°C - 10' Wysładzanie: brzeczka przednia: 5L 21Blg 4x3L Uwagi: wysładzać do końca i dopiero ewentualnie rozrzedzać. Chmielenie: Progres 30g - 60' East Kent Golding 25g - 10' Brzeczka nastawna: 21L 11Blg wydajność na poziomie 71-73% Drożdże zadane w temp. 18°C 19-01-2014 30-01-2014 3,6Blg 02-02-2014 3,6Blg zlane na cichą 21L 07-02-2014 3,1Blg 16-02-2014 2,8Blg 20L Alk. 4,3% Rozlane do butelek z 110g cukru. #21 Brown Porter Skład j/w Chmielenie: Hallertau Tradition 20g - 60' Progres 30g - 10' Drożdże: Saflager S-23 Brzeczka nastawna: 11L 10Blg drożdże zadane 21-01-2014 02-02-2014 2,6Blg zlane na cichą 10,5L 16-02-2014 2,6Blg 10,5L Alk: 5,6% Zabutelkowane z 62g cukru. Edytowane 16 Lutego 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) #22 Koźlak (przepis w 80% oparty na Koźlaku Dori ) Słody: Pilzneński ( Ireks 3,2-4,5 EBC ) - 3,5kg Monachijski ( Litovel 18 EBC ) - 2kg Karmelowy 30 ( Strzegom 30-40 EBC ) - 0,5kg Bursztynowy ( Strzegom 30-70 EBC ) - 0,2kg Carared ( R ) ( Weyermann 40-50 EBC ) - 0,1kg Chmiele: East Kent Golding ( 7,4% a-k ) - 25g Hallertau Tradition ( 6,6% a-k ) - 30g Drożdże: Saflager S-23 I pokolenie Zacieranie: 15L -> 60°C - 10' 1/3 zacieru podgrzać do 72°C - 15' Doprowadzić do wrzenia - 15' Zwracamy dekokt do zacieru -> 72°C - 40' 76°C - 10' Chmielenie: Hallertau Tradition 30g - 60' East Kent Golding 25g - 10' Brzeczka nastawna: 02-02-2014 21L 12Blg zadane do gęstwy po Brown Porter 16-02-2014 zlane na cichą 20L 3,1Blg 03-03-2014 19L 3Blg Alk. 4,7% zabutelkowane z 90g cukru Edytowane 3 Marca 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) #23 Jasne pszeniczne wędzone Słody: Pilzneński - 0,5kg Monachijski ( 15 EBC ) - 0,3kg Pszeniczny - 1kg Jęczmienny wędzony ( Bruntal 3-6 EBC ) - 1kg Pszenica - 0,2kg Chmiele: Marynka - 20g Lubelski - 30g Zacieranie: 10L -> 48oC 45oC - 15' 67oC - 35' 74oC - 35' 78oC Chmielenie: Marynka - 60' Lubelski - 10' Drożdże: WB-06 Wyszło 16L 7Blg 22-06-2014 zlane po cichej 15L 3,5Blg Rozlane do 25x0,5L i 9x0,33l z dodatkiem 50g cukru. Ogólnie kwach jak sku..... Do kanalizacji poszło bez mrugnięcia okiem... Edytowane 22 Października 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) #24 A'la Stout Słody: Pilzneński ( Strzegom 3,2-4,5 EBC ) - 2kg Monachijski ( Strzegom I 12-15 EBC ) - 1kg Pale ALe ( Weyermann 5,5-7,5 EBC ) - 2kg Jęczmień palony ( Weyermann 1300-1500 EBC ) - 0,1kg Czekoladowy ( Strzegom 350-450 EBC ) - 0,25kg Pszenica 0,3kg Cukier trzcinowy Dark Muscavado 0,5kg Chmiele: Marynka ( 8,9% a-k ) - 25g Lubelski ( 4,5% a-k ) - 40g Drożdże: S-04 11.5 g Zacieranie: 70°- 65° - 90' 78°C - 10' Chmielenie: Marynka 25g - 60' Lubelski 35g - 10' Mecz irlandzki - 5' Dark Muscavaado - 5' Brzeczka przednia 12L 19Blg 19-06-2014 Brzeczka nastawna 21L 15Blg 20-07-2014 zlane na cichą 4,5Blg Edytowane 20 Lipca 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Po dłuższej przerwie czcichą arzenie. #25 Forein Extra Stout w 99,99% wg receptury Dori Słody: Pilzneński - 5kg Caraaroma - 0,3kg Jęczmień prażony - 0,25kg Carafa I - 0,1kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg Chmiele: Marynka ( 8,9% a-k ) - 30g Lubelski ( 4,5% a-k ) - 30g Drożdże: S-04 11.5 g Zacieranie: 64° - 40' 72° - 30' 78°C - 10' Chmielenie: 50' - Marynka 30g 10' - Lubelski 30g Wyszło 20L 15,5Blg 15.11.2014 przelane na cichą 6.3Blg 29.11.2014 4,7Blg co daje 5,7% alk. Rozlew do butelek z dodatkiem 130g syropu z cukru białego. Edytowane 29 Listopada 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) #26 Tripel Słody: Pilzneński - 3kg Pale ale -1kg Karmelowy 30 Strzegom - 0,25kg Carapils - 0,2kg Chmiele: Magnum - 25g Marynka - 17g Saaz - 30g Drożdże: S-04 I pokolenie Zacieranie: 62° - 30' 72° - 30' 78°C - 10' Chmielenie: 55' - Magnum 25g 50' - Marynka 17g 5' - Saaz 30g Po 7 dniach fermentacji syrop z 1kg cukru 16.11.2014 20L 11Blg 29.11.2014 zlane na cichą 19L 2,8Blg 16.12.2014 rozlew z dodatkiem 145g cukru w roztworze. 2,8Blg co daje 4,2% alk. Edytowane 16 Grudnia 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) #27 stout Słody: Pale ale -4kg Wiedeński - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0, 55kg Carapils - 0,3kg Caraaroma - 0,2kg Czekoladowy ciemny - 0,1kg Jęczmień prażony - 0,1kg Demerara - 0, 5kg Chmiele: Magnum - 25g Saaz - 20g Drożdże: S-04 I pokolenie Zacieranie: 70ºC-65ºC - 120' w lodówce turystycznej 78°C - 10' Chmielenie: 55' - Magnum 25g 10' - Saaz 20g + 0, 5 Demerary 16.11.2014 26L 13Blg 29.11.2014 25L 3,1Blg zlane na cichą 16.12.20014 25L 2,7Blg co daje 5,3%alk. rozlew z dodatkiem syropu z cukru 160g Edytowane 16 Grudnia 2014 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się