aniolhc Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Cześć, Krążył tu jakiś czas temat o milk staucie ale nie mogę go znaleźć . Piwo zrobione 6.01. Warka 20L, według zestawu miało wyjść 12 blg wyszło 17 blg (nie wiem jak ) Dodatek laktozy 500g podczas chmielenia. 12.01 piana opadła, 7blg. Dzisiaj 16.01. nadal 7blg i nie zanosi się, że spadnie. Przelewam na cichą po powrocie z pracy ale i tak pewnie już nie dofermentuje więc moje pytanie do Was czy można to śmiało butelkować jeśli po cichej nadal będzie 7 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Mój milk też zatrzymał sie na 7blg. Tydzień temu zabutelkowalem. Z samej laktozy masz ok. 1.5blg cukrów niefermentowalnych. Napisz jeszcze jak zacierales? Możesz również zrobić test odfermentowania. Ja robiłem i nic już u mnie nie spadło. Wysłane z mojego LG-E975 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 No te 500 g laktozy podniosło trochę BLG, więc realnie jest tego mniej. Brewtarget podpowiedział mi, że laktoza w takiej ilości podbija ekstrakt o 1,7 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Z ilu kg słodu Ci tyle wyszło? Sprawdź spławik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Jackson - spławki działa dobrze bo już (dopiero) czwarte piwo. Surowców było tyle: Słód pilzneński 1,8 kg Słód monachijski 2 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Słód karmelowy ciemny 0,3 kg Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg Laktoza 500 g Może chłopakom się sypnęło więcej bo nie ważyłem tego przed robotą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Czyli z tej ilości słodów masz 20 litrów o ekstrakcie +/- 15,3??? Chyba się im dobrze "sypnęło" Edit. Czy ja dobrze doczytałem??? 17 bez laktozy??? Edytowane 16 Stycznia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 nie no 17 juz lakto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 To musiała ci się przesunać skala. Innej opcji nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) czy można to śmiało butelkować jeśli po cichej nadal będzie 7 blg? Ja ostatnio robiłem Milk Stout i też końcowe Blg miałem 7 (oczywiście z laktozą włacznie) przy butelkowaniu także chyba się często tyle zdarza. Niedawo otwierałem jedną butelkę (2 tyg. refermentacji ale w temp. ok 17C) i nagazowanie było słabe (dawałem 3g glukozy na 0,5L) także na granaty się nie zanosi . Edytowane 17 Stycznia 2014 przez micd84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Mój milk zszedł z 17 do 6 Blg. Refermentacja 80g/20l i gazu w piwie jest w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się